[Column] Bob Goulooze: Lachende Leugens
20-03-2017 10:14:06 | Hits: 5219 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Met zes weken politieke prietpraat, klinkklare nonsens en aperte leugens in het vooruitzicht, besloot ik om het wijze voorstel van mijn vrouw te steunen. Wij namen een proefabonnement op Netflix. Daarmee ontliepen wij de dagelijkse portie leugens en onzindelijk denken van de Nederlandse politiek, die zich opmaakte voor de verkiezingen. Dacht ik. Maar je kunt je er niet helemaal voor afsluiten.

Paupertoeslag

Ongelukkigerwijs stuitte ik op enig moment toch op een liegende politicus ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen. Het was de premier zelve, met een bizarre uitspraak. Hij stelde dat hij niet kon begrijpen dat mensen in de bijstand ook vakantiegeld kregen. Hij kon dit niet uitleggen aan zijn achterban en zou zich derhalve sterk maken voor afschaffing van de vakantietoeslag. Laat ik het dan maar even uitleggen aan onze eerste deviante denker. Kijk Mark, het zit zo: voor iedereen in loondienst, ook bijstandstrekkers, is een bepaald bedrag gereserveerd. Het jaarloon. Nu krijgen uitkeringstrekkers maandelijks dat jaarloon gedeeld door dertien. Er zijn twaalf maanden. Het laatste dertiende deel ontvangt men dan als vakantietoeslag. Dat kun je om het rechts rabiate electoraat te pacificeren natuurlijk ook paupertoeslag noemen, als het geen vakantiegeld mag heten. Het is ook duidelijker, want de uitkeringstrekker gaat namelijk nooit op vakantie, maar gebruikt die toeslag om zijn schulden te betalen. Je kunt het jaarloon ook door 14 delen. Dan heb je de bekende dertiende maand. Dat Rutte zich zorgen maakt over dat hij dit niet begrijpt, is niet zorgelijk. Het is allemaal manipulatie. Dat hij de vakantietoeslag wil afschaffen is een leugentje, om VVDwil,  om de rechterflank van Nederland tevreden te stellen. En zijn leugen heeft goed gewerkt.

Onnozele Mark

De premier bracht zijn onbegripsleugen vol overtuiging, zoals het een goed acteur betaamt. Hij maakte gebruik van de oude theater- en toneelwetten. De acteursdocent Stanislavski leerde zijn acteurs hoe zij op het toneel emoties als woede, angst, verdriet of onbegrip echt overtuigend konden spelen. Stanislavski zei: "Om emoties zo naturel mogelijk te spelen moet je als acteur gebruik maken van je eigen emoties. Dus als je boosheid moet spelen ga je terug naar een moment dat jezelf boos was. Dat gevoel leg je dan in het acteren. Jouw eigen boosheid heeft geen enkele relatie met de te acteren boosheid, maar omdat je vanuit een eigen emotie acteert, lijkt de geacteerde emotie bijzonder echt." Mark Rutte speelde zijn onbegrip met overtuiging. Hij speelde de onnozelheid zelve, maar mag je van een premier verwachten dat hij de meest elementaire werking van ons sociaal stelsel niet kent? Ik dacht het niet. Een stukje gemakkelijk te weerleggen verkiezingsretoriek; ik zag het geen Nederlandse journalist doen. Waarom letten die jongens en meisjes niet beter op?

Lachen is liegen

Elke politicus is een leugenaar. Daarover is iedereen het eens. De leugenaar is onderwerp van veel psychologische studies. Rutte wil het liefst zijn echte negatieve emoties, die we ook allemaal hebben, verborgen houden. Lachen is dan een prima instrument om echte emoties te verbergen, want iemand die lacht, ziet men als vriendelijk, open, benaderbaar, gezellig, humoristisch en optimistisch. Kwalificaties waarvan sommigen zeggen dat het land er behoefte aan heeft. Het is dan ook niet voor niets dat de man, die zich van niemand iets aantrekt, het lachen tot primair gedrag heeft verheven. Zijn partij speelt de optimisme-kaart als USP om het land te leiden. En de onoplettende onnadenkende Nederlander pikt het. Omdat een lach mensen op hun gemak stelt, zijn zij niet kritisch en veel ontvankelijker voor onwaarheden, dan wanneer iemand met een uitgestreken smoel hetzelfde verhaal vertelt.

Sluier

De psychologie van de lach leert echter dat lachen de sluier voor onze emoties is. Om te zien of het lachen echt of PanAm(nep) is, kijken we naar de spieren rond de ogen. Die spieren komen niet in beweging als de lach nep is. De musculus orbicularis oculi (oogspieren) doen wel mee bij een echte lach; niet bij een PanAm-lach. De PanAm-lach was voor de stewardessen van PanAm verplicht. Lachen verbloemt de realiteit. Ik vermoed dan ook een zwak causaal verband tussen de nep-lachende stewardessen en het verscheiden van PanAm. Rutte is in ieder geval zijn beroep als PanAm-hoofdsteward misgelopen.

Ik vraag een upgrade aan bij Netflix, om het komende formatiegekakel te ontlopen.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

21-02-2017 | [Column] Bob Goulooze: De brief van de premier
19-01-2017 | [Column] Bob Goulooze: Moderne seks is niet ultiem intiem

20-12-2016 | [Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie

15-11-2016 | [Column] Bob Goulooze: Dwaas met z’n allen of wijs alleen?

18-10-2016 | [Column] Bob Goulooze: Knuffelterrorist

21-09-2016 | [Column] Bob Goulooze: Boemerang

17-08-2016 | [Column] Bob Goulooze: Discipline

21-07-2016 | [Column] Bob Goulooze: Saved by the Ramadan

22-06-2016 | [Column] Bob Goulooze: Facebook Democratie
17-05-2016 | [Column] Bob Goulooze: Het O-woord; dé tip voor zakelijk ontvrienden
19-04-2016 | [Column] Bob Goulooze: De kantelgeest
15-03-2016 | [Column] Bob Goulooze: Cock and Bull
16-02-2016 | [Column] Bob Goulooze: Vaccineer organisaties
19-01-2016 | [Column] Bob Goulooze: Fear of foning

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie