[Column] Bob Goulooze: Game over
29-05-2020 15:53:00 | Hits: 3227 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Deze coronatijd, die gelukkig bijna voorbij is, doet een groot beroep op velen. Op hun uithoudings- en doorzettingsvermogen. En op de creatieve capaciteiten. Op social media ontstaan dan ook steeds meer zelfbedachte spelletjes. En dan heb ik het niet over Candy Crush of soortgelijke trivia als Word Domination, maar juist over niet-zelfbedachte maar wel zelf-ingevulde spelletjes. Die bestaan meestal uit lijstjes, top tiens, sterk aanbevolen, do’s en don’ts, vermijdingstips enzovoort.

Er zijn mensen die door anderen worden uitgedaagd om hun muzikale toptien te delen op Facebook. En dan krijg je meestal een lijstje met volstrekt onbekende musici of platen. Dan denk ik: waarom hebben die onbekenden zich nooit tot  bekenden kunnen opwerken? Er zijn natuurlijk genoeg onbekende musici die heel goede muziek maken. Of zangers en zangeressen die heel goed kunnen zingen. De vraag stellen, is hem beantwoorden.

Eigenheid

Wat al die goede onbekenden van bekenden onderscheidt is eigenheid. Laat ik aan de hand van twee vocalisten aangeven wat ik daarmee bedoel. Los van het genre waarin men zingt en dat je kunt waarderen of niet.

De eerste vocaliste is niet meer vanwege anorexia nervosa. De lieftallige Karen Carpenter had een stem uit duizenden, misschien wel miljoenen. Een warm maar toch helder timbre, ongehoord bij vrouwen. Daarbij had ze een bereik van drie octaven. Natuurlijk zijn er meer zangeressen met een drie octaven bereik, maar van Karen was het in de lagere regionen. En dat maakt haar stem uniek. Niet in de laatste plaats omdat ze ook nog eens kraakhelder zong. Eind jaren zestig en begin zeventig, toen de Carpenters op het toppunt van hun roem waren, vond ik als tiener niets aan hun muziek; te commercieel en te klef. Pas als twen waardeerde ik de kwaliteit en uniciteit van hun muziek en van Karens stem. Cher heeft ook een unieke contra alt stem, maar is een minder goede zangeres dan Karen Carpenter, die veel zuiverder zingt dan Cher.

Je hoeft niet een heel heldere stem te hebben om toch tot ‘s werelds beste zangers te behoren. Mijn vrouw vond er helemaal niets aan en noemde hem een schorre kip. Onlangs ging zij na een kleine halve eeuw ook om, voor ‘s werelds beste rockzanger: Rod Stewart. Ik zeg beste rockzanger omdat Stewart een betere zanger is dan al zijn andere rock-collega’s. Elton John, een directe entertainment-concurrent van Stewart beaamt dit. Daarbij beheerst Stewart vele genres; van stampende rock tot gedreven ontroerende ballads en als vertolker van folk-achtige muziek. Was Carpenter een muurbloem, Stewart is haar tegenpool in zijn rol als schor zingende voorman en womanizer.

Ik zou graag Rod en Karen dit nummer hebben zien zingen, alhoewel Amy Belle het ook goed doet.

Kneuterig

Als ik dit Youtube-filmpje bekijk vraag ik me af waarom omroepen, niet zo’n concert in zijn geheel op een vrijdag-of zaterdagavond uitzenden. Stewarts One night only-concert is wereldwijd al honderden miljoenen keren bekeken en krijgt al om hoge waarderingen. Daar kun je je als omroep niet mee in de vingers snijden. Maar wat doen we hier in Nederland? We jeremiëren over een songfestival met tweede- en derderangs liedjes, dat niet is doorgegaan. En maken de zoveelste lullige compilatie van zestig jaar songfestival. Het is allemaal zo kneuterig.

Gelukkig begint de zomer binnenkort, die de laatste resten corona het land uit zal werken. Dan kan medialand zich weer opmaken voor nog meer irrelevante trivia en dat presenteren als het nieuwe herfstseizoen. Ik begrijp de jeugd, die geen televisie meer kijkt, heel goed.