[Column] Erwin Fisser: Het solidariteitsframe
18-10-2021 09:55:00 | Hits: 4984 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

De coronapas is feitelijk vleesgeworden solidariteit. De maatschappij tolereert met deze pas namelijk dat ook mensen die niet bijdragen aan de oplossing, toch volledig mee kunnen doen in de maatschappij.

Terwijl diezelfde maatschappij ook nog eens opdraait voor de kosten daarvan. Desondanks wordt de gevaccineerden op opiniepagina's en in praatprogramma's gebrek aan solidariteit verweten door de anti-vaccinatielobby. En gek genoeg gaat vrijwel niemand daar tegenin. Misschien omdat je tegenwoordig al snel een nazi wordt genoemd door mensen die van zichzelf vinden dat ze een redelijke gesprekspartner zijn.

In Nederland kun je ondanks dat we nog steeds midden in een pandemie zitten, hartstikke comfortabel leven. Zelfs als je je niet tegen covid hebt laten vaccineren. Winkels, scholen, overheidsgebouwen, openbaar vervoer, je kunt er allemaal zo in. Zelfs de luxe van horecabezoek of een theatervoorstelling is mogelijk. De maatschappij betaalt jouw test en als dat in orde is, mag je gewoon naar binnen. Zonder dat je vals hoeft te spelen of moet vertrouwen op een horecaondernemer die liever met de portemonnee van vandaag denkt dan met de rekening van volgend kwartaal.

De ziekenhuizen lopen de komende herfst- en wintermaanden weer langzaam vol. En niet met gevaccineerden. In overgrote meerderheid komen daar mensen terecht die zich niet hebben laten vaccineren. Deze mensen krijgen de uitstekend zorg die onze ziekenhuizen leveren. Waar wij als maatschappij voor betalen. En zo hoort dat ook, we zijn als maatschappij solidair met elkaar dus ook met mensen die onverstandige, persoonlijke keuzes maken en mede als gevolg daarvan IC-zorg nodig hebben.

Ik sprak laatst een onderwijzeres in wier team een collega erg uitgesproken was dat zij zich niet liet vaccineren. Een collega die de coronapasmaatregel wist te omzeilen en vervolgens in de horeca covid opliep. Deze collega is al wekenlang uitgeschakeld, waardoor deze onderwijzeres al wekenlang anderhalve klas moest lesgeven. Want regel maar eens vervanging tegenwoordig. Een hoop extra stress, een burn-out aan de horizon. Maar deze onderwijzeres klaagde niet. Want je bent in Nederland solidair met elkaar.

Vervolgens zie je op alle mediakanalen mensen klagen over die paar maatregelen die nu nog over zijn. Vaak niet-gevaccineerde, gezonde, jonge mensen. Bijna zonder uitzondering zeggen zij dat zij zich niet willen laten vaccineren omdat zij extreem weinig risico lopen op ernstige covid. Want jong. Want gezond. En je weet immers niet wat erin zit (dat weet je van cola, tandpasta, margarine en botox ook niet overigens). Dus eerst even kijken of die andere mensen die het mogelijk maken dat ik nu weer naar buiten kan straks niet toch ineens klachten gaan krijgen. En dat is een luxe die je jezelf kan permitteren dankzij alle gevaccineerden die jouw test (en coronapas) financieren. Dankzij de solidariteit dus.

Nederland mag dankbaar zijn voor die grote groep gevaccineerden die ervoor zorgden dat we er weer op uit kunnen. En de weigeraars mogen dankbaar zijn voor een toegeeflijk systeem als de coronapas. Als het een beetje tegenzit en mensen blijven de pas omzeilen, dan gaat de maatschappij straks wellicht weer op slot. En zitten we weer allemaal binnen. Wat dan wel weer heel solidair is natuurlijk.

 

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.


Lees ook:

23-09-2021 | [Column] Erwin Fisser: De kosten van controledrift
06-09-2021 | [Column] Erwin Fisser: Tata maakt je dommer
20-07-2021 | [Column] Erwin Fisser: Aanklooien, het gemis van productiviteitssoftware
24-06-2021 | [Column] Erwin Fisser: Olympische seks
18-05-2021 | [Column] Erwin Fisser: Een vrije democratie stelt vaccinatie verplicht

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie