[Column] Bob Goulooze: Monkey business
22-01-2018 10:13:00 | Hits: 3385 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Onderlaatst was ik bij een presentatie van Kas Bank. Die wikkelt transacties op beurzen administratief af. Deze bank is de meest betrouwbare bank van Nederland door het gebruik van blockchaintechnologie. Met blockchain is het mogelijk een verandering door te voeren, die tegelijkertijd bij alle andere partijen zichtbaar is. Iedereen beschikt zo over dezelfde actuele informatie. Fouten maken of frauderen kan dus niet meer.

Zo heeft IBM onlangs een blockchainovereenkomst gesloten met vervoerder Maersk. Elke partij in het logistieke proces kan precies zien waar de IBM-computers zich bevinden; de douane ziet precies wat er in een scheepscontainer zit en hoeft geen lastige invoerformulieren meer te printen. De werking van de crypto currencies als BitCoin, is volledig gestoeld op blockchain.

Vertrouw niet op je bank

Blockchaintechnologie vervangt het vertrouwen in instituten doordat iedereen over dezelfde correcte informatie beschikt. Ik hoef er dus niet meer op te vertrouwen dat banken mijn transactie of wens goed afwikkelen. Ik kan het zelf zien. Disputen over wel of niet verdwijnen. Banken, grotendeels verantwoordelijk voor de afgelopen crisis, hebben het vertrouwen van het publiek verloren. Banken hebben, behalve wat lipservice, weinig gedaan om dat geschonden vertrouwen te herstellen. Directeur betalingsverkeer van DNB, Petra Hielkema zei onlangs nog dat ook DNB zich nu bezig gaat houden met blockchain. Beter laat dan nooit.

Burgerlijk gebruik

Ook voor de burger is blockchain belangrijk. Recent stelde de Zweedse overheid dat personen die sexueel contact met elkaar willen, dat moeten doen op basis van wederzijds goedvinden. Da’s logisch zou je zeggen, maar de Zweden gaan verder. Zij willen dat de participanten, voor het aangaan van dat sexuele contact, schriftelijk die wederzijdse bereidheid vastleggen. Dit alles is ontsproten aan het te ver doorgeschoten #metoo-debat. De veelal mannelijke boosdoener krijgt beschuldigingen over zich heen en kan direct het hoofd op het guillotineblok leggen. Verweer is niet mogelijk en doe je het toch, dan maakt het niets uit. De bijl valt toch. De hele #metoo-golf doet me denken aan de periode McCarthy. De beschuldiging communist was in die tijd genoeg om je werkloos en rechteloos te maken. Dat heb ik tegen op het afrekenen zonder bewijs.

Consensus sex

Het Nederlandse bedrijf LegalThings heeft een blockchainoplossing bedacht. Een app waarbij geïnteresseerden niet alleen toestemming geven om sex te hebben, maar ook wat er wel en niet mag, gedurende de nakende vrijpartij. Wanneer het digitaal is ondertekend kan niemand er meer wat in veranderen en ligt het vast. In principe voor altijd. En daar ligt mijn inziens ook de kwetsbaarheid. Welke vrouw zou het waarderen als uitkwam dat zij 50 keer de Legal Things-app heeft gebruikt? Zo’n app gebruik je alleen bij een eerste ontmoeting, want dan ken je elkaar niet en moet je op de ander vertrouwen. Vroeger had Sinterklaas een grootboek waarin alles stond wat je het voorgaande jaar had gedaan. Blockchain avant-la-lettre? Dat wordt met de Legal Things-app dus het Grote Slettenboek. Voer voor vele Sunny Bergman-documentaires.

Jelle

Had Jelle Brandt Corstius die app maar kunnen gebruiken. Dan was er geen welles-nietesverhaal ontstaan. Brandt Corstius moet zich schamen. Hij heeft het aangelegd met een homocollega. Die wilde homodingen doen, dat is logisch. Maar opeens wilde Brandt Corstius niet meer en vertrok. Dat is zijn goed recht. Hij had het erbij moeten laten. Maar na vijftien jaar rakelt hij het op om deze collega in diskrediet te brengen. Het is helemaal niet erg om wat te experimenteren. Ook met zaken waar je spijt van krijgt. Ik zou zeggen: een goede leerervaring, dan weet je wat je niet wil. Nu heeft Brandt Corstius geen poot om juridisch op te staan.

Best monkey

Had H&M via blockchain het ontwerp van de aapjestrui gedeeld met Zuid-Afrikanen, dan was direct duidelijk geweest dat de best monkey of the jungle-sweater niet in Zuid-Afrika zou passen. Nu heeft H&M, dat zelf ook met dit culturele probleem in de maag zit, een Diversity Manager benoemd. Op zich een goede zaak, maar een blockchain was beter en goedkoper geweest.

Het zal nog wel enige jaren duren voordat blockchain ook een publiek fenomeen is.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

21-12-2017 | [Column] Bob Goulooze: AD, stop ermee
21-11-2017 | [Column] Bob Goulooze: Radar Love
19-10-2017 | [Column] Bob Goulooze: Got a minute voor mij?
21-09-2017 | [Column] Bob Goulooze: Trollen en dwarsliggers
21-08-2017 | [Column] Bob Goulooze: Overheids oxymoron
20-07-2017 | [Column] Bob Goulooze: Weg met John de Mol
21-06-2017 | [Column] Bob Goulooze: Zeven vette en zeven magere jaren
19-05-2017 | [Column] Bob Goulooze: Het F-woord
25-04-2017 | [Column] Bob Goulooze: Geils best  
20-03-2017 | [Column] Bob Goulooze: Lachende Leugens
21-02-2017 | [Column] Bob Goulooze: De brief van de premier

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie