[Column] Erwin Fisser: Aso baasje? Aso hondje
09-05-2022 09:14:33 | Hits: 11815 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Misschien had ik het nieuws wel gemist als ik niet zelf een verse eigenaar van een hond ben, maar onlangs was er veel te doen over agressieve hondenrassen. Er is een artikel verschenen in het tijdschrift Science, waarin wordt gesteld dat het ras van een hond nauwelijks bepalend is voor de mate van agressie.

Nuance ongeschikt voor persberichten

Toen ik de nieuwsberichten met deze kop las, dacht ik even onwillekeurig terug aan de tijd dat de concullega’s van een niet nader te noemen gezondheidsinstituut er aan handje van hadden om de genuanceerde persberichten over onderzoek van zeer ongenuanceerde koppen te voorzien. Beetje spektakel maken om de kans op plaatsing te vergroten. Dat de nuance vervolgens verzoop aan het einde van een artikel en er dus eigenlijk desinformatie de wereld in werd geslingerd was van ondergeschikt belang.

9 procent is veel

Het Science artikel concludeerde dat slechts 9 procent van het gedrag van een hond werd bepaald door het ras. De valkuil is hier het woordje slechts. Want 9 procent is enorm veel. Zelfs zo veel dat je als kop best zou mogen gebruiken “Een groot deel van het gedrag van een hond is bepaald door het ras.” Maar dat gaat geen journalist overnemen als nieuws natuurlijk.

Observeren

De onderzoekers hebben het DNA van 2155 honden onderzocht, wat voornamelijk bedoeld lijkt om kritische lezers te imponeren. En 18.385 hondeneigenaren geënquêteerd. Een nogal excessief aantal. Waar ik dan weer niets over lees in de artikelen, is of de onderzoekers het gedrag van honden daadwerkelijk geobserveerd en geturfd hebben. Want dat lijkt me nou eigenlijk de enige redelijk objectieve methode om gedrag van honden te meten. Dan mag je blaadje honderd keer Science heten, ik ben aan de hand van de publiciteit over je stukje nog even niet onder de indruk van dit onderzoek.

Aso baasje? Aso hondje

De onderliggende conclusie, dat de opvoeding van een hond belangrijker is voor het gedrag dan het ras, heeft een hoog ik dank je de koekkoek-gehalte. Een pitbull bij een liefdevol warm gezin zal prettiger gedrag vertonen dan een labradoodle die bij een stel aso’s in huis woont. Daar zit misschien nog wel de grootste oorzaak van ras-typisch gedrag.

Nu ik zelf een hond heb, let ik ook stukken beter op mensen met honden. En zie ik een stuk scherper wat voor soort mensen, met wat voor soort hond rondlopen. En het ras van een hond is voor een stuk meer dan 9 procent bepalend voor het type mens dat met dat ras op pad gaat. Honden met een slechte reputatie zie je simpelweg vaker rondlopen met eigenaren met een twijfelachtige reputatie. Welk leuk gezinnetje wil in vredesnaam een bullmastiff? Al denk ik hetzelfde van bouviers of Duitse herders.

Verplicht opvoeddiploma

Volgens de onderzoekers gaat het dus minder om nature en meer om nurture. Dat is een mooie aanleiding voor het verplicht stellen van een diploma wanneer je een hond zou willen hebben. Want iedereen met enig opvoedkundig benul kent de ergernis om de domme niiwit wiens hond grommend en schuimbekkend achter jouw pup aan gaat en dan tettert dat dat erbij hoort of dat ze gewoon even uit moeten maken wie de baas is. En dan vervolgens de agressor niet wenst te corrigeren. Omdat ze geen idee hebben waar ze naar zitten te kijken. De meest gehoorde zin voordat een kind wordt gebeten? “Hij doet niks hoor!”

--


Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.

Lees ook:

16-02-2022 | [Column] Erwin Fisser: Aan bestuurders van grote voertuigen die hun zin niet krijgen
07-02-2022 | [Column] Erwin Fisser: The Voice? Klein bier
17-01-2022 | [Column] Erwin Fisser: Niemand heeft een miljoen nodig
01-12-2021 | [Column] Erwin Fisser: Bang maken helpt nooit
23-11-2021 | [Column] Erwin Fisser: Een vaccin weigeren is geen vrije keuze

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie