[Column] Erwin Fisser: Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid
16-05-2017 13:13:00 | Hits: 4802 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Mijn kinderen hebben recht om te tekenen. Om hun recht uit te kunnen oefenen, hebben zij beschikking over tekengerei waaronder schetsblokken en stiften. In de eerste fase van het gebruik van deze materialen was er sprake van ouderlijk toezicht. Op deze manier kregen de incidenten die zich voordeden, niet de kans om uit te groeien tot mini-rampscenario’s waarbij huisraad wellicht onherstelbaar beschadigd kon worden. Naarmate de tijd verstreek, nam het vertrouwen in de jongelui toe en kregen zij meer vrijheid om ook zonder toezicht stiften ter hand te nemen. Dat was prettig voor hen, maar ook prettig voor ons. Zo kon je nog eens even snel een wasje ophangen, om maar iets te noemen.

 Het kwam er zo’n beetje op neer dat ik mijn zoons erop wees dat de verworven vrijheid omtrent het zonder toezicht gebruik van de stiften, niet gratis was

Wij fastforwarden deze anekdote even tot het moment waarop ik de huiskamer binnenliep en grote hoeveelheden kleurige stift op de muren aantrof. Tot op de dag van vandaag is het niet helder hoe deze stift op (en tussen) de spachtelputz terecht is gekomen, vreemd genoeg heeft niemand iets gezien. Het doet er ook niet zoveel toe. Wat er wel gebeurde, is dat er een goed gesprek heeft plaatsgevonden. Het kwam er zo’n beetje op neer dat ik mijn zoons erop wees dat de verworven vrijheid omtrent het zonder toezicht gebruik van de stiften, niet gratis was. De prijs die zij daarvoor dienden te betalen was: verantwoordelijkheid tonen. Oftewel: "Heel graag enkel op het aangereikte knutselmateriaal kleuren en dan hebben we het nergens meer over." Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, kinderen begrijpen dat.

Volgens mij heb ik al eens in een eerdere column geschreven dat het verbazingwekkend is hoe wij onze kinderen soms volledig andere normen willen aanleren, dan wij voor onszelf als volwassenen hanteren. Nog een voorbeeld: ik weet even niet precies wat de kleuterequivalent is van een aanrandingsfantasie, maar ik weet wel dat wij kleuters die dergelijke dingen over het schoolplein roepen, hierop aanspreken. Ik geloof ook niet dat er iemand is die vindt dat je als kleuter andere kleuters mag uitschelden omdat die ander iets vindt waar je het niet mee eens bent. Maar als je volwassen bent en iemand, bijvoorbeeld een willekeurige vrouw, zegt iets waar je het niet mee eens bent, dan mag je best op je eigen gezellige website met elkaar bespreken dat deze vrouw een "hoer" is. En elkaar opruien deze dame onder andere via sociale media en e-mail te laten weten hoe je haar zou willen aanranden. Moet je maar tegen kunnen. Als volwassene is dit soort gedrag namelijk vrijheid van meningsuiting. Althans: volgens deze gezellige websites en hun bezoekers. En als je ter discussie stelt dat dit onder die vrijheid van meningsuiting valt, ben je ook gewoon een hoer. Of een "gutmensch", wat volgens mij nog erger is.

Ik geloof ook niet dat er iemand is die vindt dat je als kleuter andere kleuters mag uitschelden omdat die ander iets vindt waar je het niet mee eens bent

Op zo’n website maak je dus eigenlijk gratis gebruik van een vrijheid die een kleuter niet zou verdienen. Je kunt je afvragen wat dat dan zegt over dergelijke websites en hun bezoekers, maar dat is het punt nu even niet. Als je kinderen je hele huis onder laat stiften en ze elkaar laat uitschelden en kwetsen, dan krijg je geen leuke kinderen. Je houdt van ze, maar je moet ze begrenzen. Ik denk dat datzelfde geldt voor bezoekers van websites die bijvoorbeeld tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend zijn. Dat zijn vast overwegend toffe lui, maar ze hebben nu iets meer vrijheid dan hun verantwoordelijkheidsbesef aankan. Een adverteerdersboycot is wellicht niet het meest zuivere middel, maar het kan wel leiden tot het juiste effect: een klein beetje liefdevolle begrenzing. Zoals onze kinderen dat ook verdienen.

---

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland.

@fisserman

 

Lees ook:

20-04-2017 | [Column] Erwin Fisser: Maar wat als ik nou onverstandig wil leven?
20-02-2017 | [Column] Erwin Fisser: Op weg naar een inlogloze wereld

19-12-2016 | [Column] Erwin Fisser: Menzis belooft de Efteling, de wereld krijgt Trump

22-11-2016 | [Column] Erwin Fisser: Klaar met de waarheid
24-10-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wat zijn vloggers nou eigenlijk?

26-09-2016 | [Column] Erwin Fisser: Rijk worden zonder te investeren in LEGO Star Wars

23-08-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wat Ehealth-appbouwers kunnen leren van Moxie Marlinspike

20-07-2016 | [Column] Erwin Fisser: Facebook is dood. Niet.

15-06-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wetenschap en communicatie - Bessensap
23-05-2016 | [Column] Erwin Fisser: Hoe voorkom je dat Siri en Cortana je site kapot gaan maken?
25-04-2016 | [Column] Erwin Fisser: Souf
22-03-2016 | [Column] Erwin Fisser: De winnaars van de SAN Accent 2015
52-02-2016 | [Column] Erwin Fisser: Ga eens fiets met je omdenken
25-01-2016 | [Column] Erwin Fisser: Lies, damned lies and Big Data

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie