[Column] Bob Goulooze: Ad hominem
29-09-2020 09:50:31 | Hits: 2145 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Menigeen verbaast zich over de opkomst van het andere denken. Al enige jaren zien we een toename van mensen en groepen die zich afzetten tegen de gangbare gedachten over de wereld. Van platte aarde adepten en antivaxers tot klimaatontkenners en coronasceptici.

Eénoog

Hoe het kan dat een Rotterdamse dansschoolhouder, die zich een blauwe maandag met virussen heeft beziggehouden, kan uitgroeien tot een zelfbenoemd corona-expert is wel te verklaren. Zeker omdat deze goeroe zich afzet tegen de regering, die evenmin de wijsheid in pacht heeft. Wat eerst zinnig leek om te doen bleek later, na onderzoeken in de gehele wereld, minder verstandig. En als je dan als goeroe de vinger op die zere plek legt, door te beweren dat je dat altijd al hebt gezegd, is je kostje gekocht. Iemand die overheidsmaatregelen bekritiseert, ziet men als expert. Omdat er verder vrij weinig gebeurt en corona de media en het maatschappelijk discours voedt, kan éénoog uitgroeien tot koning.

Influencers

De danskoning wil meer. Hij wil dat meer Nederlanders zich achter hem scharen. Zijn aanpak leek goed. Via influencers de boodschap verkondigen, leek een prima zet. Maar wie waren die influencers? Het waren geen health influencers, maar een hiphopper als Bizzey. Hiphoppers zijn mensen die niet kunnen zingen, maar het toch melodieloos en in een eentonig ritme proberen. Ooit wel eens een gouwe ouwe hiphophit uit volle borst meegezongen? I rest my case. Nee toch niet. Laat ik ook spijtoptant Famke Louise noemen. Een vlogster die evenmin kan zingen, maar echo en galm maskeren haar parlando. En natuurlijk cocaïnist Thomas Berge en andere technisch beperkte zangers als Gers Perdoel. Of nog erger: Lange Frans.

Ja, het zijn influencers voor de jeugd; onwetende en onnadenkende jongeren die je alles wijs kunt maken. Sommigen vragen zich wel eens af waardoor de Kardashians zo bekend zijn geworden, want ook hun prestaties deden niemands ogen knipperen. Maar dat vraag ik me bij de influencerskeuze van de danspedagoog ook af. In ieder geval niet door een kritische blik op de wereld om ons heen.

Bewijs

The proof of the pudding is in the eating. En dat geldt ook voor beweringen omtrent het coronavirus. Tegen de platte-aarde-adept zeg ik: “Ik wil je geloven, maar bewijs eerst maar dat de ijsmuur die de aarde omringt, bestaat.” Dat moet niet al te moeilijk zijn. Maar de eerste foto's van die ijsmuur moeten nog gemaakt worden. Klimaatontkenners vraag ik altijd om even te kijken naar twee satellietfoto’s van de Noordpool. Een uit 1980 en een recente. Op de eerste zie je nog veel ijs. Op de laatste is het verdwenen. Antivaxxers doen alsof hun kinderen dodelijk gif krijgen ingespoten, maar zijn tegelijk verontwaardigd als hun onbeschermde kinderen niet meer naar de peuterschool mogen. Coronasceptici roepen om het hardst, bewijzen niets en roepen meer vragen op dan medici kunnen beantwoorden.

Hetzelfde geldt voor andere conspiristen. Niemand heeft een overall theorie die de problemen kan verklaren. Daarom ligt bij hen de focus op op het onderuithalen van details. Neem bijvoorbeeld de anderhalve meter. Dat is elders een meter of soms twee meter. Je kunt jeremiëren over een half metertje meer of minder. Feit blijft dat afstand houden helpt.

Op de man

Als conspiristen je niet met bewijzen kunnen overtuigen, nemen zij hun toevlucht tot ad hominem argumenten. Dat zijn argumenten die niet inhoudelijk over de zaak gaan maar over de persoon die iets zegt. Omdat conspiristen nooit steekhoudende argumenten hebben, spelen zij altijd op de man. De idee is dat als iemand iets verkeerds heeft gedaan, daarmee ook diens argument vervalt. Onzin natuurlijk. Omdat conspiristen geen bronnen, anders dan YouTube hebben, zijn zij ook niet gevoelig voor de toch vaak complexe werkelijkheid. Een beetje rekenen is er ook niet bij. En ook elke vorm van logica ontbreekt. En toch roepen zij tegen andersdenkenden: “Doe je onderzoek, dom schaap.”

Superieur

Gebrek aan valide argumenten is voor de conspirist geen probleem. Zij diskwalificeren gewoon hun opponent door te zeggen dat die een stom schaap is. En daarmee voelen zij zich superieur aan mainstream-denkers als u en ik. De dansschoolhouders motto is Liefde en geduld. Ik heb het niet kunnen ontdekken. Maar ik ben dan ook een bèh, bèh.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox

www.qontentfox.com

Lees ook:

31-07-2020 | [Column] Bob Goulooze: De Onbetrouwbare Overheid
25-06-2020 | [Column] Bob Goulooze: Crisis of voorval
29-05-2020 | [Column] Bob Goulooze: Game over
30-04-2020 | [Column] Bob Gouloze: Mediabaarden
30-03-2020 | [Column] Bob Gouloze: Coronablues

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie