[Interview] Ruud van Gessel over filmen met je iPhone
29-08-2017 13:10:51 Door: | Hits: 12136 | Tags:

Hilversum staat van 6 tot en met 13 september in het teken van Dutch Media Week, een evenement dat bestaat uit ontmoetingen, kennissessies, experimenten en innovaties. We spreken met regisseur en producer Ruud van Gessel. Hij is initiatiefnemer van de Mobile Movie Days, die plaatsvinden tijdens het evenement.

Hallo Ruud. Wat zijn de Mobile Movie Days?

Het is wat Amerikanen zo mooi een venue noemen. Een plek waar het gebeurt, nu! Filmen met mobiele telefoons is namelijk een snelgroeiend wereldwijd fenomeen. Wij laten topproducties zien en nodigen makers uit om kennis en ervaring te delen met iedereen die wil weten waar we in de toekomst naar toe gaan. De Mobile Movie Days zijn een eyeopener en een gamechanger voor iedereen in het vak. Ik, als  initiatiefnemer en organisator, omarm de mogelijkheden van nieuwe techniek altijd meteen. Vandaar nu ook de Mobile Movie Days.

Vanwaar je fascinatie met films die zijn geschoten met een telefoon?

Iedereen met een mobiele telefoon kan nu films maken, beeldverhalen die je recht in het hart raken. Professionals, kunstenaars, studenten en ga maar door. Iedereen speelt op hetzelfde veld en dat geldt ook voor de afwerking. Final Cut ProX, Avid etcetera, het zit allemaal op de computer. Of je nou in Nederland, Iran, Ghana of Belarus woont. Je mag zelf een conclusie trekken als je komt kijken, maar in Nederland lopen we een heel stuk achter als het om de toekomst gaat. Een van de films die te zijn, Departure, haalde zelfs het Festival van Cannes.

Je maakte zelf ook al eens een productie met mobiele telefoons.

Dat was voor de VPRO waar ik voor het nog niet bestaande genre ook gelijk een nieuw woord de wereld in geholpen heb. De documentaire heette TAPZ, a mobimentary. Jonge mensen legden hun leven vast met mobiele telefoons - Samsungs - en het resultaat was verpletterend van eenvoud en diepe emotie. Met mobiele telefoons kom je nu eenmaal dichter bij de ziel van de mens. Ik ga nu weer een documentaire maken waarin de re-enactments allemaal met mijn iPhone gedraaid worden en ik ben een pilot aan het maken voor de NTR met mobiele telefoons en liveschakelingen. Ook met mobiele telefoons natuurlijk. Die telefoons worden geschakeld op de Macbook, zo kan dat tegenwoordig. 

Wat zijn de hoogtepunten van de Mobile Movie Days?

Dat zijn de films en de komst van Ruben Kazantsev, de oprichter van het iPhone Film Festival, uit San Fransisco. Hij doet een Q&A met Cesar Majorana van BNNVARA/VPRO. Ruben is net als mijzelf een oude rot in de business die ook vanaf het begin de kracht van de mobiele telefoons zag. Het ultieme device om je verhaal te vertellen aan de hele wereld. En Cesar is natuurlijk zelf een zeer talentvol maker en gek van films. Ook de workshop van DOP Johan Dijkstra is een absolute aanrader.

Hoe is de samenwerking met de Dutch Media Week en Museum Hilversum tot stand gekomen?

Dat is heel simpel. Ik zei al dat ik een first mover ben als het om nieuwe techniek gaat. Met Ruben en Cesar had ik vorig jaar al contact, maar een idee moet groeien. Vier maanden geleden was het zover en ik maakte een PowerPoint die ik aan de Gemeente Hilversum heb laten zien. Zij waren direct enthousiast en omarmden de Mobile Movie Days. Omdat zij al jaren een geode relatie hebben met de Dutch Media Week, werd het contact gelegd. De Mobile Movie Days hebben Museum Hilversum als thuisbasis. Een prachtige ruimte die door de open en gastvrije sfeer de ideale ontmoetingsplaats is voor onze venue. Ik zeg ons, want de samenwerking met directeur Stef van Breugel is buitengewoon aangenaam. Dat zie je ook in de programmering van het museum. Ook Stef ziet, en wil zien, wat de toekomst gaat brengen, in de kunst en in (social) media.

Wat is het laatste nieuws?

Nou, er komt nog van alles aan mooie producties binnen. Dat is de moderne tijd natuurlijk. De montage van alle inzendingen gaat pas twee dagen voor de opening op slot. Maar waar ik heel trots op ben is dat een maker uit Belarus zijn nieuwste productie in Hilversum tijdens de Mobile Movie Days in première zal laten gaan. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn, dat er wereldwijd traction is en de naam resoneert. Past uitstekend in onze ambitie om binnen drie jaar de Mobile Movies Days neer te zetten als the place to be als het om films gaat die gemaakt zijn met mobiele telefoons.

www.dutchmediaweek.nl

Meer informatie over de Mobile Movie Days vind je hier.

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie