
[Column] Bob Goulooze: Ouderwetse Meningen
Iedereen met een mening kan die kwijt via de social media. Sommigen, die vanwege hun positie wijsheid wordt toegedicht, mogen ook artikelen schrijven in kranten. Daarbij verwacht de lezer dat die meningen gevormd zijn door feiten. Maar dat is niet altijd het geval.
Zo ook de directeur van het Centraal Plan Bureau (CPB) Pieter Hasekamp. Die schreef vorige week in het Financieele Dagblad dat Nederland de bitcoin moest verbieden. Kijkend naar de toekomst zie ik bitcoin juist als een serieuze digitale vervanging van goud. Ik denk dat een planbureau juist naar de toekomst zou moeten kijken, in plaats van nieuwe ontwikkelingen domweg te verbieden.
Met groeiende verbazing las ik het artikel van de directeur van het CPB. Zijn gebrekkige argumentatie, meer mening dan feit, om bitcoin te verbieden vormt het bewijs dat de cryptomunt op de goede weg is om uit te groeien tot een van ‘s werelds vooraanstaande valuta. Nadat de financiële wereld bitcoin in haar eerste fase negeerde, vervolgens ridiculiseerde, zijn we in de fase waarin de cryptomunt wordt bestreden. Want bitcoin vormt een serieus alternatief voor inflatoire valuta als de dollar en de euro. Ja, bitcoin zal zeker weer eens crashen. De waarde zal echter niet terugvallen tot 0. De volatiliteit van de cryptomunt verdwijnt bovendien, zodra het maximale aantal van 21 miljoen is bereikt. In de volgende fase en die nadert snel, zal bitcoin uitgroeien tot één van de belangrijke internationale valuta.
Geen grip
De visie van Pieter Hasekamp wordt ingegeven door de banken die in rap tempo hun greep op het internationale betalingsverkeer dreigen te verliezen. Zij halen alles uit de kast om hun dominante positie te bestendigen. Banken lachten vroeger om financiële dienstverleners die ook wat wilden in het betalingsverkeer, omdat er uiteindelijk altijd een bank aan te pas moest komen. Bitcoin zorgt ervoor dat die intermediaire rol van banken verdwijnt. Daarom wijzen banken en Hasekamp op het ontbreken van toezicht op bitcoin. Alle toezicht heeft de meltdown van de financiële sector niet voorkomen, met als gevolg een van de diepste depressies sinds mensenheugenis. Het zijn ook juist de autocratische landen als China die hun burgers monitoren, manipuleren en ze in een keurslijf dwingen, die zich verzetten tegen de bitcoin.
De wereld heeft behoefte aan digitale munten in de steeds verder digitaliserende economieën. Daarom wilde Facebook cum suis enige jaren geleden, met steun van grote financiële partijen de Libra introduceren. Stevig lobbywerk van de oude instituties (=banken), torpedeerde dat initiatief. Toch waagt Facebook een nieuwe poging met de Diem. Dergelijke dis-intermediatie doet banken huiveren; hun traditionele rol kalft af. Bill Gates, die naar verluidt ook veel bitcoin bezit, zei al in de jaren negentig: “We need banking, not banks.” Blockchain zorgt daarbij voor vertrouwen, veiligheid en transparantie, iets dat banken vaak niet bieden.
Zure melk
Pieter Hasekamp is de laggard van het moderne economie. De boer die in 1835 riep dat de koeien zure melk zouden geven als de zojuist geïntroduceerde trein met een vaart van 30 kilometer per uur langs zou razen. Hasekamp doet me denken aan mijn eerste baas in de communicatie, de oud-Telegraaf journalist Fred van Sluis. Deze stond in de jaren tachtig voor het dilemma: zal ik nieuwe IBM-schrijfmachines aanschaffen of zo’n moderne computer met floppy discs? Fred van Sluis koos wel toekomstgericht.
Los van Hasekamps mening is een verbod simpelweg onuitvoerbaar. In de Verenigde Staten zijn diverse cryptobeurzen actief, grote beleggers als Blackrock en JPMorgan hebben bitcoin-posities ingenomen. Diverse landen overwegen de cryptomunt te accepteren om inflatie en de afhankelijkheid van banken te vermijden.
Verboden en repressie zijn altijd tekenen van tanende invloed. Verbieden is alleen mogelijk als internet wordt afgesloten. Maar dan zou ook wereldwijd de economie in elkaar storten. Hasekamp klaagde over het gebrek aan intrinsieke waarde iets wat we in de pr en communicatie gebakken lucht noemden. Papiergeld waar we wel in geloven heeft ook geen intrinsieke waarde. Bijdrukken leidt tot enorme inflatie. Dat zullen we binnenkort weer gaan meemaken. En dan is een vlucht in het ouderwetse goud of bitcoin vanzelfsprekend. Ik hoop dat het CPB daar wel een doordacht plan voor heeft.
--
Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox
www.qontentfox.com
Lees ook:
20-05-2021 |[Column] Bob Goulooze: Bitcoin
13-04-2021 | [Column] Bob Goulooze: Het imago van de autoverkoper
31-12-2020 | [Column] Bob Goulooze: Voorspellen
30-11-2020 | [Column] Bob Goulooze: Fotokracht
30-10-2020 | [Column] Bob Goulooze: Dom en dommer
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie