[Column] Anne Boermans: ANCHOR: Van Liempt Live met Paul van Liempt
21-01-2016 11:21:00 | Hits: 3835 | columnist: Anne Boermans | Tags:

Van Liempt Live op RTL-Z, 14 december en 8 januari j.l.

RTL noemt het een ‘journalistieke talkshow waarin het interview centraal staat’. Van Liempt Live. Die titel is lastig voor de presentator. Door het programma naar zichzelf te noemen, moet hij een pretentie waarmaken. De programmanaam impliceert dat hij voldoende statuur, overwicht en deskundigheid heeft om iedere gast aan tafel naar z’n hand te zetten.

De leader onderstreept dit. We zien Van Liempt van voren, van opzij en weer van voren, indringend kijkend naar de camera.

Zijn introtekst in de studio is daardoor meteen een afknapper. Hij presenteert kennelijk vanaf Autocue. Spert daarbij zijn ogen een beetje open. Alsof hij een tikje bang is voor die camera, voor de kijker. Bovendien trekt hij regelmatig, onverwacht, zijn wenkbrauwen heel even op. Dat heeft geen functie bij deze tekst en komt over als ongemak. Die ogen en wenkbrauwen maken dat zijn presentatie verandert in een prestatie. Alle aandacht gaat daardoor naar hem. "Gaat het Van Liempt lukken, deze uitzending rond te krijgen?", vragen we ons af. Wat hij zegt, horen we dan amper. Inhoud raakt ondergeschikt aan beeld. 

Flexstudent

Onderwerp één gaat over de ‘flexstudent’. Van Liempt introduceert de twee gasten die bij hem aan tafel zitten. En zegt dan pas, op zalvende toon: "Heren, goedenavond!" Voor die gasten werkt dat sterk vervreemdend. De echte begroeting heeft natuurlijk minuten eerder plaatsgevonden, toen ze elkaar voor ’t eerst zagen deze avond. Door hen nu nog een keer, zelfs op de toon van een acteur, te verwelkomen, wordt het interview een toneelstuk.   

Eerste gast, eerste vraag. Stefan Wirken is voorzitter van de LSVb. Van Liempt formuleert: "Laten we beginnen met Stefan, de jongste aan tafel. Er komt een project: Flexstudent. Het is er door. Ik moet je nog feliciteren, dat het gaat lukken. Waarom vind je het zo belangrijk dat Flexstudent gaat bestaan?"

Wirken komt in beeld. Hij kijkt ontregeld, zoekt naar woorden. Geen wonder. Van Liempt maakt hier een aantal klassieke fouten. In de eerste plaats: op het moment dat hij een vraag gaat stellen, geeft hij eerst een uitvoerige introductie. Met voor het onderwerp irrelevante woorden als ‘de jongste’ en ‘gefeliciteerd’. De geïnterviewde heeft de neiging, dit intro te zien als onderdeel van de vraag. Raakt dus in verwarring.

Fout twee: Van Liempt gebruikt in de opening het woord ‘waarom’. Dat vraagt naar antwoorden op een hoog abstractieniveau. En dat gebeurt: Wirken praat over de "studententijd, die meer moet zijn dan alleen studeren." En dat "…de samenleving meer ruimte moet creëren voor studenten om zich naast de studie verder te ontwikkelen."

Dan gebeurt er iets kenmerkends. De interviewer, die door zijn eigen formulering vraagt om een abstract, vaag antwoord, is daar vervolgens niet tevreden mee. En gaat dan zelf concretiseren. Van Liempt: "Nou, je kunt gewoon per vak dus betalen. Dan kun je er ook wat langer over doen. En dan doe je dat in je eigen tempo. Dus dan kom je toch op een andere situatie uit."

Wirken intussen zit er aangeslagen bij. Hij realiseert zich, zonder te weten hoe het komt, dat er hier van alles mis gaat, inhoudelijk. Over zijn eerste, onduidelijke antwoord is hij ontevreden. En daar bovenop geeft de presentator vervolgens het echte verhaal. Wirken kijkt weg van de interviewer, buigt het hoofd en mompelt slechts: "Ja, ja, ja."

RTL  noemt dit ‘De typische Z-manier’ waarop iedereen wordt benaderd. Op grond van deze eerste minuten blijkt dat te zijn: amateurisme op vele fronten. 

Afraffelen

Nu had Van Liempt wellicht deze keer zijn dag niet. Dus de aflevering van vrijdag 8 januari 2016 bekeken. De openingspresentatie is nog slechter. Hij leest de verschillende onderwerpen van zijn programma in hoog tempo van Autocue. Zonder pauzes tussen de items te nemen. Waardoor het een warrig verhaal wordt, niet te volgen. Impressie: hij raffelt zijn tekst af.

Eerste interview deze keer, eerste vraag aan de oud-commandant van het Korps commandotroepen: "We gaan eerst met Jan Swillens praten, want wat een dag was dit. U nam afscheid, u bent er ooit in 1989 begonnen, hoe ging dat?" We zien de hoge militair ongemakkelijk glimlachen. Wat bedoelt die Van Liempt toch te vragen? Gelukkig heeft Swillens de tegenwoordigheid van geest even te controleren. Hij vraagt: "Vandaag?" Na de bevestiging van de interviewer kan hij gericht antwoorden. De gast redt het gesprek.

Anne Boermans

Anne Boermans schreef bijna 15 jaar lang wekelijks columns voor het FD, de VARA-televisie en Het Parool. In de serie ANCHOR bespreekt Boermans elke week de drager van een nieuwsprogramma of talkshow. 

www.anneboermans.nl
info@anneboermans.nl
www.linkedin.com/anneboermans

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie