[Column] Anne Boermans: ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
28-01-2016 12:24:00 | Hits: 6541 | columnist: Anne Boermans | Tags:

Jinek, NPO -1, 25 januari 2016

Ga er maar aan staan: zes grote onderwerpen, plus het nieuws van de dag. Negen gasten. Diverse beeldfragmenten die ze moet aankondigen. Dat alles, live, in dik 60 minuten. De druk is immens. We zien dat bij de opening. Jinek heeft veel gasten aan tafel, drie links, drie rechts. Ze begroet hen met de tekst: "Welkom ook hier allemaal aan tafel." Prima tekst, op zich. Door de grote druk echter raakt ze opgejaagd. Bij het tweede woord, ‘ook’, kijkt ze naar links, heel even. Bij het derde woord een snelle blik naar rechts. De rest van de zin spreekt ze uit terwijl ze al weer naar haar Autocue en de camera kijkt. Het gevaar hiervan is, dat de gasten zich niet echt welkom voelen. Bovendien voelen zij die druk waar de presentator onder lijdt. Met het risico, dat de gasten ook gaan jagen.

Deze neiging tot haast zien we ook in haar interviews. Het gaat eerst over de Teeven-deal, het bonnetje dat niet gevonden mocht worden. Van der Steur en zijn ministerie lijken de boosdoener. Vraag aan minister Jet Bussemaker (die aan tafel zit voor een geheel ander onderwerp): "In uw analyse, wat is er mis met dat ministerie?" Bussemaker, ervaren geïnterviewde en politica, houdt zich op de vlakte, ontwijkt de beschuldiging in de vraag: "Nou ja, er zijn natuurlijk in het begin een aantal dingen misgegaan. En de vraag is of je daar nog steeds niet op voortbouwt." En: "Ik zou zeggen, nu eerst maar eens even alles grondig uitzoeken." Jinek vraagt niet door; laat dit vage, daardoor nietszeggende antwoord voor wat het is. Ze is in gedachten al bij een andere gast. Die krijgt de vervolgvraag over Van der Steur.

Brug gemist

Al die druk, al die schotels die ze in de lucht moet houden. Dat maakt scherp luisteren buitengewoon lastig, zo blijkt. Later in de uitzending heeft ze het grotere interview met Jet Bussemaker, minister van OC&W. Deze wil cursussen voor asielzoekers ‘hoe om te gaan met homo’s en vrouwen’. Jinek stelt een kritische vraag, met stevige stem: "Hoe dwingend wordt die cursus?" Dat is inderdaad essentieel; het gevaar van vrijblijvendheid dreigt.

En dan gebeurt het. Bussemaker formuleert: "Nou, kijk, wat ik vooral wil, is dat we…" Een klassieker. Ze hanteert met deze woorden een zogenoemd bruggetje om vervolgens een compleet eigen verhaal te vertellen, ongeacht de vraag. Daar wordt in mediatrainingen voor politici uitvoerig op geoefend. Waardoor ministers vaak de kritiek krijgen dat ze ‘glad’ zijn. En ‘er omheen draaien’. De alerte interviewer is hier buitengewoon op gespitst en grijpt meteen in. Jinek krijgt dat kennelijk niet voor elkaar. Ze laat Bussemaker leeglopen over buddy’s van het COC, het COA dat zijn medewerkers opleidt, andere homo’s en lesbiennes in AZC’s die ondersteunend kunnen zijn. De minister betoogt: "Daarnaast, en dat is heel dwingend, moeten daders aangepakt worden. Geweld tegen vrouwen en homo’s is onacceptabel." Dan pas onderbreekt Jinek, nu met een zinnige vraag naar concretisering: "Die incidenten waar u het over heeft, waaronder zware incidenten, zijn die mensen al bestraft?"

Bussemaker: "Het probleem is, dat je daarvoor aangifte nodig hebt van die homo’s. En die voelen zich daar al niet veilig. Die zijn niet gewend om de autoriteiten te vertrouwen." Oftewel: het impliciete antwoord op Jineks’ vraag of de daders al bestraft zijn is: Nee. Waardoor de eerdere tekst van de minister dat ‘daders dwingend aangepakt moeten worden’ een lege huls is, niet meer dan wishful thinking. Jinek laat het gaan. Dat is kenmerkend voor dit interview: Ze stelt kritische openingsvragen, maar prikt niet door. De minister wordt niet geconfronteerd met de loze beweringen in haar antwoorden. Bovendien: ze komt te gemakkelijk weg met het formuleren van haar eigen, tevoren bedachte quotes.

Het programma wordt aangekondigd als: ‘Journalistieke, scherpe en onderhoudende gesprekken.’ Onderhoudend is het zeker. De scherpte kan Jinek gewoon niet waarmaken, in dit interview. Daarvoor heeft ze door deze formule te veel aan haar hoofd.  

Anne Boermans 

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow. 

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

 

Lees van Anne Boermans ook:

21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie