[Column] Bob Goulooze: BOB's stemadvies
18-03-2019 13:26:00 | Hits: 3291 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Tot 1970 bestond in Nederland de stemplicht. Je moest een papier door een gleuf in een stembus doen. Na de afschaffing daalde de opkomst tot soms 30 procent. In datzelfde jaar verscheen het Rapport van de Club van Rome. Daarin stond dat het milieu ziek was. Sterker, het was twee voor twaalf. Door de tomeloze inzet van onze politici is Nederland een halve eeuw later het vuilste land van Europa.

Vorige week ontving ik de stemlijst voor de PS/waterschapsverkiezingen. Tamelijk onbelangrijk, maar de media staan bol van deze gehypte verkiezingen. Ik zag overal stemadviezen en dacht: laat ik nu eens een stemadvies geven aan die 70 procent niet-stemmers. Door te elimineren waar je milieu wise zeker niet op moet stemmen, blijft vanzelf de beste keuze over. Vanuit die gedachte schreef ik BOB's stemadvies op de Facebookgroep Nieuws uit Leiden.

Stemmen door eliminatie

“(...) droge voeten houden betekent aandacht voor het klimaat. Dan vallen VVD, D66 en CDA direct af. Het CDA is een anker. Hoe je ook vaart, je komt door het CDA-anker niet vooruit. De afgelopen 25 jaar hadden partijen als PvdA, SP, SGP, Gristenunie en GroenLinks veel aan het milieu kunnen verbeteren. Zij hebben het niet gedaan en zullen het ook in de toekomst niet doen. Dan heb je nog 50+, Forum en lokale partijen, waarvan je op voorhand weet dat hun praatjes de gaatjes in de dijken niet vullen. Verder zijn er wat nieuwe partijen, zoals het onbekende AWP, NIDA en code Oranje. U weet dat onbekend onbemind maakt. Daar hoeft u dus niet op te stemmen. Bij de dierenpartij denk ik altijd aan onbewezen corruptie. Over het enge DENK hoeven we het hier niet te hebben; er staan ook geen Leidenaren op hun lijst. En dat geldt ook voor Trots. Dus beste niet-stemmer, wat blijft er over? Water Natuurlijk. Op hun lijst staan enige Leidenaren, die ik niet ken. Behalve één. Het is de bekende kunstenaar, bioloog, columnist en plastic-soup-surfer Merijn Tinga.”

Tot zover de trechter.

Ik ken Tinga persoonlijk. Principieel, dus geen draaikont. In zijn queeste voor aandacht om plastic uit het milieu te bannen, surfte hij de Rijn op tot ver in Duitsland, stak het Kanaal surfend over en vorige week zag ik hem in een Afrikaans land, zijn boodschap verkondigen. Hij staat op de onverkiesbare 25e plaats en is godzijdank ook geen politicus.

Reactie

Je begrijpt dat mijn stemadvies direct respons opleverde. Van stemmers. Vooral VVD’ers, die zeiden dat ze zelf wel konden nadenken. Maar dan denk ik: show me. En ja, dan blijft het stil.
De scheikunde leert dat je soms moet agiteren om een reactie te krijgen. De VVD’ers vonden het onbeschaamd dat ik de niet-stemmers attendeerde op Tinga. Tegelijkertijd promootten zij hun lijsttrekker Frederik Z. in mijn stemadvies. Deze reageerde persoonlijk met de melding dat hij een hybride auto had en zich in Leiden alleen per fiets verplaatste. En waarom ik hem zo aanpakte in mijn stemadvies? Ik ken de hele man niet en heb hem ook niet genoemd. Maar sommigen lezen wat ze willen; of het er nu staat of niet. Meerdere VVD’ers wilden mij aangeven bij de FB-Gruppeführer om mijn stemadvies te laten verwijderen. Dat betekent voor hen vrijheid en democratie.

Feiten

Mijn stemadvies stoelt op onderzoek en feiten. Een grafiekje uit de Volkskrant over de CO2-footprint van de VVD, D66 en CDA snoerde hen inhoudelijk de mond. Een dame van de dierenpartij beet zich als een terriër vast in mijn onbewezen corruptie-stelling. Na de partijleiders’ relatie tussen de Zevendedags Adventisten-de Vegetarische Slager-Albert Heijn te hebben aangestipt, liet ze morrend los.

Much ado about nothing, zou Shakespeare hebben gezegd. Op het gekrakeel kwamen toch nog wat positieve reacties van mensen die Tinga niet kenden. Mijn bericht kreeg steun van de beheerder zelf, die een video plaatste van Tinga, die plastic uit Leidse grachten viste. Op zijn surfplank natuurlijk. Ik hoop niet dat voorkeurstemmen Tinga op het pluche plaatsen. Hij kan beter als betrokken milieuactivist blijven strijden. En als luis in de pels aandacht vragen voor problemen die politici niet willen adresseren.

Facebook is geen medium waar gedachtenuitwisseling de mens opstuwt tot grotere hoogten. Politieke kadaverdiscipline stopt het creatieve denken. Jammer voor ons vervuilde milieu!

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox.

 

Lees ook:

20-02-2019 | [Column] Bob Goulooze: Michael, Bill & OJ
23-01-2019 | [Column] Bob Goulooze: 80 cents of politieke porno
22-10-2018 | [Column] Bob Goulooze: Chinese kool
20-09-2018 | [Column] Bob Goulooze: Mooipraat
21-08-2018 | [Column] Bob Goulooze: Vervang Elon Musk!
23-07-2018 | [Column] Bob Goulooze: Kreatief Kurken 
22-06-2018 | [Column] Bob Goulooze: Children first!
05-06-2018 | [Column] Bob Goulooze: Getuige à decharge
28-05-2018 | [Column] Bob Goulooze: Zuigen

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie