[Column] Bob Goulooze: Mediabaarden
30-04-2020 11:35:15 | Hits: 2721 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Mijn vader zei bij gelegenheid: “Mensen, - hij bedoelde mannen - met een snor of baard hebben iets te verbergen.” Hij liet in het midden wat zij dan verborgen. Dat betekent dat mannen, in beroepen waarbij vertrouwen vereist is, in het algemeen geen gezichtsbeharing dragen. Want mannen met baarden zijn onbetrouwbaarder. Vandaar dat er weinig bankiers met baarden of snorren zijn. En dat geldt voor bijna alle beroepen waarbij een man direct het vertrouwen van de ander moet winnen. Denk aan agenten (behalve Bromsnor) of medici: die zijn vrij van gezichtsbeharing.

Baardapen

Toch zien we om ons heen steeds meer baarden, sikken, snorren en andere haargroeisels verschijnen. Het is een teken van de tijd. Mannen denken dat ze er met een baard of snor gevaarlijker en mannelijker uitzien dan zonder. En dat klopt ook wel een beetje. Enige jaren terug deed het Britse onderzoeksbureau Censuswide een grootschalig onderzoek naar mannen met baarden. En wat bleek? Mannen met baarden gingen vaker vreemd (47 procent) dan hun babyface-broeders (20 procent). Ook had 40 procent van de bebaarden weleens iets gestolen, terwijl dat percentage bij hun geschoren seksegenoten met 17 procent, fors lager lag. Baarddragers waren ook vaker betrokken bij vechtpartijen(45 procent) dan geschorenen (29 procent). Mijn vaders bewering, die hij overigens ook weer van zijn vader had, is dus heel goed wetenschappelijk te onderbouwen. Dat geldt voor de meeste truisms. Mijn eigen idee is dat zware snordragende hipsters als Stalin en Nietzsche nog onbetrouwbaarder zijn dan baarddragers sec. Kijk, zo’n baard groeit er gewoon uit, maar aan zware snorren moet je heel veel werk besteden. Met andere woorden: de onbetrouwbaarheid perfectioneren. Daarom durf ik de stelling wel aan dat zowel Stalin als Nietzsche zeer onbetrouwbare types waren.

Mediabaarden

In de media verschijnen ook steeds meer baarden. Ik noem er twee die er echt helemaal niets van snappen. Ronald de Boer en Hugo Borst zijn een voorbeeld van hoe het niet moet. Dat zijn jongens die hun haar verven. Daar is op zich niets mis mee. Maar een baard maakt op zich al ouwelijk. Daarom is het onbegrijpelijk dat mensen die hun haar kleuren om er jonger uit te zien hun baard, grijs of wit, er schurftig uit laten zien. Iedereen ziet direct dat je een faker bent. En dat maakt dat het publiek onbewust minder vertrouwen in de kleurloze baardmans heeft. Dus mannen die hun haar kleuren, moeten ook hun baard meekleuren om nog een enigszins betrouwbare look and feel te creëren.

Baardloos is natuurlijk beter. Dat vinden vrouwen ook. Censuswide gingbij hen te rade. Van de geënquêteerde dames geeft maar liefst 65 procent aan, mannen met gladgeschoren wangen te prefereren boven baardmannen. De enige in de media, die het wel goed doet is de koning. Dat zeg ik niet omdat ik nog geen lintje heb, maar omdat Willem-Alexander een voorbeeld is voor anderen. Hij kleurt zijn baard en zijn haren. Dat is na baardloosheid de beste optie. Ook Donald Trump zul je niet zien met een baard, hoewel zijn haren zijn gekleurd. En hoe! Ook gladjanussen kunnen dus onbetrouwbaar zijn.

Slechthorenden en doven ervaren de baard en snor als geslotenheid en ondoorzichtigheid, die de verstaanbaarheid niet ten goede komen. Een baard maskeert de bewegingen van de lippen en door de vaak toch al slechte pronunciatie van woorden, is luisteren voor de slechthorende kijker een nachtmerrie. Dus ook de commerciële omroepen zouden 888 klantgericht moeten benutten, in plaats van zachte voorgrond- en harde achtergrondgeluiden te produceren. Maar ja, zoveel klantgerichtheid om marktaandeel af te snoepen van de publieken, is natuurlijk teveel gevraagd.

Scheerlessen

Graag wijs ik de h.h. mediabaarden op de fijne scheerlessen, die mijn voormalige kapper geeft als aanvulling op zijn webshop met scheerartikelen. Zijn cursussen staan overigens open voor mannen en vrouwen, waarbij ik me afvraag wat die vrouwen scheren. Mijn huidige kapper is een Iraanse, die vluchtte voor mannen met baarden. Baarden zijn er voor Jan, Pier, Tjoris en Korneel. Die hebben baarden en mogen te kaap’ren varen. Roodbaard is daar het voorbeeld van. En ook blauwbaard en blackbeard. Ergo: In de media dus geen baarden en zeker niet in nieuws- of actualiteitenprogramma’s.

Deze column werd gesponsord door Gillette

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox

www.qontentfox.com

Lees ook:

30-03-2020 | Column] Bob Gouloze: Coronablues
04-02-2020 | [Column] Bob Goulooze: Content is king
20-11-2019 | [Column] Bob Goulooze: Over geven
27-09-2019 | [Column] Bob Goulooze: Goud en naakt
20-08-2019 | [Column] Bob Goulooze: Terug naar citymarketing

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie