[Interview] Sonja Barentsen over het festival Film by the Sea
09-09-2020 16:37:00 Door: David de Jong | Hits: 6227 | Tags:

Film by the Sea gaat dit jaar door. Als eerste grote filmfestival sinds de uitbraak van het coronavirus start Film by the Sea vanaf 11 september 2020. Film by the Sea is hét filmfestival over films en literatuur. Het bestaat sinds 1999 en wordt jaarlijks in Zeeland georganiseerd. We spreken met Sonja Barentsen, hoofd communicatie van Film by the Sea.

Gefeliciteerd! Het is gelukt Film by the Sea in 2020 te laten plaatsvinden ondanks de coronasituatie. Hoe is dat gelukt?

Het is gelukt dankzij keihard werken en heel veel hulp van sponsors en subsidiënten. Vooral de provincie Zeeland en gemeente Vlissingen hebben flink bijgesprongen. We waren heel blij toen op 1 juni 2020 de bioscopen weer opengingen. Toen werd duidelijk dat er mogelijkheden waren, maar we moesten nog wel de begroting rond krijgen. Dat was even flink puzzelen. We hebben minder capaciteit in onze zalen en kunnen dus minder bezoekers kwijt. Dat betekent minder inkomsten. Toen we financieel groen licht kregen, liepen we een stevige maand achter op schema. Het is dus tamelijk heftig geweest qua werk. Ik hoop en verwacht dat de bezoekers niks van die achterstand gaan merken. Ik denk dat het hooguit zo is dat wij er als organisatie een grijze haar of rimpeltje extra aan overhouden. En dan zijn er nog alle praktische veiligheidsaspecten die erbij komen kijken. Film by the Sea heeft als hoofdlocatie CineCity Vlissingen, waar het personeel inmiddels heel ervaren is in het coronaproof runnen van een bioscoop.  

Hoe is de 2020-editie programmatisch ingevuld, welke genres of films zijn daarbij opvallend?

Film en literatuur is altijd het hoofdthema van het festival. Zoals elk jaar hebben we een Film- en Literatuurcompetitie met acht recente boekverfilmingen. Daarnaast zijn er veel Franstalige films (ook vanwege de Vive le Cinéma-competitie voor beste Franstalige film), mooie documentaires, kleine producties die we speciaal voor het festival importeren en mooi arthousewerk dat hier zijn voorpremière beleeft. Verder is dit jaar anders dat de films veel vaker te zien zijn. Normaal draait een titel een keer of drie tijdens ons festival. Nu vaak een keer of zes. Dat heeft weer alles te maken met die verminderde capaciteit. O ja, en we hebben dit jaar geen grote muziekoptredens. Dat is ook echt wel anders.    

Dit jaar wordt het festival op meerdere locaties georganiseerd en is er een drive-inlocatie, een filmconcert en talkshow op telkens aparte locaties. Hoe zijn deze ideeën tot stand gekomen?

De belangrijkste externe locaties zijn onze satellietlocaties in Zeeuwse filmtheaters in Oostburg, Terneuzen, Middelburg, Goes, Zierikzee en Bergen op Zoom waar je vanaf 17 september 2020 ook Film by the Sea kunt beleven. De wens om uit te breiden leefde al langer. Dat is nu door het coronavirus versneld. Alle credits voor de creatieve locaties gaan naar mijn collega’s die daarover hebben zitten brainstormen. We hebben extra capaciteit nodig. Welke ruimtes zijn er beschikbaar? En de gemeente heeft ook meegedacht. Een heel mooi voorbeeld daarvan vind ik de Drive-In in de Machinefabriek. Die locatie is echt magisch, een prachtig oud industrieel gebouw. Maar je rijdt er niet echt snel je auto even naar binnen, dus in dat opzicht was het niet echt een praktische plek. Toen zijn ze gaan praten met Auto Poppe, de partij die onze festivalauto’s sponsort. Zij parkeren nu vijftig auto’s in de Machinefabriek die daar gedurende de voorstellingen blijven staan – en tussendoor natuurlijk grondig gereinigd worden. Het is een drive-In waar je gewoon naar binnenloopt dus.
 
Wat betekenen de coronaregels voor de bezoekers?

Niet zo heel veel anders dan bij een gewoon bioscoopbezoek. Anderhalve meter afstand houden, er rekening mee houden dat onze horeca wat sneller is volgeboekt – en daar vervolgens netjes aan een tafeltje blijven zitten. In de zaal word je geplaceerd zodat zoveel mogelijk mensen (volgens de geldende veiligheidsregels) van de films kunnen genieten. We stimuleren we onze bezoekers om zoveel mogelijk online hun kaartjes te kopen. Ons Openingsgala is zo gauw het enige programmaonderdeel dat ik kan bedenken dat volgens mij echt anders is. Normaal heb je dan een massale inloop op één en hetzelfde tijdstip. Nu wordt de aanvangstijd van de verschillende zalen gespreid over de hele avond van 18:45 tot 21:30 uur.    

Op jullie website zijn veel sponsors te vinden. Hoe verklaar je hun enthousiasme en hoe hebben jullie het enthousiasme weten te behouden?

Bij andere filmfestivals zie ik ook minder sponsorlogo’s op de website voorbijkomen. Enerzijds zal dat met beleid te maken hebben. Bij ons krijg je voor een relatief laag bedrag al een mooie zichtbaarheid terug. Anderzijds: Zeeuwen zijn over het algemeen ook behoorlijk trots op dat internationale filmfestival bij henzelf in de regio en dat zie je dus ook terug in hoe ze het festival steunen. Onze festivalorganisatie is relatief klein. Als sponsor, hoe klein ook, kennen we je doorgaans gewoon bij voornaam en we weten vaak ook hoe je man en kinderen heten. We hebben dus een nauwe band en dat werkt dan ook door tijdens wat meer spannende tijden. Overigens hebben onze sponsors en samenwerkingspartners het niet allemaal even makkelijk dit jaar. Sommigen steunen ons nu bijvoorbeeld met een lager bedrag dan andere jaren. Maar juist zo’n bijdrage op zo’n lastig moment is natuurlijk ongekend waardevol.

Er zal ook een onlineprogramma zijn samen met Picl. Hoe is dat opgezet? Welke films zijn daarbij geselecteerd?

Het is vooral met heel veel plezier opgezet! De mensen van Picl hebben tijdens coronatijd uitkomst geboden aan heel veel filmtheaters en ze zijn dus inmiddels heel erg bedreven in het snel realiseren van een online filmzaal. Verschil met de filmtheaters is dat het publiek daar tijd heeft om te wennen aan het idee van een online omgeving. Wij hebben die luxe niet – ons festival duurt slechts tien dagen. Ik hoop heel erg dat onze bezoekers de online filmzaal ook goed gaan weten te vinden! We vertonen er A Girl Missing, Barn, Cleo, Un fils, Kuessipan, Lola vers la mer, Marona, Rounds, Son-Mother, Muidhond, Playing God en Sidik en de panter

Welke films verdienen speciale aandacht?

Onze Openingsfilm: My Salinger Year. Te vergelijken met The Devil Wears Prada maar dan in de boekenwereld. Dat past dus helemaal bij ons festival. Maar minstens zo bijzonder is Sidik en de panter. Een prachtige film van Reber Dosky over een man die hoopt dat de sneeuwpanter terugkeert naar het berggebied van Koerdistan in Noord-Irak omdat dat de kans op voortbestaan van zijn volk en land vergroot. En het Filmconcert met de stille film Phantom of the Opera in de Sint Jacobskerk, daar verheug ik me persoonlijk ook erg op.   

Waarom is het absoluut de moeite waard om naar Zeeland te reizen voor Film by The Sea?

Omdat het simpelweg het allerleukste filmfestival van Nederland is. Vóór ik hier werkte, kwam ik er al als bezoeker. Ik vind het de perfecte mix van films. Grote titels, documentaires, klein en kwetsbaar werk, maar ook een LadiesNight waar je na afloop een leuke attentie krijgt. Als je van film houdt, dan moet je hier gewoon zijn. Zo kijk ik er in elk geval tegenaan.

Foto: Marcel Kentin

www.filmbythesea.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie