[Column] Bob Goulooze: Conflict en loyaliteit
17-03-2022 10:17:17 | Hits: 13021 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

De laatste weken verschijnen hier en daar berichten in de media die vraagtekens plaatsen bij het open armenbeleid. Hiermee bedoel ik de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Europa in het algemeen en in Nederland in het bijzonder.

In het woke-ste land van Europa en misschien wel van de wereld, wijzen woken op de discriminatie die Oekraïners in hun eigen land tentoonspreidden. De vraag waarom wij wel de blanke christelijke Oekraïners steunen, maar in mindere mate de getinte islamitische Syrische vluchtelingen is al beantwoord door hem te stellen.

Hemd en rok

Mensen die op ons lijken, hebben nu eenmaal een streepje voor. Alle talen kennen een spreekwoord als het hemd is nader dan de rok. Ik wil niet zeggen dat dit een natuurwet is, maar het gaat in nagenoeg alle gevallen op. Uit de antropologie zijn vele voorbeelden bekend van stammen uit alle delen van de wereld, die in onmin met elkaar leefden. Men sloeg elkaar met clubs en knotsen het liefst de hersens in. Daartoe organiseerden zij zelfs officiële gevechten.

Maar zodra een derde partij hun gebied wilde veroveren, stonden de dagelijkse rivalen schouder aan schouder om de vijand het gebied uit te jagen. Om daarna de oude vijandschap weer met verve op te pakken. Dat zagen we ook in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liberalen, socialisten, protestanten en communisten streden zij aan zij om de Duitse bezetter het land uit te krijgen. Men ervoer toen een echt wij-gevoel. Dat hield niet lang stand en in no time was de verzuiling al weer een feit. Soort zoekt soort, we zijn immers altijd op zoek naar gelijkgestemden. Dat is ook een van de hoofdredenen dat integratie niet snel van de grond komt.

Mechanisme

Een zelfde soort mechanisme speelt ook in deze vluchtelingencrisis. Er is een gemeenschappelijke vijand. Dus de verschillen schuiven we terzijde. Die zijn voor later. Los van dit algemene culturele mechanisme om de rijen te sluiten, speelt hier ook nog eens het David-en-Goliath-effect. Een klein land dat het moet opnemen tegen een supermacht, die alles wat hem voor de voeten komt met de grond gelijkmaakt. Dan hoeven de meesten niet lang na te denken voor wie zij partij zullen kiezen.

Op politiek terrein geldt dit eveneens. Nimmer in de geschiedenis van de EU was men het zo snel eens over een stringente aanpak van de reus Goliath. Ook in ons land, met uitzondering van Baudet c.s., heerst grote eensgezindheid over de aanpak. Wapens de Oekraïne in en vluchtelingen eruit. Opvang is voorlopig geen probleem. Problemen zijn voor later.

Overigens denk ik dat Baudet en Forums ware aard hierbij weer eens goed zichtbaar zijn. Enige jaren geleden vergeleek ik de opkomst van Forum met de opkomst van de NSB. Via Twitter kreeg ik het bericht dat als Forum aan de macht zou komen, ik nooit meer op werk hoefde te rekenen. Die afrekenlust, met iedereen die niet in het enge Forum-keurslijf past, zagen we onlangs weer in de Tweede Kamer, toen de Forum-afgevaardigde meldde dat er tribunalen zouden komen.

Zoeken naar gelijkgestemden

Afgelopen zaterdag  verscheen in de Volkskrant een artikel over de kommer en kwel in de democratie. Aan het woord kwam Willeke Slingerland, lector in de weerbaarheidsdemocratie. Zij stelde, wat wij eigenlijk allemaal wel weten, dat mensen het liefst gelijkgestemde, gelijksoortige anderen zoeken. Zo ontstaan netwerken van kritiekloze jaknikkers die elkaar de bal toespelen. In de politiek hoef ik alleen maar te wijzen op de manier waarop baantjes worden verdeeld. Velen zien netwerken als voordeel en dat is ook zo. Vooral voor degenen in het netwerk; niet voor de democratie. Het gevaar van deze netwerken is de vriendjespolitiek, die snel uitgroeit tot corruptie.

Kern van dit alles is dat iedereen op zoek is naar gelijken. Of dat nu politieke voorkeur is, etnische of religieuze achtergrond, een voetbalclub, de krant die we lezen of de media die we gebruiken. We willen ons met gelijkachtigen omringen. En dat is per definitie nooit inclusief, maar altijd exclusief.

En daarom hebben we meer affiniteit met de ene groep vluchtelingen dan met de andere. Leuk is het niet, maar wel een fact of life. En dat geldt ook voor het exclusieve woke.

--

Drs. Bob G. Goulooze is antropoloog en publicist.
www.qontentfox.com

Lees ook:

17-02-2022 | [Column] Bob Goulooze: Pr-prijzen
17-01-2022 | [Column] Bob Goulooze: Traineren en afhouden
15-12-2021 | [Column] Bob Goulooze: Abonnement
18-11-2021 | [Column] Bob Goulooze: Ongevraagd herpositioneringsadvies voor de SP
02-11-2021 | [Column] Bob Goulooze: QR-code oorzaak van Covid-explosie


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie