[Column] Arno Peperkoorn: Witter dan wit
20-11-2019 11:19:00 | Hits: 3949 | columnist: Arno Peperkoorn | Tags:

Dit weekend werd een voetballer van Excelsior in een uitwedstrijd bij FC Den Bosch racistisch uitgescholden. Vergeleken met zwarte piet. Op de tribune stonden mensen fier rechtop de Hitlergroet te brengen. De Nederlandse televisieprogramma’s rolden over elkaar heen om, terecht, te laten zien dat dit echt niet kan.

De wijze waarop ze dit deden, deed wat wenkbrauwen fronsen. De duiders. De panels. De gasten. Nagenoeg allemaal witte mannen. Witte mannen die over racisme jegens een zwarte man hun mening komen geven. Begrijp mij niet verkeerd, de meesten van hen zijn bekwame sportjournalisten. En de inhoud van hun mening heeft relevantie. Maar waar ik op aansla, is het feit dat de rolodex van bijna ieder televisieprogramma zowel letterlijk als figuurlijk stuitend wit is. Dit werd wederom pijnlijk duidelijk.

Trek dit door naar besturen van de NPO en de omroepen. Hun management en de redacties. Dan wordt helder waarom de RAL 9010 kleur het beeld bepaalt op de Nederlandse buis. En dat is raar en verkeerd. Dit is allerminst een reflectie van de samenleving. Hoe denken die programma’s de samenleving te bereiken zonder dat hun redacties representatief zijn? Eenieder moet zichzelf kunnen herkennen. Zeker op onderwerpen als deze.

Wat tevens opviel is de bijna apathische wijze waarop iedereen hier een voetbalprobleem van maakt. Racisme zit diepgeworteld in onze cultuur. Dat vele mensen dit ontkennen en alleen maar druk zijn met “Ja maar ik ben geen racist” maakt het er niet beter op. De collectieve ontkenning staat een structurele oplossing in de weg. De politiek legt het probleem bij de samenleving. Maar is het niet de samenleving die een volksvertegenwoordiging kiest om voor haar belangen op te komen? Ieders belang! En waar waren al die praatprogramma’s toen een vergadering van KOZP door een gewelddadige aanslag werd onderbroken? Het was, op de journaals na, ijzig stil.

Niet belangrijk? Niet minstens net zo eng!  

Marga Bult mag Humberto Tan een zwarte piet noemen. Publiek en andere gasten lachen erom. Ik ken verhalen van een redactrice die in deze periode door een niet nader te benoemen ex-schaatser voor zwarte piet werd uitgemaakt. Dit kan niet. Dit mag niet! Racisme zit diep in ons! Media hebben een belangrijke taak dit te duiden! En dat lukt niet met redactieraden, omroepbazen, besturen die eenzijdig zijn samengesteld en dus niet inclusief zijn.

Wake up! En pak je verantwoordelijkheid!

---

Arno Peperkoorn is directeur van Result Recruitment.

www.resultrecruitment.nl
@Arnopeperkoorn

 

Laatste 10:

04-09-2019 | [Column] Arno Peperkoorn: Dag Twitter
23-06-2019 | [Column] Arno Peperkoorn: Be a lion, not a cock!
23-04-2019 | [Column] Arno Peperkoorn: Oorlog
12-02-2019 | [Column] Arno Peperkoorn: Omelette du fromage
23-10-2018 | [Interview] Arno Peperkoorn: Diversiteit is geen onderwerp, het is noodzaak
10-09-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: Nike staat op tegen racisme uit zakelijk oogpunt
26-07-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: Talent
30-05-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: Rosanne, Johan, de Volkskrant en de grens
16-02-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: Gijp de Trans
15-01-2018 | [Column] Arno Peperkoorn: We moeten echt van Hoe Dan naar Doe Dan