[Column] Bob Goulooze: Chinese kool
22-10-2018 10:15:00 | Hits: 3335 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Je kent de uitdrukking "over de houdbaarheidsdatum"? Als die uiterste datum is bereikt, is het tijd om op te stappen. Als iemand opstapt, gaan de media terugblikken. De balans opmaken heet zo’n premature necrologie. Zo’n opgemaakte balans zag ik onlangs in het programma Buitenhof. Daar legde de immer vriendelijk sprekende en ogende Sheila Sitalsing de zojuist opgestapte Pechtold langs de resultatenmeetlat. Want je moet politici beoordelen op wat ze hebben bereikt. Sheila Sitalsing wees op de fijne dingen die Pechtold niet voor elkaar had gekregen. Feitelijk bleef er weinig tastbaars over van zovele jaren politiek leiderschap; de D66-idealen waren verkwanseld. Hij kwam toen de partij bijna was overleden en vertrekt nu de partij virtueel opnieuw bijna verdwenen is. Sheila Sitalsings stelling dat Pechtold niet te vroeg was opgestapt, kon ik daarom onderschrijven.

Walk the talk

Hoe komt het toch dat niemand in de politiek echt is? Je hoort wel eens mooie praatjes over waar iemand voor staat, maar practice what you preach of walk the talk schijnt niet bij de individuele politicus te horen. Wetten, regels, afspraken; de politicus bedenkt ze wel, maar vindt dat ze hoofdzakelijk gelden voor anderen. Zelf staat hij daar boven. Maar als er een gat gaapt tussen wat je zegt en wat je doet, ontstaan vanzelf problemen. Sterker nog, weldenkende mensen zullen juist het tegenovergestelde van wat de politicus zegt, aannemen. Dat is geen onverstandige strategie, want alle politici zijn notoire leugenaars. Van mijn vrouw mag ik dat nooit zeggen, maar als we ervan uitgaan dat elk mens liegt, dan geldt dat in het kwadraat voor politici. De rechtschapen politicus is dus een contradictio in terminis.

Strategisch China

Als je dat weet, dan weet je ook dat elke keer als je Mark Rutte ziet lachen, je eigenlijk een diep wantrouwen zou moeten koesteren. Gisteren zag ik hem lachen bij de Chinezen, die hier contracten kwamen afsluiten. De Chinezen komen hier om de economische banden met Europa aan te halen. Dat lijkt mooi, maar wat is de achterliggende beweging? China groeit als kool en heeft geld, te veel geld. Het land biedt andere landen hulp, bijvoorbeeld met het aanleggen van 5G-netwerken. Daarmee is in de toekomst supersnel internet- en telefoonverkeer mogelijk. Maar alle data die dit oplevert, komen uiteindelijk bij de Chinese overheid terecht. Die weten alles van ons en met die kennis kunnen zij macht uitoefenen. Macht in de zin van het beperken van gedragsalternatieven, ten faveure van één dominante Chinese zienswijze.

Black Mirror

Vroeger hadden we het over Orwell’s 1984 als we de onwenselijke enge toekomst bedoelden. Tegenwoordig is het Black Mirror. China heeft 1984 overgeslagen en is bezig de wereld volgens Black Mirror-achtige scenario’s in te richten. Huawei is het telecombedrijf dat in de Westerse wereld via de aanleg van 5G-netwerken en mobiele telefoons grip wil krijgen op het Westen. De naïeve Westerling met de kortetermijnfocus, wuift deze gedachte weg als onzin en paranoia. De Chinees denkt echter niet in termen van jaren of quick wins. Chinezen hebben een enorme langetermijnfocus. Als straks alle Westerse data via Chinese netwerken lopen, is dat een volgende stap in hun strategie om de macht van het Westen in te perken. Want wie over data beschikt, heeft macht. Het is om deze reden dat de Australische regering Huawei en ZTE heeft geweerd. Om de Chinese invloed en toegang tot 5G-netwerken tegen te gaan. Beide bedrijven mogen ook in de Verenigde Staten geen telefoons en netwerkapparatuur verkopen. In ons land beheert Huawei het T-Mobilenetwerk en bekleedt het de tweede positie in de markt voor telefonie. Er zijn al prangende kamervragen over deze zaak gesteld, maar het antwoord is nog niet gegeven. Gelet op het ontbreken van visie bij onze MP, die alleen de kortetermijnwinst op het netvlies heeft, zullen we onze 5G-ziel wel weer aan de Chinese duivel verkopen.

Ik ben het daarom wel eens met Sheila Sitalsing, die in hetzelfde Buitenhof stelt dat ook de houdbaarheidsdatum van Mark Rutte al ver achter ons ligt. Onze dolende MP heeft onvoldoende visie om de Chinese tijger in schaapskleren te identificeren. Het is tijd voor een nieuwe generatie empathische nieuwelingen; politici die wel een weg naar een duurzame toekomst kunnen uitstippelen.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Laatste 10:

20-09-2018 | [Column] Bob Goulooze: Mooipraat
21-08-2018 | [Column] Bob Goulooze: Vervang Elon Musk!
23-07-2018 | [Column] Bob Goulooze: Kreatief Kurken
22-06-2018 | [Column] Bob Goulooze: Children first!
05-06-2018 | [Column] Bob Goulooze: Getuige à decharge
28-05-2018 | [Column] Bob Goulooze: Zuigen
24-04-2018 | [Column] Bob Goulooze: Onze Lieve Google
21-03-2018 | [Column] Bob Goulooze: Boy in the bubble
20-02-2018 | [Column] Bob Goulooze: Blank Goed, Zwart Fout
22-01-2018 | [Column] Bob Goulooze: Monkey business

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie