[Column] Bob Goulooze: Pijn en ongeloof
19-10-2021 06:00:00 | Hits: 5032 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

In de corporate communicatie gaat het om de reputatie van een organisatie. Want het is voor mensen belangrijk dat zij een organisatie kunnen vertrouwen; dat zij het gevoel hebben een faire behandeling te krijgen.

Daarom hebben organisaties vaak – teveel – corporate communicatie-mensen in dienst. Die vertellen het verhaal van de organisatie. Daar is op zich niets mis mee, want als organisaties het zelf niet doen, doet niemand het. Maar dan moet het wel goed en eerlijk gebeuren.

De afgelopen weken brachten ons weer een aantal navrante voorbeelden van mensen en organisaties die zeggen wat ze doen, maar niet doen wat ze zeggen.

Verbinding

Als alumnus van de Universiteit Leiden ontvang ik incidenteel het blad Leidraad. Daarin deze keer een woord van de voorzitter van de raad van bestuur. Ik weet niet of zij het zelf geschreven had of dat dit door het Leidse communicatiebureau M&H is voorgelegd en door haar blind is geaccordeerd. Het is een nietszeggend artikel. De laatste 10 jaar is het meest ambigue en daarmee betekenisloze woord verbinding. Het stuk wemelt van de open deuren en platitudes als strategisch plan, verbinding, de menselijke maat, verbinding, de rode draad, omkijken naar elkaar, erkenning en waardering voor iedereen, verbinding, meer wij dan ik, netwerken, verbinding, teamsamenwerking, lokaal verankerd, verbinding enzovoort. Allemaal woorden die aangeven dat juist het tegenovergestelde gebeurt aan de Leidse universiteit. Goede bedoelingen.Maar wat zijn de daden?

De universiteit wilde uitbreiden en een stuk grond in de binnenstad kopen. Daarvoor moest een woning- en appartementencomplex, dat er sinds 1985 staat, wijken. Anders zou de universiteit haar domicilie verplaatsen naar Den Haag. De EZ-wethouder met de bekende D’666-ruggengraat bleek de Sancho Panza van de dolende universiteit en wilde al gaan onteigenen. Maar opeens hoefde het niet meer. Vanwege corona. Zeer ongeloofwaardig natuurlijk. Ook de wijze waarop het LUMC betrokken is bij het analyseren van DNA, waarmee de Chinese elite de eigen bevolking onderdrukt, is geen verbinding. Dat is kneveling, drang en dwang op alle niveaus; lokaal, nationaal en mondiaal.

Verbod

Eerder schreef ik hier overbBitcoin, die nieuwe records gaat vestigen. Gefundeerde voorspellingen zeggen dat met kerst bitcoin op ongeveer een ton staat, terwijl de cryptovaluta nu de helft waard is. Het staat eenieder vrij om die te kopen en te profiteren van de sterke groei. Maar niet als een bedrijf bij de Rabobank bankiert. Die verbiedt dat. Omdat ze bang zijn voor witwassen en cybercrime. Nu is het niet zo lang geleden dat deze bank een recordboete van bijna 800 miljoen euro moest betalen vanwege … fraude en witwassen. Nederlandse bitcoinbedrijven hebben een klacht ingediend tegen de bank, die zelf onder vuur ligt van milieuactivisten die stellen dat de Rabobank milieuvervuilers financiert. In juni reageerde ik in Trouw op een onzinverhaal van de directeur van het CPB, die bitcoin wilde verbieden. Ik stelde dat verboden en repressie tekenen zijn van tanende invloed. En dat bij oplopende inflatie mensen vluchten in goud of bitcoin. Dat gebeurt nu en verklaart grotendeels de bitcoin-waardestijging. Mooie verhalen en verboden verhinderen niet dat de rol van banken in de economie afneemt. En dat is een verhaal waar banken niet aan willen.

Ongeloof

En dan de minister van Financiën die belastingontduiking wil bestrijden. Maar zelf investeringen en pensioen via een belastingparadijs regelt. Hoe geloofwaardig is zo iemand? De directeur van de Reputatiegroep meldde dat het ging om een vriend van de minister, die Afrikaanse weeskinderen wilde steunen. Ja, ja. Met een safaribedrijf in een belastingparadijs? Welke onnozele gelooft zoiets? Evenals de ontvangen winst die de minister aan een goed doel zou hebben gegeven. Wees transparant en toon hoe hoog dat bedrag is en welk goed doel het heeft ontvangen.

Masochisme

Genoemde organisaties en personen zeggen wat ze willen doen, maar doen niet wat ze zeggen. Zo raakt het publiek het vertrouwen kwijt in die partijen. Behalve de VVD kiezers. Bij elke leugen van de minister-president, groeit het aantal zetels. Er moet iets zitten in het brein of DNA van deze groep VVD-stemmers, dat vergelijkbaar is met de pijnervaring van de masochist. Terwijl heel Nederland die leugens als uiterst pijnlijk ervaart, groeit de extase bij de VVD-adepten. Daar zou de universiteit Leiden nu eens onderzoek naar moeten doen.

--

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox

www.qontentfox.com

Lees ook:

20-09-2021 | [Column] Bob Goulooze: Feit en fictie
17-08-2021 | [Column] Bob Goulooze: Metafoor
15-07-2021 | [Column] Bob Goulooze: Een ander woord voor!
16-06-2021 | [Column Bob Goulooze: Ouderwetse Meningen
20-05-2021 | [Column] Bob Goulooze: Bitcoin

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie