[Column] Erwin Fisser: De Belastingdienst
11-02-2020 10:23:00 | Hits: 2621 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Kennen we nog de oude Belastingdienst-payoff Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker? Typisch geval van prachtig vakwerk van een reclamebureau op basis van een op onvoldoende inzichten gebaseerde briefing van de klant. Of misschien had de opdrachtgever wel teveel te maken met scoringsdrift van een verantwoordelijke minister. Je moet als ambtenaar natuurlijk wel uit kunnen leggen waarom je iets doet.

Wat er mankeert aan die slogan, is natuurlijk dat men wil communiceren dat het aangifteproces elk jaar wat makkelijker wordt gemaakt (voor u, beste burger) en als vehikel om die boodschap over te kunnen dragen, wordt het nut van belasting betalen onder de bus gesodemieterd. In de Vrij Nederland van januari staat een artikel* van Sander Heijne en Hendrik Notenmet met de prachtige titel Fantoomgroei en daarin de volgende zin: "We hebben het idee dat bedrijven geld verdienen en de overheid geld kost collectief zo geïnternaliseerd dat we nauwelijks nog in staat zijn buiten de beleidskaders te denken die ons zoveel fantoomgroei hebben opgeleverd."

Belasting betalen heeft een onterecht slecht imago. Niet eens alleen omdat die belastingen ervoor zorgen dat verpleegkundigen, rechters en leerkrachten betaald kunnen worden. En ook niet eens alleen omdat, zoals Rutger Bregman betoogde voor een verbijsterd publiek in Davos, "Netjes belasting betalen meer goed doet voor de wereld dan als miljardair een goed doel ter meerdere eer en glorie voor jezelf op te richten". Belasting betalen zorgt ervoor dat overheden kunnen investeren en overheden investeren beter dan ondernemingen (VNO-NCW-voorman Hans de Boer zou zich moeten schamen). Zij creëren namelijk geen geld voor een paar inviduën, ze creëren waarde voor samenlevingen. Dat hoef je niet van mij aan te nemen, neem dat maar aan van bijvoorbeeld University College of London-professor Mariana Mazzucato**: "Waar waren Google, Apple en Amazon nu geweest zonder het internet?” En wie heeft het internet ontwikkeld? Precies, de overheid.

We moeten er vanaf dat je ongestraft op verjaardagen kan zeggen dat je een mannetje hebt die er met wat trucjes voor zorgt dat je minder belasting hoeft te betalen. We moeten af van het idee dat btw een kostenpost is. We moeten af van het idee dat ondernemers de kar trekken. De kar waar ondernemers het over hebben, is de overheid. En waar haalt de overheid de middelen vandaan om al die welvaart voor ons allen te creëren: belastingen. Een schitterende gelegenheid voor een imago-campagne.

De belastingdienst kan wel eens gaan praten met de campagnemensen van het RIVM die er blijkbaar toch in zijn geslaagd, zonder dwang, de vaccinatiegraad in Nederland weer omhoog te brengen. Het is dus mogelijk door helder en transparant wetenschappelijke feiten te communiceren desinformatie een halt toe te roepen. Dat was vast niet gelukt als ze hadden gekozen voor Vaccinaties, leuker kunnen we het niet maken.

* Mocht je geen tijd of zin hebben om te lezen; Vrij Nederland heeft ook een zeer prettige podcast over dit artikel gemaakt.
** Een interview van Stephen Dubner met Mariana Mazzucato kun je beluisteren in de Freakonomics Podcast.

---

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.


Laatste 10:

06-01-2020 | [Column] Erwin Fisser: Aquamini’s en de plasticsoep
29-11-2019 | [Column] Erwin Fisser: Buurman & Buurman innovatiemanagement
01-10-2019 | [Column] Erwin Fisser: Greta Thunberg, sletten, boze boeren, de overheid en ons falende brein
16-07-2019 | [Column] Erwin Fisser: De ellende van de eerste zijn
25-04-2019 | [Column] Erwin Fisser: Ik heb er genoeg van
18-03-2019 | [Column] Erwin Fisser: Dokter, mijn robot begrijpt mij niet
19-02-2019 | [Column] Erwin Fisser: Verleiding en liefde
16-01-2019 | [Column] Erwin Fisser: Slechts 15 procent van de lezers haalt het einde van deze column
17-12-2018 | [Column] Erwin Fisser: Zitten? Nee, de verticale video is het nieuwe roken 
13-11-2018 | [Column] Erwin Fisser: Viral gaan met een stijve

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie