[Interview] San Fu Maltha over het slechte klimaat voor filmproducenten in Nederland
26-07-2017 10:37:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 14077 | Tags:

San Fu Maltha is oprichter van filmproductiebedrijf Fu Works Productions, producent van vele documentaires, televisieprogramma's en vooral films, waaronder Zwartboek, Costa, Phileine zegt sorry, Alles is Liefde, Tirza en Een echte Vermeer.

Tijdens een bijzonder boeiend en soms ronduit verontrustend gesprek met het Nederlands MediaNetwerk legt San Fu Maltha uit waarom het veel interessanter is om films te produceren in België dan in Nederland. En dat daarom de Belgische filmindustrie floreert - net zoals de Franse en de Deense dat doen - en de Nederlandse dus niet.

De paradox is dat het in Nederland heel goed gaat met het mediumtype bioscoop en daarom ook met bioscoopexploitanten. Met de Nederlandse filmindustrie is het echter slecht gesteld. Met de producenten en daarom met de distributeurs en daarom met de hele industrie; van scenaristen tot acteurs tot regisseurs. De komst van Netflix en de rol die Netflix speelt en mag spelen, wil ook niet helpen.

San Fu Maltha: "Een van de kabelmaatschappijen in België investeert serieuze bedragen in Belgische filmproducties. Voorts zijn er in België regionale fondsen die de producenten 10 tot 20 procent van de kosten kunnen terugbetalen. En in België is er een veel betere tax-shelter dan in Nederland. In Nederland is dat 30 procent, in België 47 procent. Na het invoeren van deze maatregelen is de Belgische - en met name de Vlaamse - film gaan floreren. Niet alleen de producenten doen het goed maar ook de regisseurs en de schrijvers zijn veel beter geworden. Daardoor doet de Belgische fim het ook internationaal goed."

In Nederland worden filmproducenten minder ondersteund dan in sommige andere Europese landen. Bij het tot stand komen van films speelt het Filmfonds een bepalende rol. San Fu Maltha: "Met Dogma heeft Lars van Trier in Denemarken de complete filmindustrie op de kaart gezet op basis van low-budget films. Het Filmfonds ondersteunt de low-budget film niet en heeft voor de komende jaren juist gekozen voor meer geld naar minder films. Dat is funest voor talentontwikkeling - er is geen proeftuin. Dat is kwalijk want het wordt nu bijna onmogelijk om als nieuweling de Nederlandse filmindustrie binnen te komen. En dat moet wel want talent is de brandstof van onze industrie."

Kijken!

 

www.fuworks.com
www.quadia.com


San Fu Maltha spreekt op 20 september op The Producers' Conference 2017 op het  Nederlands Film Festival

 

Bekijk op Nederlands MediaNetwerk TV ook de interviews met


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie