[Column] Bob Goulooze: Weg met John de Mol
20-07-2017 13:42:00 | Hits: 4181 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Hoelang John de Mol al de lijst van de mediapersoon van het jaar aanvoert, weet ik niet. De afgelopen jaren stuurden de samenstellers van deze lijst me een enquêteformulier toe. Ook een lijst met potentiële kandidaten. Ik ken de meesten niet. Wel de nummer één, John de Mol. De vraag dringt zich op: hoe leuk is een voetbalcompetitie als één club altijd het kampioenschap behaalt? Niet denk ik. Daarom zou mijn suggestie zijn: weg met John de Mol! Geef hem een oeuvreprijs, of noem de prijs de John de Mol Media Award, maar laat De Mol nooit meer meedoen. Geef anderen een kans.

Voorbeeldige De Mol

De Mol is voor mij een schoolvoorbeeld van resultaatgericht commercieel denken. Zijn praktijkvoorbeelden pas ik dertig jaar later nog steeds toe. Ik heb De Mol nooit ontmoet of in het wild gezien. Sterker nog, ik heb nooit zaken met hem of zijn bedrijf gedaan. Maar ik heb wel van hem geleerd, en dan vooral van zijn commerciële aanpak. Die aanpak is simpel en goed kopieerbaar. De Mol staat bekend als iemand die overal geld mee kan verdienen. Dat komt omdat hij altijd net een stapje harder loopt dan anderen. De Mol is overal net even eerder bij. Of heeft hij een betere propositie. Dat is een kwaliteit op zich. En, corrigeer me als het niet zo is, De Mol focust op win-win. Want alleen als beide partijen voordeel behalen, kun je je ontwikkelen tot de Nederlandse mediagodfather.

Innovatieve waardecreatie

Lang geleden werkte ik voor Neerlands toonaangevendste pr-bureau. Voor een food-klant, zeg rijst, kregen mijn collega’s een belletje van De Mol. Niet van De Mol zelf, maar van een van zijn medewerkers. De Mols man hield een mooi verhaal over de prachtige grote droge korrel en de noodzaak om dat aan het Nederlandse volk te tonen. Wat dacht u van productplacement in een van De Mols tv-programma’s? Mijn collega’s zagen deze toentertijd nieuwe opportunity en zeiden volmondig ja. Sommige van hun klanten meenden destijds dat als zij hun product voor niks ter beschikking zouden stellen, zij op tv zouden verschijnen. Maar zo werkt dat niet.  

Pound Foolish

Fast forward naar nu. Mijn contentbureau organiseert de jaarlijkse Leidsch Dagblad Haring Smaaktest, als alternatief voor de methodologisch zwakke AD-test. De insteek daarbij is win-win. Van De Mol had ik dertig jaar eerder geleerd dat exposure waarde vertegenwoordigt. Dus elke deelnemende haringleverancier betaalt wat mee. Zij kennen de waarde van positieve exposure en zien hun verkoop stijgen. Sommige non-profitorganisaties zien echter ook nu niet dat publiciteit waarde vertegenwoordigt. Zij zien communicatie en publiciteit als kostenpost en hechten weinig waarde aan reputatie. Totdat zij negatief in het nieuws komen. Zo was ik vorig jaar rond met een instituut, dat ongelukkig in het nieuws was geweest. De propositie garandeerde positieve publiciteit; een goede stap op weg naar reputatieherstel. Met mijn De Mol-bril op vertelde ik, dat een kleine bijdrage nodig was. “Of ik niet lekker was?” Men stelde alle faciliteiten ter beschikking en dan ook nog betalen? “Nooit!”, brieste de directeur. Ik legde geduldig uit dat die positieve publiciteit gekwantificeerd enige tienduizenden euro’s waard zou zijn. En dat het zou bijdragen aan reputatieherstel. Het te fourneren bedrag was een fractie van de waarde van de exposure, maar de economische psychologie leert ons dat mensen vaak eerst en alleen het kostenplaatje zien, in plaats van de vraag te stellen wat het oplevert. Omdat het instituut pennywise, maar poundfoolish bleek, ging het project naar een commerciële partij. Ook dat had ik van De Mol geleerd: “Er zijn altijd meerdere partijen geïnteresseerd in een win-winpropositie.”

Godfathers moeten niet aan wedstrijdjes mee doen. Dus weg met De Mol! Reclamevakblad Adformatie had ooit een rubriek met de vraag: naast wie zou u in het vliegtuig willen zitten? Hoewel nooit benaderd hiervoor, dacht ik desgevraagd te zullen antwoorden: tussen Susie Q en Jezus. Nu denk ik: lastig kiezen, Jezus of De Mol. Want Jezus is de man van het woord maar De Mol is de man die van het woord brood maakt. Maar ehh.. wie was die Susie Q ook alweer?

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

21-06-2017 | [Column] Bob Goulooze: Zeven vette en zeven magere jaren
19-05-2017 | [Column] Bob Goulooze: Het F-woord

25-04-2017 | [Column] Bob Goulooze: Geils best  
20-03-2017 | [Column] Bob Goulooze: Lachende Leugens

21-02-2017 | [Column] Bob Goulooze: De brief van de premier

19-01-2017 | [Column] Bob Goulooze: Moderne seks is niet ultiem intiem

20-12-2016 | [Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie

15-11-2016 | [Column] Bob Goulooze: Dwaas met z’n allen of wijs alleen?

18-10-2016 | [Column] Bob Goulooze: Knuffelterrorist

21-09-2016 | [Column] Bob Goulooze: Boemerang

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie