[Column] Bob Goulooze: Libra
21-06-2019 10:07:00 | Hits: 2923 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Hoewel al bekend was dat het eraan zou komen, werd ik toch begin van deze week opgeschrikt door het Facebook-nieuws. Het sociaal netwerk komt met een internationale cryptomunt genaamd Libra.

Je hebt het vast al gelezen of gehoord. Er is al het nodige over gezegd. Ik wil daaraan toevoegen dat ik het een prima initiatief vind van Zuckerberg en zijn vriendjes. Wie waren dat ook alweer? Oh ja: Mastercard, PayPal, PayU, Stripe en Visa. De belangrijkste jongens uit het internationale betalingsverkeer.

Booking.com, eBay, Facebook/Calibra, Lyft, Spotify en Uber zien ook wel wat in het betalen in één valuta. Een currency die niet teveel op en neer gaat, maar lekker stabiel is. Zodat je ervan verzekerd bent dat je inkomsten niet opeens door wisselkoersschommelingen of devaluatie minder worden. Dus geen bitcoin waarvan de waarde enorm kan fluctueren. Maar dan heb je natuurlijk ook telecom nodig om alles te laten communiceren. En ja, daar is ook aan gedacht. Het Franse Iliad is samen met Vodafone ook van de partij. Evenals een paar bekende blockchainbedrijven. Dat is ook logisch, want het systeem gaat draaien op blockchaintechnologie. Eerst met een beperkte groep. Zuckerberg verwacht over een paar jaar volop van de blockchain-infrastructuur gebruik te kunnen maken, zodra die wat meer mainstream is geworden. Naast de obligate geldschieters zijn wat non-profitorganisaties toegevoegd om het geheel een nobel aanzien te geven. Want nobel zijn de beweegredenen van deze groep wel, hoor. Neem die holistische aanpak; dat is belangrijk, niet meer dat enge, benauwde. Integendeel, een meerdimensionale aanpak die de wereld financiële diensten biedt, waar het wat aan heeft.

En wat een edelmoedige gedachten liggen er aan de vorming van Libra ten grondslag. Het hele geldstelsel is in de ogen van Zuckerberg een nutszaak: zeg maar publiek goed! Financiële inclusiviteit, ethisch normbesef en het milieu zijn de andere waarden waarop dit systeem stoelt. In het Crypto mission statement zou je wel willen geloven als je niet zou weten dat Mark Zuckerberg himself erachter zit. De man die van privacyschending en verkoop aan de hoogste bieder zijn levenswerk heeft gemaakt.

Ik kwam weer met beide voeten op de grond toen ik las dat het Libra Blockchain-netwerk pseudonymous zou zijn. Dat betekent volgens Mark dat je andere adressen dan waar je woont kunt gebruiken. In mijn optiek betekent het dat je onder valse naam betaaltransacties kunt doen. Legaal, dat dan weer wel. Ik voorspel dat witwassen, dat men aanvankelijk zal willen voorkomen, op grote schaal zal gebeuren. Dat criminelen overal via Libra geld kunnen ontvangen. De wereldbevolking zal verdubbelen of verdrievoudigen als je alle pseudonyme identiteiten meetelt.

Maar laten we vooral niet vergeten dat Mark Zuckerberg een prima zakenman is die alleen ergens geld in steekt als ‘ie er nog veel meer geld uit kan halen. Iemand die precies op of soms zelfs over het randje van het betamelijke kan opereren. En er met wat deemoedig klinkende verontschuldigingen mee weg kan komen. Maar ondertussen wel de privacy van inmiddels miljarden mensen in gevaar brengt.

Nu al staat voor mij vast dat de Libra-cryptocurrency zal uitgroeien tot de nieuwe ster aan het financiële firnament. Libra zal een grote leemte gaan vullen: het gat in de markt. En we zullen er allemaal aan mee gaan doen. Of we willen of niet. En al die data die ons handelen oplevert, zal de portemonnee van de eerder genoemde bedrijven vullen. Dus waarom zou ik daar niet van mee profiteren? Ik heb toch maar wat aandelen Facebook gekocht. De koers is al weer wat gestegen.

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox

www.qontentfox.com

Lees ook:

23-05-2019 | [Column] Bob Goulooze: LinkedOut
22-04-2019 | [Column] Bob Goulooze: Addressable TV, het sprookje is al werkelijkheid 
18-03-2019 | [Column] Bob Goulooze: BOB's stemadvies

20-02-2019 | [Column] Bob Goulooze: Michael, Bill & OJ
23-01-2019 | [Column] Bob Goulooze: 80 cents of politieke porno
20-11-2018 | [Column] Bob Goulooze: Fonetisch Duits
22-10-2018 | [Column] Bob Goulooze: Chinese kool

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie



 

 

 

 

 

 

: