[Column] Erwin Fisser: Digitaal welzijn? Dat vind je in de modder
25-06-2018 13:19:00 | Hits: 3943 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Sinds kort maken Apple en Google zich zorgen om uw digitale welzijn. U, beste lezer, zit teveel achter uw smartphoneschermpje te koekeloeren. (Groen duimpje als u deze column op uw smartphone scherm leest). En de grote overlords van de smartphone zeggen zich daar zorgen over te maken. De oplossingen die ze daarvoor aandragen zijn datadriven; je komt uiteindelijk uit Silicon Valley of niet. Kort samengevat komt het erop neer dat je een extra app krijgt. En in die app kun je zien hoeveel tijd van je leven je hebt verspild, of nuttig besteed, aan je smartphone.

Geniet, maar app met mate

Het voelt zo logisch: als je maar meer informatie krijgt over je gedrag, dan ga je vanzelf het gedrag vertonen dat goed voor je is. Maar wat logisch voelt, is vaak onzin, Als jarenlang onderzoek naar gezondheidsbevordering wel één ding heeft opgeleverd, dan is het wel dat zelfregulering niet werkt. Zoals Nobelprijs winnaar Milton Friedman ooit zei “The business of business is business.” Google en Apple hebben er helemaal geen belang bij dat wij minder gebruik gaan maken van dat magische, glimmende rechthoekige blok. Ze hebben er juist jaren aan gespendeerd om die dingen zo verslavend mogelijk te maken met notificaties, kleurtjes en gamification trucjes.

Is er wel een probleem?

Voor je een probleem kunt oplossen moet je je ook altijd even afvragen of er überhaupt wel een probleem is. Want die smartphones kunnen ook ontzettend veel nuttige dingen. Een heleboel taken nemen ze van ons over, van het onthouden van telefoonnummers tot vertellen waar we heen moeten. Scheelt ons weer ruimte in ons brein waar we nu andere dingen mee kunnen doen. We vergeten nooit meer een verjaardag, hebben altijd complete bibliotheken aan informatie tot onze beschikking en verdwalen nog nauwelijks. Dus wat is eigenlijk het probleem?

Nou oké, onze ogen gaan achteruit. Over twintig jaar draagt de helft van alle 25-jarigen waarschijnlijk een bril. Maar is dat het ergst denkbare? De wetenschap staat niet stil, misschien komt er wel een technologische oplossing voor. Onze concentratieboog wordt ook korter. Daar staat dan weer tegenover dat er ook minder sprake gaat zijn van langdurige saaie bezigheden. Die geven we gewoon aan robots.

Wat vervelender is, is dat het heel goed voor ons is om zo af en toe eens te verdwalen. Creativiteit en vooruitgang zijn enorm vaak het gevolg van onbedoelde, prachtige mislukkingen.

Uit je doppen kijken

We gebruiken onze telefoons ook wel heel erg veel voor niet-productieve zaken. Het zwarte gat van Facebook, het zijpad van Wikipedia. Zoals met elke verslaving vraagt het steeds meer van je om dezelfde bevrediging te krijgen. Het neemt je over tot je niet meer zonder kunt en dan wordt je smartphone meer een mentale gevangenis dan dat het je vrijheid en mogelijkheden biedt. Maar de oplossing van het verslavend zijn van de smartphone los je niet op door te proberen die dingen minder verslavend te maken. Net zomin als dat dat zin heeft voor de tabaksindustrie.

Ik hoorde laatst in de trein twee pubers in gesprek over hun smartphone-afhankelijkheid. Eentje zei: “Waarom zou ik nog naar buiten kijken als alles op m'n telefoon veel mooier is?” Schrijnend. Maar wie weet zit hier wel een stukje van de oplossing in. We moeten kinderen weer leren kijken. Want als je écht kijkt, dan zie je dingen buiten die je op een schermpje niet mee kan maken. We laten Google en iPhone aanmodderen met hun nep-oplossingen en richten onszelf op de promotie van de echte wereld. Laat kinderen op school minder boeken stampen en meer naar buiten gaan om te kijken én te luisteren én te ruiken én te proeven én te voelen. De wereld daarbuiten: dat is vooralsnog de enige realtime gestreamde 5D-beleving die er te vinden is.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

22-05-2018 | [Column] Erwin Fisser: Je kunt beter op Facebook zitten dan in Amsterdam wonen
23-04-2018 | [Column] Erwin Fisser: Oude mensen vs. het internet
27-03-2018 | [Column] Erwin Fisser: Alles wat je zegt, kan en zal tegen je gebruikt worden
21-02-2018 | [Column] Erwin Fisser: App-idiotie in de post #MeToo-wereld
18-01-2018 | [Column] Erwin Fisser: Red Bull beteugelen, 6 methodes die niet werken (en wat we wél moeten doen)
18-12-2017 | [Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?
21-11-2017 | [Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie