[Column] Bob Goulooze: Moderne seks is niet ultiem intiem
19-01-2017 10:18:40 | Hits: 6309 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Onlangs sprak ik met een jongeman. Na enige tijd kwam het gesprek op zijn vriendin. Hij vertelde mij een verhaal waarvan ik me niet kon voorstellen dat het waar was. Ik vond het ongeloofwaardig omdat het indruiste tegen 10.000 jaar evolutie. Maar 10 jaar social media kunnen het menselijk gedrag blijkbaar meer beïnvloeden dan Darwins theorieën.

Geen tong

De jongeman in kwestie vertelde mij dat hij zijn vriendin, die hij overigens pas zeer recent had leren kennen, niet mocht zoenen. Nou ja, wel op de wang, maar geen tongzoen. Ik vroeg: “Geen tongzoen? Wat is dat voor flauwekul?” Hij vervolgde zijn verhaal en zei: "Mijn vriendin vindt seks goed, maar tongzoenen vindt zij te intiem."

Verbaasd vroeg ik hem of het hier soms een prostituee betrof. Daarvan is algemeen bekend dat zij niet zoenen met hun klanten, omdat zij hun eigen echtgenoot iets exclusiefs willen bieden. Want deze dames zien zoenen als ultieme intieme daad, die niet te koop is. Nu moet ik eerlijk bekennen, dat ware ik zelf prostituee, ik evenmin zou hebben gezoend. Dagelijks vieze mannen-varkensbekken moeten kussen is not my cup of tea. Dus mond- en klauwzeerpreventie door niet te tongzoenen lijkt mij vanuit veterinair oogpunt een goede zaak.

French

Maar hoe zit het nu met de moderne vrouw? De huidige twintiger/dertiger. Is die van het pad af geraakt en ziet zij door de bomen het bos niet meer?

Amerikanen maken in hun sex talk  altijd gebruik van sportmetaforen. Hun dominante sport is honkbal ook wel baseball genoemd. De metaforen 1st, 2nd en 3rd base staan respectievelijk voor French kissing, het tongzoenen zoals wij dat kennen. Dat French komt van de Engelsen die alles wat de Fransen doen vies en voos vinden. Een French disease is dan ook een geslachtsziekte. Het tweede honk staat voor het aanraken van erogene zones, al dan niet met kleding aan. Honk drie vormt de opmaat tot volledige seks en omvat beneden-riemse activiteiten. Als men de thuisplaat haalt hebben we het over volledige penetratieve seks. Pitchers, catchers en hitters hebben weer te maken met speciale seksuele handelingen en oriëntatie. De dodelijk saaie honkbalsport is dus de belangrijkste metafoor voor steamy windows. Dus ook in Amerika behoort het zoenen traditioneel tot een van de eerste fysieke daden die leiden tot seks. Sterker nog, de man komt niet verder dan het eerste honk, als het zoenen niet goed is.

Is het overslaan van first base niet hetzelfde als lange halen snel thuis? Is deze no kiss-seks een trend die als gevolg van de vele seks datingsites als Tinder doorzet? Want het ouderwetse courting is niet snel. Eerst elkaar beter leren kennen, dan pas een stap richting het volgende honk, doet een groot beroep op geduld. En niemand wil wachten tegenwoordig. De ambitie van de Tinderachtigen is: snel seks regelen. Voor sommigen betekent snel gewoon de inleiding overslaan; dus niet zoenen. Door het overgeslagene als super-intiem te kwalificeren, legitimeert de vrouw haar snelle sekswens. Deze omkering biedt haar het psychologische voordeel mannen welwillend tegemoet te treden en toch niet voor slet door te gaan. De voortreffelijke documentaire Sletvrees van Sunny Bergman waar ik me prima aan heb geërgerd, geeft aan dat vrouwen zo’n label niet appreciëren. Dus om slettengedrag te legitimeren ontzegt deze vrouw zich het zoenen, daarmee aangevend dat zij niet alles weggeeft bij de eerste keer. En daarmee dus geen slet is. Zo zal zij onbewust een heldin zijn net zoals promiscue mannen dat in de ogen van hun peers zijn, en dat vindt de moderne geëmancipeerde vrouw een stap vooruit.

Kanskaart

Sommigen zien het overslaan van het eerste honk als een kanskaart. Ga direct door naar het tweede honk, ga langs af en ontvang 200 euro. Persoonlijk zie ik het meer als een ga-naar-de-gevangeniskaart. Ga niet langs af en ontvang geen 200 euroToen ik zelf nog de leeftijd had van deze jongeman, was zoenen helemaal geen issue. Zoenen en seks hoorden bij elkaar, met dien verstande dat zoenen altijd gebeurde en dat dit in veel gevallen leidde tot seks, maar niet noodzakelijkerwijs. Omgekeerd: seks zonder zoenen bestond alleen als verkrachtings- of hoerenlopervariant.

Op Beautify.nl, een website voor fashionista’s, vrouwen dus, staat: "Seks vindt in eerste instantie niet altijd plaats uit liefde... Tijdens de seks kunnen we onszelf verschuilen. We zouden het zoenen zelfs achterwege kunnen laten. Maar als je iemand zoent, dan stel je jezelf helemaal open en bloot aan een persoon. Er is iets met een zoen wat ons in vuur en vlam kan zetten. Waarbij gevoel uitzetten onmogelijk is. Seks zonder zoenen is seks zonder ziel. En daarom lieve mensen, wees ook selectief met wie je zoent. Want in iedere zoen zit een stukje van jou. Van jou als persoon, van alles wat jij geven kan. En dat weggeven is heel waardevol. Wees selectief met wie je intimiteit zoekt, en zorg dat diegene ook zo over jou denkt."

Dus de moderne vrouw leert dat zij beter bij een eerste ontmoeting seks kan hebben, dan te zoenen. Call me old fashioned, maar ik begrijp de vrouwen van tegenwoordig niet goed. Die van vroeger ook niet, maar daar ben ik inmiddels aan gewend. Ik meen dat zowel moderne als ouderwetse vrouwen zoenen waarderen. Alleen krijgt de man tegenwoordig de hoofdprijs op een presenteerblaadje en als ie het goed doet mag hij na afloop zoenen! Progress is unstoppable!

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

Lees ook:

20-12-2016 | [Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie
15-11-2016 | [Column] Bob Goulooze: Dwaas met z’n allen of wijs alleen?

18-10-2016 | [Column] Bob Goulooze: Knuffelterrorist

21-09-2016 | [Column] Bob Goulooze: Boemerang

17-08-2016 | [Column] Bob Goulooze: Discipline

21-07-2016 | [Column] Bob Goulooze: Saved by the Ramadan

22-06-2016 | [Column] Bob Goulooze: Facebook Democratie
17-05-2016 | [Column] Bob Goulooze: Het O-woord; dé tip voor zakelijk ontvrienden
19-04-2016 | [Column] Bob Goulooze: De kantelgeest
15-03-2016 | [Column] Bob Goulooze: Cock and Bull
16-02-2016 | [Column] Bob Goulooze: Vaccineer organisaties
19-01-2016 | [Column] Bob Goulooze: Fear of foning

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie