[Column] Bob Goulooze: Trollen en dwarsliggers
21-09-2017 09:49:00 | Hits: 9714 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Als antropoloog interesseer ik me voor de excessen van cultuur. Die zijn te vinden in de uiterwaarden van onze mainstream cultuur van algemeen geaccepteerde en wetenschappelijk bewezen denkbeelden. Die uiterwaarden zorgen ervoor dat wat niet past en overloopt toch nog zijn weg kan vinden in de maatschappij. Deviante, dwarsliggende denkbeelden vormen de kurk waar veel conspiracy genootschappen op drijven.

Neem nu de Flat Earth-beweging. Deze bestaat al geruime tijd. Galileo's 17e eeuwse stelling dat de aarde rond is, kon niet iedereen overtuigen. Zelfs de Rooms-Katholieke kerk bevestigde pas ver in de 20e eeuw dat de aarde rond is. Feiten, berekeningen en andere bewijzen zoals foto’s, satellieten in een baan, de man op de maan en zelfs het bestaan van Antarctica, veegt de platte aarde-gelovige van tafel. Want alles is verzonnen door de wetenschap; het perfide NASA manipuleert elke ruimtefoto, Andre Kuipers is een hoax, de zuidpool bestaat niet, dat is een muur van ijs rondom de aarde. Alle wetenschappers en piloten houden dit geheim voor de wereldbevolking.

Andre Kuipers is een hoax en de zuidpool bestaat niet, dat is een muur van ijs rondom de aarde

IJsmuur

Ik kwam recent in contact met zo’n platte denker. Deze dwarsdenker bleek te zijn beïnvloed door troll en yogaleraar Eric Dubay. Dubay associeer ik met het nummer You can’t argue with a sick mind van de legendarische gitarist Joe Walsh. En zo is het ook. Discussiëren met dergelijke verloren geesten leidt tot niets. De meest vreemde en feitelijk gemakkelijk weerlegbare nonsens, koppelt de flat earther aan elkaar. Neem Antarctica. Dit zou verboden gebied zijn waar niemand behalve Amerikaanse overheidsdienaren zou mogen komen. Er zou een vliegverbod gelden boven de zuidpool opdat wij niet zouden ontdekken dat Antarctica eigenlijk een muur van ijs is. Dat zal nog heel wat commotie veroorzaken in flat earth-kringen, nu de aarde sneller opwarmt dan gedacht. Die ijsmuur zal wel smelten en dan vallen we allemaal van de platte aarde af. En passant geeft deze conspiratieve Dubay de schuld van alles wat er mis is in de wereld, aan de samenzwerende Zionisten, onder leiding van de Rothschilds; hij noemt Adolf Hitler een vriendelijke man die veel goed had gedaan. Mensen van het type Dubay zijn de trollen van onze tijd.

Trollen zijn de losers van internet. Hun doel is mensen op de kast te jagen

Trollen zijn de losers van internet. Hun doel is mensen op de kast te jagen, tot razernij te drijven. Elke Facebookgroep heeft er wel een paar. Lieden die er genoegen in scheppen anderen te flamen, door hun onkunde als evangelie te presenteren. Als dit trollinggedrag gekoppeld is aan andere waandenkbeelden, kan zomaar een beweging ontstaan. Elke beweging, hoe dwaas en onzinnig ook, krijgt aanhangers. Meestal niet veel, maar vaak genoeg groeit zo’n loony-beweging uit tot iets proportioneels. Internet, dat in principe 80 procent van de wereldpopulatie bereikt, versterkt die aanwas. Immers zijn er niet genoeg loony’s in de directe eigen omgeving, dan zijn ze zeker elders in de wereld te vinden. En als je die mobiliseert dan heb je in no time een beweging.

Dwarsliggen

De Nijmeegse professor Roos Vonk heeft een zwak voor dwarsliggers. Zij stelt dat mensen die afwijkend denken, geen algemene bewondering oogsten. Zij verwijst naar Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela, die vanwege hun ideologische opstelling geen gemakkelijk leven hadden. Vonk vergeet dat deze mensen het morele recht aan hun zijde hadden. Gandhi, King en Mandela streefden doelen na, die alle mensen vooruit helpen. En daar schuilt nu precies het verschil tussen een gemotiveerde dwarsligger en een troll. De gemotiveerde dwarsligger kan een aanwinst zijn voor de mensheid. De troll is evenzeer gemotiveerd, maar dan om de mensen die het niet met hem eens zijn te tergen. Een troll is in essentie jaloers op alles wat hij niet zelf heeft bedacht. Hij verspreidt zijn negativisme om zelf aandacht te krijgen, want aandacht is aandacht; ook negatieve. Trollen hebben in hun jeugd te weinig aandacht gekregen en willen dat nu inhalen.

Als je wel naar het weerbericht kijkt, maar denkt dat er geen satellieten bestaan, dan ben je echt geen Early Bird

Waar dwarsliggers steun verdienen, geldt dat niet voor wetenschap verwerpende trollen. Als je wel naar het weerbericht kijkt, maar denkt dat er geen satellieten bestaan, dan ben je echt geen Early Bird. Het beste is om internet-nihilisten te negeren. Accepteer dat deze mind freaks beperkt in aantal zullen blijven en geen enkele invloed op de wereld zullen uitoefenen, in tegenstelling tot echte dwarsliggers.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

21-08-2017 | [Column] Bob Goulooze: Overheids oxymoron
20-07-2017 | [Column] Bob Goulooze: Weg met John de Mol
21-06-2017 | [Column] Bob Goulooze: Zeven vette en zeven magere jaren
19-05-2017 | [Column] Bob Goulooze: Het F-woord

25-04-2017 | [Column] Bob Goulooze: Geils best  
20-03-2017 | [Column] Bob Goulooze: Lachende Leugens

21-02-2017 | [Column] Bob Goulooze: De brief van de premier

19-01-2017 | [Column] Bob Goulooze: Moderne seks is niet ultiem intiem

20-12-2016 | [Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie

15-11-2016 | [Column] Bob Goulooze: Dwaas met z’n allen of wijs alleen?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie