[Column] Erwin Fisser: App-idiotie in de post #MeToo-wereld
21-02-2018 13:13:00 | Hits: 3875 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Mocht je de serie Black Mirror gemist hebben, het is de moeite waard om er een Netflixabonnement voor te nemen. De serie behandelt de technologische ontwikkelingen die we nu zien en doet een voorspelling over wat dit in de toekomst zou kunnen betekenen. Er worden voornamelijk dystopische toekomstscenario’s geschetst, dat levert uiteindelijk interessantere verhalen op, maar nooit onzinnig.
In een bepaalde variatie zou datgene wat je ziet wel eens echt zo kunnen gebeuren, als we niet oppassen. En die voorspelde toekomst, die is niet eens zo heel ver weg.

Zonder dat ik verder iets weggeef over het plot, zit er ergens in het vierde, meest recente, seizoen van Black Mirror een app waarin twee mensen die aan elkaar zijn gekoppeld in een soort van blind-date moeten aangeven waar ze die ander allemaal toestemming voor geven. Zoenen, strelen, seks, etcetera. Een soort van losse flodder van de scriptschrijvers. Te dun om een compleet verhaal omheen te bouwen, maar het kwam tijdens een brainstrom naar boven en leverde zowel makers als kijker een korte grinnik op.
Waar de grote verhalen met zorg proberen uit te denken tot welke onwenselijke conclusie een bepaalde ontwikkeling leidt, zitten er in bijna elke aflevering wel een paar van dit soort dingen. Reductio ad absurdum denk je, de makers willen ons schijnbaar duidelijk maken dat we een bepaalde kant niet op kunnen omdat dat niet houdbaar is, het zou leiden tot té bizarre situaties.

De moraliteit is stervende

Maar de realiteit is dus vaak vreemder dan de fictie en zie daar de app LegalFling van de tech-juristen LegalThings. Blockchain based, zeggen ze zelf, waarmee ze lijken te impliceren dat als er blockchain bijstaat mensen het vast wel goed vinden.
Het werkt zo: jij en je beoogde sekspartner installeren beide de app, sturen elkaar een verzoek en swipen om elkaar toestemming te geven bepaalde seksuele handelingen te verrichten. “Ik geef deze persoon bij deze juridisch toestemming om wel daar en daar te likken, maar nadrukkelijk niet om daar aan te komen”, zoiets. De app is natuurlijk alleen al vanuit praktisch oogpunt een belachelijk idee, maar de gedachte die achter de ontwikkeling zit, is misschien nog wel erger. Het is een signaal dat de moraliteit stervende is. In een wereld waarin het SMART-denken gewonnen heeft en meetbare doelstellingen per definitie belangrijker zijn geworden dan moeilijk of niet meetbare doelstellingen. Wat je niet kunt meten bestaat niet, afspraken die je niet in een rechtbank kunt  afdwingen hebben geen bestaansrecht.

Symboliek en romantiek zijn niet aan juristen besteed

LegalFling is ontwikkeld vanuit het idee dat het beter is om iets juridisch af te dekken, dan om de medemens een beetje fatsoenlijk op te voeden. De inspiratie kwam uit Zweden. De overheid wil daar bij wet regelen dat in het seksuele verkeer eerst sprake moet zijn van expliciete instemming in plaats van het achterwege blijven van een expliciete weigering. Extra bescherming voor slachtoffers van seksueel misbruik. Een dergelijke wet is natuurlijk een prachtig symbolisch gebaar, al was het maar vanwege het signaal dat er vanuit gaat: wij, als samenleving, staan voor deze waarden. Maar symboliek en romantiek zijn aan juristen niet besteed. En ook niet aan sommige appbouwers.

Je kunt mensen niet met apps naar een betere wereld dwingen. Net zomin als juristen het overtreden van de wet kunnen voorkomen. Toen ik ooit met een verkeerskundige sprak over een onduidelijke kruising, vertelde hij mij dat mensen zelf aanrijdingen voorkomen en verkeersregels er alleen zijn om de schade achteraf te kunnen regelen. Seksueel verkeer is heel complex...

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

18-01-2018 | [Column] Erwin Fisser: Red Bull beteugelen, 6 methodes die niet werken (en wat we wél moeten doen)
18-12-2017 | [Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?
21-11-2017 | [Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel
16-05-2017 | [Column] Erwin Fisser: Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid
20-04-2017 | [Column] Erwin Fisser: Maar wat als ik nou onverstandig wil leven?
20-02-2017 | [Column] Erwin Fisser: Op weg naar een inlogloze wereld

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie