[Column] Erwin Fisser: Aan bestuurders van grote voertuigen die hun zin niet krijgen
16-02-2022 09:45:58 | Hits: 13491 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Het zal binnenkort wel afgelopen zijn met al die demonstraties. En dan heb je het ene kamp dat op verjaardagsfeestjes vertelt dat dat te danken is aan al die demonstranten die zijn opgestaan tegen Den Haag. En het andere kamp dat stelt: “Zie je nou wel, zodra het niet meer nodig is, vervallen die maatregelen en de coronapas meteen.” En zo kan iedereen het eigen grote gelijk claimen, zonder het met elkaar eens te hoeven zijn.

Waar we het wel over eens kunnen zijn, is dat het helpt om in het bezit te zijn van een groot voertuig wanneer je aandacht wilt. Je zet dat ding gewoon lekker onhandig neer zodat heel veel mensen er heel veel last van hebben en dan noem je dat demonstreren. En als je een beetje geluk hebt, dan helpen de verslaggevers om er nog een beetje sympathiek onder te lijken ook.

Wat gebeurt er namelijk in de verslaggeving rond personen die hun grote voertuig asociaal parkeren en dat demonstreren noemen? Er wordt aan hen gevraagd: “Waarom?” Op zich een logische vraag. Echter, het antwoord op deze vraag wordt vervolgens klakkeloos overgenomen en dat is een probleem. Kijkt u even mee naar de volgende twee voorbeelden:

1.
Burgers die zich niet gehoord voelen, blokkeren toegangswegen.

2.
Burgers die hun zin niet krijgen, blokkeren toegangswegen.

U zult het met me eens zijn dat in het eerste voorbeeld er beduidend meer sympathie wordt opgewekt voor de demonstranten dan in het tweede voorbeeld. We kennen allemaal nog het trauma als kind dat we écht iets belangrijks te melden hebben terwijl de volwassenen in de omgeving alleen aandacht hebben voor elkaar.

Niet gehoord worden, is verschrikkelijk. Natúúrlijk kom je dan in verzet. Dat weten bestuurders van grote voertuigen natuurlijk ook. Dus als een journalist vraagt: “Beste bestuurder, waarom bezorgt u allerlei burgers zoveel overlast?”, dan antwoordt deze bestuurder “Omdat ze in Den Haag naar mij moeten luisteren. ” En niet wat er eigenlijk bedoeld wordt: “Omdat ze in Den Haag moeten doen wat ik wil.” En dan draait de camera richting de verslaggever die met een ernstig gezicht zegt: “Ja, je hoort het. Deze groep mensen voelt zich echt niet gehoord en het is nu de vraag wat Den Haag daaraan gaat doen.”

Maar misschien is het ook wel wat te veel wat je als journalist allemaal moet ontkrachten tegenover zo'n boze bestuurder van een groot voertuig. Om te beginnen moet je al nuanceren dat de bestuurder van een groot voertuig niet, zoals deze wel beweert het volk vertegenwoordigt. De bestuurder vertolkt immers vooral een particulier minderheidsbelang. Als aan de eigen wens wordt voldaan kan de rest van het volk het rambam krijgen.

Je moet als journalist daarnaast kritische vragen stellen over zorgmedewerkers die geen grote voertuigen besturen en kruipen jullie (met jullie particuliere minderheidsbelang) niet een beetje voor op anderen die óók – misschien zelf wel meer – belangrijk werk doen?
Als je naast die twee, zeer terechte, kritiekpunten nog eens moet vallen over het verschil tussen gehoord worden en je zin krijgen, dan maak je je als journalist wel heel erg ongeliefd. En het moet uiteindelijk wel een beetje gezellig blijven, denk ik dan maar.

Dus, beste bestuurder van een groot voertuig die zijn/haar/hun zin niet krijgt: Als je het niet eens bent met hoe het in onze democratie loopt, dan moet je vooral politiek actief worden. Als je gehoord wil worden, moet je als politiek vertegenwoordiger het woord nemen in de gemeenteraad, de provinciale staten of de Tweede Kamer. Maar laat je trekker lekker in de schuur.

--


Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.

Lees ook:

07-02-2022 | [Column] Erwin Fisser: The Voice? Klein bier
17-01-2022 | [Column] Erwin Fisser: Niemand heeft een miljoen nodig
01-12-2021 | [Column] Erwin Fisser: Bang maken helpt nooit
23-11-2021 | [Column] Erwin Fisser: Een vaccin weigeren is geen vrije keuze
18-10-2021 | [Column] Erwin Fisser: Het Solidariteitsframe

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie