[Column] Erwin Fisser: Een betere wereld begint helemaal niet bij mij
27-05-2022 09:37:40 | Hits: 4468 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Als er wel iemand is bij wie een betere wereld niet begint, dan ben ik dat zelf wel. Of jij. Mensen en organisaties die beweren van wel, dien je met argusogen groot als gebaksbordjes te bekijken.

Denk alleen al aan Michael Jackson met zijn I'm starting with the man in the mirror. Hebben we achteraf toch best een dubbel gevoel bij met zijn allen toch? Zodra mensen met macht beginnen over de eigen verantwoordelijkheid van de samenleving moet je even heel erg goed opletten.

De ondernemer

Politici die het even niet meer weten, zeggen bijvoorbeeld dat het nu aan de eigen verantwoordelijkheid van de mensen is. Denk daarbij aan Ernst Kuipers die het even helemaal gehad heeft met coronaplannetjes: het is wat hem betreft nu aan jou en mij. De samenleving moet zelf de verantwoordelijkheid nemen. Maar als de afgelopen jaren wel iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat de samenleving die verantwoordelijkheid helemaal niet aankan. Dat is gewoon te veel allemaal. 

Ernst wees met nadruk naar de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer. Ondernemers zijn mensen die privégeld verstoppen in lege bv's om er geen belasting over te betalen. En die als eerste klaarstaan om steunmaatregelen te eisen wanneer het even tegenzit. Privatizing the gains, socialising the losses in mooi Engels. 

Nieuwe rommel is goedkoper dan repareren

Wanneer een overheid naar het bedrijfsleven wijst voor een stukje verantwoordelijkheid, dan verwijzen die bedrijven het liefste meteen door. Shampoo-fabrikanten die in het kader van duurzaamheid campagnes maken waarin ze ons oproepen korter te douchen bijvoorbeeld. Textielfirma’s die folders drukken waarin ze hun klanten oproepen goed voor hun waardeloze-meteen-kapot-kleding te zorgen en het te laten repareren als het stukgaat. Wat veel duurder is dan een nieuw stuk rommel van die firma kopen uiteindelijk.

Ben gaat lekker slapen

Het probleem is, zo lang wij accepteren dat de verantwoordelijkheid bij ons wordt gelegd, verandert er niks. Shell is zelfs door de rechter er vriendelijk op gewezen dat ze meer moeten doen, maar wat doet ome Ben van Beurden? Hoger beroep indienen en wijzen op de eigen verantwoordelijkheid wij willen toch zeker zelf autorijden? En met die armzalige gedachte gaat Ben 's avonds lekker slapen en Shell doet vervolgens weer niets. Terwijl Shell, in tegenstelling tot jou en mij, wél iets zou kunnen doen.

Leuker kan ik het niet maken

Goedkope rommel van de Action, goedkope vluchten naar Spanje, goedkope kiloknallers van de vleesindustrie, overheidssubsidie om lekker te kunnen blijven stoken. Zodra je zegt dat je ertegen bent krijg je boze mensen aan de deur die je, als je geluk hebt, enkel uitmaken voor linkse elite. Want mensen met een kleine portemonnee zijn afhankelijk van die dingen. En zo blijven we boos op elkaar. Terwijl we boos moeten zijn op de mensen die de verantwoordelijkheid op ons af willen schuiven. Laat de directeur van de Action, de directeur van KLM en de directeur van de supermarkt maar eens zorgdragen voor fatsoenlijk lonen en netjes hun belasting betalen. Revolutie! Op de barricades! Dan kan onze overheid zonder gêne de Action, de goedkope vlucht en de uitknijp vleesindustrie verbieden. En dan kunnen we voor iedereen duurzame energie betalen.

Een betere wereld begint dus niet bij mijzelf, een betere wereld begint bij inkomensgelijkheid en belastingen. Leuker kan ik het niet maken.

--


Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.

Lees ook:

09-05-2022 | [Column] Erwin Fisser: Aso baasje? Aso hondje
16-02-2022 | [Column] Erwin Fisser: Aan bestuurders van grote voertuigen die hun zin niet krijgen
07-02-2022 | [Column] Erwin Fisser: The Voice? Klein bier
17-01-2022 | [Column] Erwin Fisser: Niemand heeft een miljoen nodig
01-12-2021 | [Column] Erwin Fisser: Bang maken helpt nooit

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie