
[Column] Bob Goulooze: Bitcoin
Over weinig munten is zoveel gecommuniceerd als over bitcoin. Je kunt bij wijze van spreken geen krant openslaan of nieuwswebsite bezoeken, of er staat wel iets in over bitcoin.
De cryptomunt houdt de gemoederen bezig. Een paar jaar geleden was dat ook zo. De koers van de digitale munt steeg van praktisch niets tot een kleine twintig mille. Om daarna weer in te storten. Sinds een jaartje is de valuta weer aan een opmars bezig. Niet alleen kranten schrijven over cryptocurrencies, ook diverse Nederlandstalige websites presenteren dagelijkse cryptojournaals. Die geven de stand van zaken weer en hebben het over de waan van de dag, zoals elk journaal. Zo vind ik de cryptopraatjes van Madelon Vos wel redelijk interessant.
Roeptoeter
Eerder meldde ik hier dat het beter zou zijn om Elon Musk te vervangen als spreekbuis van Tesla. In die hoedanigheid vergaloppeerde hij zich meer dan eens, hetgeen hem op berispingen en ongetwijfeld ook boetes van de FED kwam te staan. Ook in de VS is financiële communicatie aan strenge regels gebonden. Die regels zijn nodig om beleggers gelijke kansen te bieden.
De cryptowereld staat niet onder dergelijk toezicht. En dat betekent dat Elon Musk kan roepen wat hij wil. Eerst dat Tesla bitcoins heeft aangekocht. Later dat de auto ook met bitcoins te koop is en recent dat dit niet langer het geval is. Bij elke uitlating van de blowende Musk veert de cryptomunt hoog op of zakt diep weg. En dat is een slechte zaak. Want dat is wat veel beleggers juist niet willen. Zij willen een stabiele koers die zich alleen in opwaartse richting beweegt. Maar dat is een utopie.
Anderzijds is er de toenemende vraag naar digitaal betalen. Enige jaren geleden kwamen Facebook en een aantal andere partijen met het initiatief voor een digitale munt: de libra. Het initiatief leek me destijds kansrijk, gelet op de zware jongens die erachter stonden. Toch verzandde het initiatief toen de financiële partijen zich terugtrokken, bang als zij waren voor witwassen en het gebrek aan toezichthoudende en regulerende instanties. De vraag naar digibetalingen bleef echter.
En nu komt Facebook weer met een nieuw plan voor een cryptomunt, genaamd de diem. Deze zou omwille van de stabiliteit aan de Amerikaanse dollar worden gekoppeld. Begrijpelijk, maar de dollar is nu niet de ideale stabiele munt die Zuckerberg c.s. voor ogen hebben. De geldpersen draaien op volle toeren, nu Biden alle Amerikanen gratis geld geeft.
Het is ook om die reden dat bitcoin zich mag koesteren in de aandacht van velen. Bitcoin biedt groei in waarde, waar de dollar juist waarde verliest. Dat komt omdat er maar een vast aantal bitcoins is. Er komen er niet meer bij als het maximum van 21 miljoen is bereikt. Het is net als goud; daar komt ook niets meer bij. Al het goud in de wereld bij elkaar is niet groter dan de voet van de Dom in Utrecht. Door die schaarste is de prijs meestal hoog. Maar ook goud is soms goedkoper of duurder, al naar gelang de vraag.
Bijdraaien
Het is frappant dat de traditionele media en journalisten die een mening hebben over bitcoin nu toch aan het bijdraaien zijn. Ik noem als voorbeeld de Volkskrant, waar Peter de Waard mordicus tegen de cryptomunt was. Je zou er niet mee kunnen betalen, het zou een piramidespel zijn en het zou geen waarde hebben. De Waard ging echter voorbij aan de belangrijkste reden waarom mensen in bitcoin stappen: het opwaartse potentieel.
Hoewel de Volkskrant bol staat van de opinies, haalde mijn nuancerende briefje de vele opiniepagina’s niet. Nu grote institutionele beleggers, banken en beleggingsfondsen schoorvoetend wel de bitcoin in hun productenpalet opnemen, draait ook de Volkskrant bij. Nog steeds omschrijft De Waard beleggers in de cryptovaluta als gelovigen, maar nuanceert hij die gelovigheid door te wijzen naar wat banken en overheden doen met zaken als negatieve rente. Dat gaat velen ook boven de pet. Desondanks heb ik de Volkskrant nimmer gehoord over het belangrijkste argument om in Bitcoin te beleggen: waardevermeerdering. Voor informatie over crypto’s kijk ik soms naar Madelon Vos, die via technische analyse, waarin ikzelf eigenlijk niet geloof, de bitcoinbewegingen verklaart. Leerzaam!
--
Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox
Lees ook:
13-04-2021 | [Column] Bob Goulooze: Het imago van de autoverkoper
31-12-2020 | [Column] Bob Goulooze: Voorspellen
30-11-2020 | [Column] Bob Goulooze: Fotokracht
30-10-2020 | [Column] Bob Goulooze: Dom en dommer
29-09-2020 | [Column] Bob Goulooze: Ad hominem
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie