[Column] Anne Boermans: ANCHOR: RTL Late Night met Humberto Tan
18-02-2016 14:52:00 | Hits: 5627 | columnist: Anne Boermans | Tags:

RTL Late Night met Humberto Tan. RTL4, 9 februari 2016

Aan tafel is onder andere vicepremier Lodewijk Asscher, die het versturen van bedreigende, discriminerende en hatelijke tweets wil aanpakken. Hij heeft op facebook een open brief geschreven aan deze twitteraars. Openingsvraag van Tan: “Wat was het moment waarop u dacht ‘Oké. Nu is het klaar. Ik ga nu reageren’.”

Asscher komt in beeld. Hij vertelt over de tweets die hij krijgt: "Soms heel dom. En soms heel gemeen. Mensen proberen je echt pijn te doen…" Dan volgt een beeldwissel. We zien Asscher rechts in beeld, schuin van achteren. Links zit Tan, vol interesse kijkt hij naar de ander, aandachtig luisterend. Asscher voelt dit, en vertelt heel persoonlijk over de haattweets, en zijn reactie, die brief. "…Ik stuur ze een brief terug. Een hele beleefde. Helemaal niet hard. Een lieve brief met humor. Heel veel mensen geven nu aan, dat ze het ook wel zat zijn, dat gescheld op internet."

Vertrouwen

Dit fragment laat mooi zien wat de kracht is van deze talkshow, van Humberto Tan.

De openingsvraag blijkt geen echte vraag, maar een vermoeden: Tan meent te weten wat zijn gast dacht. Interviewtechnisch dus zwak. Maar omdat hij een sfeer uitstraalt van grote, oprechte aandacht, is de vicepremier bereid in alle openheid hele persoonlijke gevoelens te vertellen. Tan geeft hem vervolgens ook die ruimte, in tijd. Geen gevatte opmerkingen tussendoor, geen storende interrupties zoals we in andere talkshows vaak zien. Deze interviewer stelt de gast centraal, in plaats van zichzelf.

Door deze oprechte interesse gaat de politicus Asscher heel ver in het tonen van zijn emoties. We zien in beeld een tweet. Tekst: Wat een hypocriet, die Asscher, de twee SS in zijn naam geeft zijn ware aard aan, hij noemt islam in een adem met vervolging.’

Tan: "Dat zijn hele hatelijke dingen over uw achtergrond. Men denkt: 'Joodse man. Wat kan ik daarop bedenken. Oh ja, nazi’s.' Dat soort dingen, dat moet toch pijn doen?"

Waardoor hij aangeeft dat hij meevoelt met zijn gast, hem begrijpt.

Harmonie

Er blijkt hier een groot verschil met veel andere interviewers op de Nederlandse televisie. Velen hanteren suggesties en insinuaties, soms zelfs beschuldigingen, met de bedoeling het de politicus moeilijk te maken. Zij gaan uit van strijd. Tan doet iets geheel anders. Ook hij vult in, zou je kunnen zeggen. Echter, in een poging met de ander mee te denken. Harmonie, coöperatie in plaats van een gevecht. De gast voelt dat, al of niet bewust. En is daardoor bereid nog verder te gaan in het tonen van zijn emoties. Asscher reageert op de vraag of het pijn doet: "Ja. Dat doet het ook. Ze gaan op zoek naar dingen die je raken…" Hij krijgt alle ruimte om te vertellen over de pijn die dit geeft. Dat je afgestompt raakt. Het normaal gaat vinden dat mensen je uitschelden vanwege je achtergrond.

Tactisch sturen

Gaandeweg het emotionele betoog van Asscher dreigt een gevaar. Het moet niet te ver gaan; dan wordt het zeuren, of zelfmedelijden. Tan voelt dat feilloos aan. We zien hem, nog steeds met grote aandacht kijkend naar de vicepremier rechts van hem. Hij heeft echter zijn lichaam al iets gedraaid, zodat hij recht achter de tafel zit. Hij wil zo meteen naar een andere gast, links. De kunst is nu, Asscher te onderbreken zonder hem af te kappen. Tan doet dat fantastisch.

Hij begint, nog kijkend naar Asscher: "Het hangt in de lucht, hè. Ook twitter is een actie begonnen, los van wat u doet…" Dan draait hij zijn hoofd naar de gast ter linkerzijde. En vervolgt: "… Jij bent ook een actie begonnen. Wat was voor jou het criterium dat je dacht, nu ben ik het zat?" 

Cameraregie

Het mooie van deze zogenoemde overgang is dat Tan door zijn houding, zijn beweging, duidelijk aangeeft hoe het gesprek verloopt. Hij kondigt zijn volgende gast fysiek aan. De alerte regisseur en cameraman hebben zodoende alle tijd, die tweede spreker mooi in beeld te brengen. Dat geeft een hele rustige, trefzekere beeldvoering. De aandacht van de kijker kan zich zo maximaal richten op de inhoud van het gesprek. 

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow.

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

 

Lees van Anne Boermans ook:

11-02-2016 | ANCHOR: RTL Nieuws met Merel Westrik
05-02-2016 | ANCHOR: Nieuwsuur met Mariëlle Tweebeeke
28-01-2016 | ANCHOR: Jinek met Eva Jinek
21-01-2016 | ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie