[Column] Arno Peperkoorn: Gijp de Trans
16-02-2018 22:49:00 | Hits: 5785 | columnist: Arno Peperkoorn | Tags:

Het is al weer bijna 2 weken geleden, maar LinkedIn herinnert mij er nog dagelijks aan. Twee weken geleden kwam Bo van Spilbeeck voor het grote publiek uit de kast kwam als transvrouw.

De bekende VTM-verslaggeefster heeft na jaren gevangen te zijn geweest in het verkeerde lichaam eindelijk de moed gehad om wereldkundig te maken wie zij echt is. GOOD FOR HER! Lof alom.

Het Nederlandse voetbalpraatprogramma Voetbal Inside leek het super grappig om René van der Gijp in een jurk en pruik neer te zetten. Super lollig, René wordt Renate. De mannen lagen in een deuk. En Derksen wist tussen neus en lippen door nog even te melden dat dit gedrag van Bo toch echt niet natuurlijk is.

Persoonlijk kan ik helemaal niets met deze humor. 

Persoonlijk kijk ik dan ook niet meer naar dit programma.

Wat ik van dat programma vind, is overigens totaal niet belangrijk. 

Eigenlijk is het natuurlijk überhaupt niet belangrijk wat ik vind. 

En de de zogenaamde grap is hetgeen mij 't minst stoort. Het gaat me om die laatste opmerking van Johan Derksen.

Wat ik interessant vind, is het feit dat RTL stereotypering wil aanpakken en dat dit programma stereotyperend denken blijft voeden en stimuleren door te pas en te onpas mensen belachelijk te maken. Brompot Johan Derksen verschuilt zich dan altijd achter satire en schaart zich dan graag in een rijtje komieken en cabaretiers. Om daar altijd aan te te voegen: "Mensen moeten niet zulke langen tenen hebben, en zij mogen ook zeggen wat ze vinden van mij."

Alleen hebben die mensen niet het platform van de heer Derksen, dus dat is lekker makkelijk Johan.

Derksen wil graag kunnen beledigen wanneer het hem uitkomt en dat is volgens de wet geen enkel probleem, dat recht heeft hij. Als je het niet wilt zien, moet je inderdaad niet kijken.

Mijn mening deelde ik op LinkedIn. Niet in een column, maar gewoon stukkie schrijven en delen. En toen… wauw! Ik was even vergeten dat je op LinkedIn alleen maar mag zeggen hoe geweldig jij bent of hoe geweldig iemand anders is.

What was I thinking?!

Dit is toch geen Facebook... Dan kijk je toch lekker niet... We gaan Arnootje z’n bedrijf maar eens kapot maken. Zomaar enkele reacties op dit chique sociale netwerk. Het mooiste vind ik nog wel de opmerkingen dat ik mijn bek moet houden want "zij hebben recht om te zeggen en doen wat ze willen". Ik blijkbaar niet...

Intrigerend aan dit alles vind ik dat wanneer ik een mening in column deel er niets aan de hand is, maar deel je deze mening als persoon zonder derde afzender, dan valt dit je ten deel. Alsof het platform waar je voor schrijft een mening verpakt en dat het daarom wel mag en kan.

Weer wat geleerd.

Terug naar het onderwerp.

Derksen maakt in mijn optiek een weeffout. Iemand kunnen beledigen en het ook continu doen, daarin zit een enorm verschil. Wat is de relevantie van iemand en daarmee een hele groep belachelijk maken? Op welke wijze ondersteunt dit het streven van RTL om stereotypering aan te pakken? Dat doet het niet. Op geen enkele manier. 

Wij zijn geen moraalridders, is het credo!

Maar is dat zo? Het programma zet zich al jaren in voor beter voedsel in de voetbalkantines, met ontzettend veel succes. Dus het besef dat ze iets goeds kunnen bewerkstelligen. is er wel degelijk. Waarom dan dit continue seksistische en homofoob gewauwel? Omdat 't kan? Omdat dit zogenaamd voetbalhumor is? Is dat echt je enige motivatie?

Hulde voor RTL, je openlijk uitspreken tegen stereotypering is geen gegeven. En is niet makkelijk, hoewel het misschien wel makkelijk zou moeten zijn. Maar luisteren naar de mens is volgens mij hetgeen wat je moet doen als mediabedrijf!

Wat is er nu toch mis met hierover nadenken. Waarom wil dit programma zo graag tegen alles ingaan waar het moederbedrijf zich juist voor inzet? Is het programma minder leuk zonder deze vorm van humor? Zijn de redactie en de tafelbezetting niet gewoon wat eenzijdig?

Uiteraard begrijp ik ook wel dat je niet hoeft te kijken, maar als Gijp en Derksen te pas en te onpas groepen belachelijk maken, mag ik dan gewoon even zeggen dat ik hoop dat de mannen eens gaan begrijpen welke voorbeeldfunctie ze hebben? Dezelfde voorbeeldfunctie die ze voetballers verwijten niet te pakken, want oh wee als een voetballer niet met de pers wil praten, dan vindt meneer Derksen dit minachting richting het publiek.

Dat is schijnheilig en duaal.

Wellicht zie ik het gewoon helemaal verkeerd en is een inhoudsloos, discriminerend, homofoob, vrouwonvriendelijk, racistisch programma juist de manier om te laten zien waarom 't belangrijk is om tegen stereotypering in actie te komen. Ik moet ook gewoon niet zeiken. Nu kan ik op maandag en vrijdag gewoon weer lekker Netflixen.

---

Arno Peperkoorn is directeur van Result Recruitment.

www.resultrecruitment.nl
@Arnopeperkoorn

 

Lees ook:

15-01-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: We moeten echt van Hoe Dan naar Doe Dan
09-11-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Witte oude mannen uit een provinciedorp
14-07-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Wit
11-05-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Geen stijl
14-03-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Yvonne
02-11-2016 | [Column] Arno Peperkoorn: Lieve Marianne
26-07-2016 | [Column] Arno Peperkoorn: De Zlatan's in media en reclame
18-05-2016 | [Column] Arno Peperkoorn: Hlep ik word een zeikerd!
10-03-2016 | [Column] Arno Peperkoorn: Marketing ingewikkeld?
22-12-2015 | [Column] Arno Peperkoorn: Mensenhandel

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie