[Column] Anne Boermans: ANCHOR: Pauw met Jeroen Pauw
03-03-2016 13:54:00 | Hits: 3475 | columnist: Anne Boermans | Tags:

Pauw met Jeroen Pauw, NPO 1, 29 februari 2016

Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, is één van de vier gasten in deze aflevering.

Pauw: "Er waren vandaag twee getallen in het nieuws die nogal van elkaar verschillen. Beide zouden gaan over het aantal asielzoekers dat Nederland dit jaar zou willen betreden, 94.000 of 58.000. Kunt u het verschil tussen die twee getallen herleiden."

We zien Zijlstra. Hij kijkt de interviewer met strakke ogen aan. We horen hem bijna hardop denken: "Wat krijgen we nou?" Dit onderwerp overvalt hem kennelijk; hij was uitgenodigd voor een ander thema. Hij begint aarzelend: "Eh, ik denk het wel, eh…"

Pauw registreert dit ongemak, dit zoeken naar woorden, en gaat opjagen. Precies op het moment dat de fractievoorzitter in zijn geest bij een zinnig antwoord is beland, onderbreekt de interviewer die gedachten: "Het zijn beide getallen die door de regering worden gebruikt." Hij doet het klinken als een beschuldiging. 

Politicus zoekt hulp

Zijlstra heeft het intussen zwaar. Door deze onderbreking, op dit moment, is hij nog meer van zijn stuk gebracht. We zien hem krachtig turen naar een willekeurig punt in de verte, hevig op zoek naar een goede reactie. Die komt uiteindelijk. Hij legt uit dat er verschillende scenario’s bestaan. In het ene kom je uit op 58.000 vluchtelingen die naar Nederland willen, in het andere op 94.000. Hij formuleert: "Als we niets doen, konden we wel eens eindigen met dat laatste cijfer. Maar we gaan wel wat doen. Het kabinet gaat voor 58.000. De VVD vindt zelfs dat te hoog. We gaan beleid voeren om de stroom onder controle te krijgen."

Op zich een redelijke, duidelijke uitleg. We zien hem echter met de ogen heen en weer schieten. Even naar Pauw, dan weer naar andere gasten. Alsof hij bevestiging zoekt waarvan hij vreest dat die niet komt. Hij voelt zich aangevallen. En zit daardoor in de verdediging. 

Systeem Pauw 

De interviewer voelt dit feilloos aan. Hij gaat nu over op zijn systeem om het een politicus lastig te maken. Hij stopt met interviewen en gaat in gewoon Nederlands willekeurige opmerkingen maken. Pauw zegt: "Beetje onhandig dat dit in het nieuws komt, hè." Zijlstra is dermate van slag, dat hij er niet in slaagt deze bal netjes terug te leggen. Door bijvoorbeeld te vragen: "Wat bedoelt u met die opmerking?" Hij komt niet verder dan een noodsprong: "Nou ja, eh, eerlijk gezegd, eh, wat komt er niet in het nieuws?" Hij lacht daarbij, om aan te geven dat dit grappig was bedoeld. Niemand reageert. Iedereen kijkt strak. Pijnlijk moment voor Zijlstra.

Pauw voelt dat, en gaat door: "Nou, het komt niet in het nieuws dat het ging om verschillende getallen. Het kabinet zegt het één niet, en het andere wel." Opnieuw klinkt het als een beschuldiging. Opnieuw laat Zijlstra zich intimideren. Na zijn heldere uitleg over de scenario’s is volstrekt duidelijk dat deze opmerking nogal gechargeerd is.

De ondervraagde echter voelt zich met de rug tegen de muur staan. Hij reageert eerst met een aantal keren "Nee! Nee!" En vervolgt: "…Het kabinet heeft al eerder gesproken over die 94.000. Voor ons is dat onacceptabel."

Pauw: "Wat is voor u wel acceptabel." Zijlstra is nu zelfs in paniek. Hierdoor blokkeert hij en weigert een getal te noemen. Hij is niet in staat uit te leggen waarom hij geen cijfers wil noemen. Hij zegt nog wel dat er de afgelopen jaren eigenlijk al te veel asielzoekers zijn gearriveerd.

Pauw: "Dus u vindt alles boven de nul al onacceptabel."

Zijlstra: "Nee! Nee!" Pas seconden later heeft hij zichzelf weer op de rails. En legt rustig uit dat het gaat om een blijvende stroom, die jarenlang zal duren. "Dus moet je mikken op zo’n 15, 20.000 per jaar."

Interview of gevecht

Wat deze blokkade bij Zijlstra veroorzaakte, is niet duidelijk. Wel slaagt Pauw er heel vaak in, met zijn systeem politici te ontregelen. Dat is als showelement, amusement, wellicht leuk om te zien. Inhoudelijk gebeurt er echter weinig. Het gevecht wordt belangrijker dan het interview. De kijker denkt nog slechts: "Zo, die Pauw had de fractievoorzitter behoorlijk in de tang." Of: "Die arme Zijlstra kreeg totaal geen kans."

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow.

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

 

Lees van Anne Boermans ook:

25-02-2016 | ANCHOR: De Rijdende Rechter met John Reid
18-02-2016 | ANCHOR: RTL Late Night met Humberto Tan
11-02-2016 | ANCHOR: RTL Nieuws met Merel Westrik
05-02-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Mariëlle Tweebeeke
28-01-2016 | ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie