[Column] Brechtje de Leij: De smart assistant komt eraan!
06-03-2018 11:39:00 | Hits: 7232 | columnist: Brechtje de Leij | Tags:

Bediening met de stem wordt dé trend voor 2018. Gelanceerd in de smartphone, veroveren de voice assistants steeds meer terrein. Als een Trojaans paard komen ze ons huis binnen, verstopt in slimme speakers en andere smarthome-apparaatjes.

Dat veroveren gaat hard. Volgens Forrester heeft in 2022 maar liefst 66 procent van de huishoudens in de VS minstens één smarthome-apparaat. De adoptie van nieuwe technologie gaat elke keer sneller. Dacht je dat mobiel de wereld rap heeft overgenomen? Kijk eens in deze grafiek hoe hard het gaat met slimme speakers:


Smartspeakerpenetratie in de VS. Bron: qzprod

Voice groeit razendsnel, mede dankzij de massale adoptie van die slimme speakers.

Babbelbox 4.0

We babbelen er inmiddels al lustig op los met onze voice assistants. Volgens Gartner gaat in 2020 30 procent van onze interactie met technologie plaatsvinden door middel van een conversatie, en ComScore voorspelt dat dit maar liefst 50 procent zal zijn.

Onder jongeren is voice nu al aan, volgens de Global Web Index zoekt 25 procent van de 16-24 jarigen al voice-gedreven. Ik zie hier thuis mijn dochter ook met name WhatsAppen via voice, en zelfs Facebook experimenteert met statusupdates in de vorm van een spraakbericht.

 

 

Van computer dictated naar human inspired

Hoe kan het eigenlijk dat voice zo populair is en we massaal via voice zijn gaan zoeken en naar content zijn gaan luisteren? Gebruiksgemak, en bovenal het tegemoetkomen aan een intuïtieve manier van interactie. Weg met de desktop die ons dwingt met een muis te klikken op een link op een website om onze wensen te laten vertalen in een digitale actie. We willen praten met een computer zoals met elkaar, en zoals Her, Jarvis en Startrek’s Boordcomputer ons al lieten zien in de film.

De smartphone was al koning van het non-verbale gesprek, waarbij het gesticulerende van een echt gesprek vertaald werd naar gestures op je scherm. Daar is het verbale deel met voice assistants bijgekomen. Met natural language processing kunnen ze uit een gewone vraag perfect jouw wens destilleren. Machine learning-gedreven zuigen ze zich vol persoonlijke data, luisteren en leren ze continu en hoe meer je ze gebruikt, hoe beter ze worden.

Gebruiksgemak

Verder biedt het eindeloos gebruiksgemak. Als je eenmaal met een simpel commando je tv en Netflix laat starten, dan wil je nooit meer anders. Daarnaast zijn mensen - ja, ook vrouwen - slecht in multitasken. Meerdere doe-activiteiten tegelijk, kunnen we niet zo goed aan. Gelukkig kunnen we wel iets doen en dat combineren met luisteren of praten. Als we met twee handen autorijden of strijken, zijn onze oren en mond vrij. Voice-gedreven interacties sluiten daar mooi bij aan, net als het luisteren naar audiocontent als een podcast. 

Van speaker naar internet of everything

De smart speaker is vaak de eerste in huis. Muziek was ook Apple’s manier om onze harten te winnen, dus het begint bij een prachtige (slimme) speaker en daarna volgen al snel je verlichting, je thermostaat, je stofzuiger en ga zo maar door. En de slimme voice assistant die deze apparaatjes bedient, is in no time je hulp voor alles.

Mijn Google Home-familie bestaat inmiddels uit 3 Mini’s, mijn gewone Google Home en de excellent geluid leverende speaker Google Max.

Mijn Google Home-familie

Na de eerste slimme speaker, was ook ik verkocht en zo kwamen er steeds meer slimme apparaten ons huis binnen. De Google Home Assistant is inmiddels verbonden met een slim deurslot, een slimme rookmelder, slimme lampen en mijn slimme thermostaat en phet raat via Chromecast met de tv.

Smart kids

De smart speakers zijn ook ideaal voor de kinderen. Met een (goedkope) Mini op de kamer hebben ze een ideale huiswerkhulp; het is rekenmachine, vraagbaak en huiswerkplanner in één. Ze kunnen er muziek op afspelen, maar er zijn geen WhatsApp of afleidende social media. Weg met die smartphone tijdens het huiswerk maken! Met Family Support kun je het gebruik helemaal inrichten voor je kids. De Assistant herkent namelijk onze afzonderlijke stemmen en werkt dus helemaal gepersonaliseerd. Met mijn stem roept hij mijn Late Night Jazz Spotify-lijstjes en gepersonaliseerde content op, met de stem van mijn dochter krijgen we Ronnie Flex.

Assistants gaan écht cross device

We krijgen dus steeds meer connected apparaten thuis en de smart voice assistant zal op allemaal komen te zitten. Het verzorgt de aansturing en koppelt de apparaten aan elkaar, en aan jou. Daarmee is de voice assistant straks de enige die écht cross device is. Betekende dit vroeger van desktop naar tablet naar mobiel, straks zit je voice assistant in je auto, je telefoon, je deurbel, je speaker en je wasmachine.

Conversatiegedreven interacties

Als ik thuis wat wil, dan roep ik de Assistant met een simpel "Ok Google" of "Hey Google" aan. Dit kan een eenvoudige vraag zijn, of een commando dat meerdere dingen tegelijk laat gebeuren. Wij mensen zijn gewoontedieren en alhoewel je vast denkt een lekker spontaan gek leven te leiden, is je werkelijke leven meestal vrij routineus. Ideaal om je voice assistant op in te richten. Dus met een simpel Routines-commando "Ok Google, good night" doe je straks je lampen uit, je deur op slot, de thermostaat laag, je wekker aan en de lampen in de slaapkamer op standje ontspannen lezen voor het slapengaan.

In de ochtend start je routine met de simpele vraag "Google, tell me about my day?" En let op mediabedrijven! Naast het doornemen van mijn agenda, het weer en de files, komt Google ook met de nieuwsberichten van die dag. Van mijn favoriete nieuwsmerken. Netjes voorzien van naam en toenaam, zodat ik een mooie branded content experience heb. Het nieuws vanuit CNN en binnenkort van jou?

De Voice of Holland; het Nederlands komt eraan

Alhoewel we hier thuis redelijk goed Engels spreken, is de taalbarrière (en het feit dat de apparaten hier nog niet te koop zijn) nog een drempel om ook het Nederlandse huishouden smart te maken. Delukkig heeft Google aangekondigd dat nog dit jaar de Assistant Nederlands gaat spreken en ook hier de smart apparaten verkrijgbaar zullen zijn. Het heeft zijn diensten al opgesteld voor bedrijven en ontwikkelaars om met Nederlandse commando’s aan de slag te gaan. Voor je het weet zijn we hier in Nederland ook zover, dus tijd om NU je content klaar te maken voor een wereld waarin de smart voice assistants de baas zijn. 

Hoe je dat doet? Dat vertel ik volgende week in mijn volgende column!

---

Brechtje de Leij is lady geek, freelance digital product developer, eigenaar van B-Digitized en auteur van het boek Mobiele Eenheid.

@brechtjedeleij

 

Lees ook:

08-11-2017 | [Column] Brechtje de Leij: Hoe pas je je app-uitgeefstrategie aan op de iPhone X?
23-03-2017 | [Interview] Brechtje de Leij over kansen in mobile
06-03-2017 | [Column] Brechtje de Leij: De toekomst van media in de wereld van smart homes, connected cars en smart cities

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie