[Column] Bob Goulooze: Het F-woord
19-05-2017 16:08:46 | Hits: 5397 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Collectief huilen is een verschijnsel dat weinig voorkomt. Afgelopen week was het weer eens raak. Feyenoord kampioen. Het ‘kindeke Kuijt’ kwam bij Feyenoord voor ons allemaal. En om zijn eigen droom te verwezenlijken. Op TV zag ik een huilende jongeman die een dag later aanschoof bij DWDD. Daar zat ook Lee Towers met een brok in zijn keel, die hem het spreken onmogelijk maakte. Later herpakte hij zich en zong het brokken lied You’ll never walk alone.

Hoe is het toch mogelijk dat miljoenen mannelijke Nederlanders afgelopen zondagmiddag een traantje hebben weggepinkt? Vrouwen ja, die mogen huilen en doen het graag. Zij blijken meer huilhormonen en kleinere traanbuizen te hebben, waardoor zij vaker en langer huilen dan mannen.

Cultureel gezien is huilen voor watjes. Een man mag niet huilen. Mannen die huilen staan niet bovenaan de verlanglijst van vrouwen. We verwachten dat mannen hun emoties niet tonen. Of als die emoties dan toch naar buiten moeten dan graag op een mannelijke manier. Mannen kanaliseren hun emoties op verschillende manieren. Zij gedragen zich vaak agressief, zoals in het verkeer,  gaan schreeuwen of vechten of iets slopen. Maar huilen, nee dat is niet mannelijk.

Kuijts serendipity

Als Julius Caesar kwam Kuijt naar zijn Rotterdamse liefde, waar hij zag en overwon. Hij maakte zijn fans deelgenoot van zijn verlangen, dat hetzelfde bleek als van de fans, namelijk Feyenoord kampioen maken. De media hadden in hun queeste naar emotionele content, het eerder opgelopen verlies tegen stadgenoot Excelsior opgeblazen en angst en twijfel gezaaid. Kranten, radio en televisie vulden elke dag van de week hun kolommen en programma’s met analyses en vooruitblikken. Psychologen, paragnosten, leuteraars en andere koffiedikkijkers lieten hun licht schijnen over de alles beslissende wedstrijd. Al deze negatieve emoties en onzekerheid zorgden ervoor dat vele fans stijf stonden van de spanning. ‘Het zal toch niet waar zijn dat…..’, dachten velen. Op de plaats van de puntjes kunt u het rampscenario zelf invullen. Die enorme spanning gekoppeld aan een zeer snelle bevrijding, door Kuijts eerste twee goals zorgde voor een enorme ontlading. Het emotioneel instabiele Kuippubliek raakte in vervoering; overweldigd door emoties. Op zo’n moment vloeit alle spanning weg en daarbij ook de controle over die emoties. Blaas maar eens een ballon hard op en laat hem dan los. Die ballon vliegt alle kanten op en is oncontroleerbaar.

Sterk spul

Kuijts goals werkten als het loslaten van die ballon. Tranen biggelden bij volwassen mannen en vrouwen over de wangen. En dat is een goede zaak. Tranen zijn een duidelijk zichtbare uiting van diepe emoties. En hoewel wij in onze cultuur leren dat mannen niet mogen huilen, zouden wij ons daar niet voor moeten schamen. Toch zeggen we nog steeds: “Sterk spul hè die Fisherman's Friends”. En dat is jammer want huilen reduceert agressie en stimuleert bovendien de sociale binding. Al dat wegstoppen van emoties heeft een groot nadelig effect op het ontstaan van depressies, die weer tot zelfmoord kunnen leiden. Suicide onder mannen ligt zo’n drie keer hoger dan bij vrouwen.

Zo bekeken heeft Dirk Kuijt met zijn acties niet alleen velen in Nederland een goed gevoel bezorgd, maar zal het aantal zelfmoorden door mannen dit jaar dalen. Als de club uit Amsterdam nog even de Mancunians over de knie legt, iets waartoe ik ze in staat acht en Tom du Moulin de Giro of de Tour de France wint, dan staan ons weer ouderwetse tijden te wachten.

Vooralsnog moeten we het doen met dat ene woord: Feyenoord.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

25-04-2017 | [Column] Bob Goulooze: Geils best 
20-03-2017 | [Column] Bob Goulooze: Lachende Leugens

21-02-2017 | [Column] Bob Goulooze: De brief van de premier

19-01-2017 | [Column] Bob Goulooze: Moderne seks is niet ultiem intiem

20-12-2016 | [Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie

15-11-2016 | [Column] Bob Goulooze: Dwaas met z’n allen of wijs alleen?

18-10-2016 | [Column] Bob Goulooze: Knuffelterrorist

21-09-2016 | [Column] Bob Goulooze: Boemerang

17-08-2016 | [Column] Bob Goulooze: Discipline

21-07-2016 | [Column] Bob Goulooze: Saved by the Ramadan

22-06-2016 | [Column] Bob Goulooze: Facebook Democratie
17-05-2016 | [Column] Bob Goulooze: Het O-woord; dé tip voor zakelijk ontvrienden
19-04-2016 | [Column] Bob Goulooze: De kantelgeest
15-03-2016 | [Column] Bob Goulooze: Cock and Bull
16-02-2016 | [Column] Bob Goulooze: Vaccineer organisaties
19-01-2016 | [Column] Bob Goulooze: Fear of foning

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie