[Column] Didier Kick: De komkommer-zomer met diepgang
06-09-2017 07:32:08 | Hits: 3885 | columnist: Didier Kick | Tags:

Waar veel mensen het, omdat iedereen op vakantie gaat, hebben over komkommernieuws, heb ik deze zomer een heerlijke media-zomer gehad. Met veel diepgang en beschouwing over het leven. Dat kwam onder andere omdat ik naar Friesland verhuisd ben en nog wel in Amsterdam werk, dus drie keer per week de Afsluitdijk oversteek en dat graag doe onder het genot van een podcast. In deze column mijn top 5 mediatips met diepgang die ik afgelopen zomer heb ontdekt. 

1. Chasing Coral - Netflix Documentaire

Deze documentaire is schokkend en heeft veel indruk op me gemaakt. Een reclameman die zich hard wil maken voor een betere wereld, komt op het pad van de makers van Chasing Ice en een gadget-geak die helemaal dol is op koraal. Samen maken ze een documentaire waarin veel misgaat, maar de boodschap duidelijk is: koraal verdwijnt snel. Het is nog niet te laat zeggen ze, maar zoals een hoogleraar in de film zegt: “we zijn het station gepasseerd dat het wel in 2050 kan worden opgelost. Het is nu direct een koerswijziging, of ons gaan afvragen hoe we de wereld inrichten zonder koraal, en in de toekomst ook zonder bossen”.

2. Zomergasten - uitzending met Glenn Helberg

Een seizoen met onder andere Eberhard van der Laan, primatoloog Frans de Waal en psycholoog Glenn Helberg. 

Fragment uit de uitzending met Glenn Helberg dat ik naar voren wil halen is het stuk waarin hij vertelt dat inclusiviteit alleen kan plaatsvinden als je laat zien dat je er bent, omdat er dan rekening met je gehouden moet worden.

Actueel met diepgang, gepresenteerd door Janine Abbring: een pure presentatrice zonder opsmuk. Fragment uit de uitzending met Glenn Helberg dat ik naar voren wil halen is het stuk waarin hij vertelt dat inclusiviteit alleen kan plaatsvinden als je laat zien dat je er bent, omdat er dan rekening met je gehouden moet worden. Dit vond ik zo treffend omdat het een dag na de gay pride was, maar het natuurlijk ook de zomer was waarin het misging met demonstraties in Charlottesville. Tip voor ongeduldigen: VPRO heeft 5 minuten versies van de Zomergasten afleveringen op Youtube gezet.

3. Sam Harris - Amerikaanse podcast. 

Zoals gezegd rijdt ik drie keer per week over de Afsluitdijk vanuit Friesland naar Amsterdam en luister ik graag in mijn autootje naar podcasts. De postcast die ik bij het oriënteren tegenkwam, was die van Sam Harris. Een neuro-wetenschapper, filosoof en schrijver die echt de tijd neemt om een onderwerp te verkennen en ergens echt diep in te duiken. Bijvoorbeeld de podcast van een paar weken geleden, na de aanslagen in Barcelona, waarin hij samen met Douglas Murray (net zoals Sam Harris een zeer prettige stem om naar te luisteren), filosofisch de grenzen en redenen verkent van identiteit en daaruit voortvloeiende politieke bewegingen en terrorisme.  

4. Kijken in de Ziel

Een zesdelige serie waarin Coen Verbraak in gesprek gaat met militairen en de persoon erachter goed naar voren laat komen. Ik weet nog steeds niet of ik Coen Verbraak nou een hele goeie of irritante interviewer vind. Maar indruk maakte de gesprekken met militairen wel.

5. De Correspondent: Lex Bohlmeijer in gesprek met

Dan mijn favoriet. De gesprekken van Lex Bohlmeijer met uiteenlopende gasten - maar allemaal met een verhaal en de ene keer beter dan de andere.

Bijvoorbeeld de podcast van een paar weken geleden, na de aanslagen in Barcelona, waarin hij samen met Douglas Murray (net zoals Sam Harris een zeer prettige stem om naar te luisteren), filosofisch de grenzen en redenen verkent van identiteit en daaruit voortvloeiende politieke bewegingen en terrorisme

Het gesprek met Jan Terlouw is subliem. Daarnaast is één gesprek, zeker deze week, interessant om terug te luisteren: het gesprek met Remco Breuker, een Korea-deskundige. Hierin gaat het over Noord Korea, hoe gevaarlijk Noord Korea is en hoe goed ze eigenlijk zijn in het maken van (kern)wapens. Maar waarin hij ook uitlegt dat als het escaleert, het waarschijnlijk zoals hij het noemt “een onbedoelde escalatie” is. 

Dus naast het nieuws dat de trostomaat de meest geteelde groente is, heb ik me prima vermaakt op mediagebied. Ik ben benieuwd wat jij van de tips vindt!

Didier Kick is permission marketeer (gespecialiseerd in conceptontwikkeling en growth hacking) met wortels in de media.

@didierkick

 

Lees ook:

06-07-2017 | [Column] Didier Kick: Waarom je dingen moet liken die je niet leuk vindt
08-06-2017 | [Column] Didier Kick: De Kanttekening
03-05-2017 | [Column] Didier Kick: Lang leve KPN Presenteert
06-04-2017 | [Column] Didier Kick: Privacy is diefstal
07-03-2017 | [Column] Didier Kick: Verkiezingen zonder pr in de media
06-02-2017 | [Column] Didier Kick: Lineair tv-kijken ook van de toekomst
09-01-2017 | [Column] Didier Kick: Het jaar van het jaar

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie