[Column] Erwin Fisser: De ellende van de eerste zijn
16-07-2019 15:11:00 | Hits: 4021 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Soms is het wenselijk om de eerste te zijn. Als je bijvoorbeeld Dylan Groenewegen of Max Verstappen bent is de eerste zijn zelfs de kern van je professionele bestaan. Een bedrijf dat een bepaald product als eerste lanceerde heeft een mooie claim. Eentje die je tot in de eeuwigheid kunt gebruiken: wij waren de eerste. Daarmee verhef je jezelf tot de norm waar anderen zich aan dienen te meten. Wij zijn the real thing, de rest is slechts me too.

Wij houden van mensen die de eerste zijn. Pioniers, ontdekkers en uitvinders die de wereld hebben veranderd. Althans: wij denken dat we van hen houden, maar dat hebben we mis. We houden stiekem vooral van mensen die tweede worden, want degene die tweede wordt, dat is degene die van een (te) radicaal idee iets weet te maken waar we als mensheid iets aan hebben. De iPhone van Apple dus en niet de Simon Personal Communicator van IBM. We kennen de Wright Brothers als uitvinders van het moderne vliegtuig, niet Henri Giffard die al 50 jaar eerder met een gemotoriseerd toestel vloog. We kennen allemaal David Bowie, veel minder mensen kennen Captain Beefheart.

De Britse NHS, de organisatie waaronder zo ongeveer het gehele zorgstelsel in Groot-Brittannië valt, maakte vorige week bekend dat zij een overeenkomst hebben gesloten met Amazon. Alexa gaat gezondheidsadviezen geven via de website van de NHS. Volgens de Britten zijn zij hiermee de eerste ter wereld. Op dit moment halen home devices zoals Alexa hun antwoorden op vragen als (uit het persbericht): wat zijn de symptomen van griep? nog van "verschillende bronnen". En dan is kwaliteit natuurlijk lastiger te garanderen dan wanneer al je gezondheidsinformatie van één betrouwbare bron komt. De NHS hoopt op deze manier de werkdruk in de zorg een beetje te verlichten.

Klinkt hartstikke mooi allemaal natuurlijk. Alleen niet in een week waarin home devices als Alexa onder vuur zijn komen te staan doordat ze allerlei persoonlijke gesprekken zomaar opnemen. Ook zonder dat de gebruiker dat weet. En deze gesprekken worden dan ook nog eens regelmatig beluisterd door onderbetaalde en overwerkte uitzendkrachten van onderaannemers. Dat is dan nog slechts het privacyverhaal, want ook als het gaat om de medische kwaliteit zijn er wel vragen. Gaat Alexa doorverwijzen bijvoorbeeld? Of een diagnose stellen? En wat kan Alexa doen aan preventie?

In Nederland kennen we Thuisarts.nl, een website van het Nederlands Genootschap van Huisartsen (NHG). Medische informatie op Thuisarts klopt gewoon, daar hoef je nooit aan te twijfelen. Inmiddels staat ook wel vast dat Thuisarts heeft gezorgd voor verlichting bij huisartsen. Doordat mensen minder vaak naar de huisarts gaan en doordat mensen beter geïnformeerd zijn als ze toch een afspraak maken. Maar een Thuisarts via je digitale assistent gaat er dit of komend jaar nog niet zijn en daar hoeven we niet echt rouwig om te zijn. Eerst maar eens kijken welke onvermijdelijke fouten de NHS gaat maken met hun pionierswerk. Daar kunnen wij als Nederlandse zorgconsumenten alleen maar van profiteren. Het is vaak fijner om tweede te zijn.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau de Realiseerders.

@fisserman


Laatste 10:

25-04-2019 | [Column] Erwin Fisser: Ik heb er genoeg van
18-03-2019 | [Column] Erwin Fisser: Dokter, mijn robot begrijpt mij niet
19-02-2019 | [Column] Erwin Fisser: Verleiding en liefde
16-01-2019 | [Column] Erwin Fisser: Slechts 15 procent van de lezers haalt het einde van deze column
17-12-2018 | [Column] Erwin Fisser: Zitten? Nee, de verticale video is het nieuwe roken 
13-11-2018 | [Column] Erwin Fisser: Viral gaan met een stijve
23-10-2018 | [Column] Erwin Fisser: Hou eens op met die passie
18-09-2018 | [Column] Erwin Fisser: Ongewild verkeersappen en onbewust kinderporno downloaden
22-08-2018 | [Column] Erwin Fisser: Columns en meer
25-06-2018 | [Column] Erwin Fisser: Digitaal welzijn? Dat vind je in de modder

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie