[Column] Arno Peperkoorn: Rosanne, Johan, de Volkskrant en de grens
30-05-2018 13:46:00 | Hits: 18417 | columnist: Arno Peperkoorn | Tags:

Mijn ochtenden zijn oersaai en altijd hetzelfde. Om 6 uur wordt mijn zoon wakker. En ik ook. Glas water. Koffie.

En dan doet deze 41 jarige man de televisie aan. Ja echt, ik ben een kijker. Ik kijk het nieuws. Vaak drie keer. Inclusief de reclameblokken.

Zo ook deze ochtend.

Het RTL nieuws wist mij te vertellen dat Rosanne haar programma op ABC al weer kwijt was voordat het überhaupt begonnen was. De reden: Rosanne vond het noodzakelijk om een zwarte vrouw met een aap te vergelijken. Dat is racistisch en dan wordt je bij ABC netjes op straat gezet. Lijkt mij een ABC-tje.

Inmiddels is mijn koffie op. Heb ik mijn douche gehad. Op de fiets naar het station denk ik na over wat ik net heb gezien. En bedenk ik me hoe bijzonder vreemd het eigenlijk is dat Johan Derksen op nationale televisie gewoon Sylvana Simons kan vergelijken met een aap. Hij zegt dan "het is satire” en daarmee is de kous af. Vervolgens krijg je dan als beloning een Televizier ring en verdien je een transfer naar een andere omroep. Sylvana moet niet zo zeuren en verliest de ene na de andere klus.

Ik vind dat dubbel bijzonder omdat Johan een voetbal commentator en journalist is die zich achter satire verschuilt. En Rosanne een comédienne is die zich daar niet meer achter kan verschuilen. Maar goed wij zijn in dit land niet racistisch, we zijn gewoon lekker direct.

In de trein verschuift mijn mediaconsumptie in zijn geheel naar Twittter. Ik zie een tweet van de Volkskrant: De Amerikaanse tv-zender ABC heeft de serie Rosanne van het scherm gehaald, nadat hoofdrolspeelster Rosanne Barr ophef heeft veroorzaakt met een tweet die door veel mensen racistisch wordt gevonden.

Wait. What?!

Wordt gevonden? De tweet is racistisch! Dat is geen mening! Dat is een feit!

Waarom deze woordkeuze door de Volkskrant? Terwijl ik het denk, ontploft Twitter. Mensen hebben diezelfde vraag. En de vraag wordt gesteld: Hoeveel zwarte mensen werken op de redactie van de volkskrant? Wie bepaald de woordkeuze? Is dat bewust? Is het onbewust?

Een ander stuk in de Volkskrant wees mij er deze week op dat iemand een racist noemen nooit een lekkere uitgangs positie is voor een debat. Daar heb ik wel een mening over. Maar laat me dit advies eens opvolgen. Is Johan Derksen een racist? Ik weet het niet. Is zijn opmerking racistisch? Dat lijkt mij evident. Waarom benoemen wij dat niet? Waarom wordt dit maar gedoogd. En prima gevonden. Waarom hangt er geen consequentie aan? En wat voor signaal geef je daar nu mee af?

Waar ligt de verantwoordelijkheid van landelijke media? Is er een grens? Kent men die verantwoordelijkheid?

Voor mij ligt ook hier de oplossing in mensen. In team samenstelling. In divers geluid laten horen en omarmen, voor en achter de schermen.Op redacties!

Als een beetje wakker mens de tweet van de Volkskrant leest dan pas je de taal aan. Waarom? Omdat je zo een feit benoemd en misschien nog wel veel belangrijker voor een nieuwsmerk: je blijft geloofwaardig voor iedereen en objectief.

Er zit een enorm gat tussen iemand op straat zetten om haar uitingen en iemand ermee laten wegkomen. En ik weet dat er nu mensen dit stukje lezen en zich afvragen of ik pleit voor het ontslag van Johan Derksen? Even buiten het feit dat ik daar zeker niet voor pleit vind ik wel dat het gat tussen deze 2 gelijkwaardige cases in Nederland echt wel wat stevigen benoemd mag en moet worden. Waarom? Wat mij betreft: noodzaak en verantwoordelijkheid. Je verliest kijkers, lezers, respect en geld.

Dat is de reden dat ABC stopt met dit programma. Daarin pakt een puur commercieel bedrijf haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Persoonlijk waardeer ik dat.

Net zoals ik satire waardeer. En racisme verafschuw.

Station Amsterdam.

 


www.resultrecruitment.nl
@arnopeperkoorn

 

Lees ook:

16-02-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: Gijp de Trans
15-01-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: We moeten echt van Hoe Dan naar Doe Dan
09-11-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Witte oude mannen uit een provinciedorp
14-07-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Wit
11-05-2017 | [Column] Arno Peperkoorn: Geen stijl