[Column] Erwin Fisser: Mijn mening doet er niet toe
31-03-2020 09:05:41 | Hits: 2683 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Iemand wees me op het optreden van de directeur van Roche Nederland bij Jinek vorige week donderdag. Althans, ik geloof dat ze dat was, dat werd me uit het korte videootje niet helemaal duidelijk.

Ze kreeg er mede door eigen toedoen vrij ongenadig van langs en dat zijn momenten waar je als professional die ook wel eens met media te maken heeft, het een en ander van kan leren. Ik hoop voor haar dat ze het ook kan zien als waardevolle leerervaring en er niet te vaak van wakker ligt. Zou ik wel doen namelijk. Want goede genade...

Maar goed, ik vond de clip op Twitter. Wat al sinds lange tijd een open riool van waardeloze meningen was, maar het is nog erger geworden. De pus sijpelt er af en toe letterlijk uit en infecteert andere media die beter zouden moeten weten. Op Twitter is het vrij schieten met kennisvrije meningen. "Jinek is links en dus tegen Roche”, “De overheid is één groot complot tegen deze vrouwelijke Messias” (las ik echt ergens). Opgeleukt met emoticons en schuttingtaal is het de plek waar de gewone man (want veelal man) vertelt hoe het echt zit op basis van gezond verstand.

En dat gezonde verstand, dat zie je tegenwoordig ook steeds vaker bij de fatsoenlijke kanalen die beter zouden moeten weten. "Goed, we hebben nu iemand gehoord die er verstand van heeft", zegt de nieuwsverslaggever dan. "Maar wat vindt Annie er nu eigenlijk van? Moet er een lockdown komen in Nederland?" Want natuurlijk heb ik het over corona.

Maar voordat het lijkt alsof ik aan gewone man bashing wil doen. Ook hooggeleerde mensen maken zich schuldig aan kennisloze stemmingmakerij. Ik denk even aan een rijtje hoogleraren gedragsbeïnvloeding dat haarfijn kon uitleggen dat die kudde Nederlanders die een week geleden nog massaal tegen elkaar stond aan te wrijven op het strand en in de bossen, eigenlijk de schuld was van die ene toespraak van Mark Rutte. Die was onduidelijk en de oorzaak van alles. Want als je zegt dat mensen ook een frisse neus kunnen halen, dan zeg je eigenlijk ook dat het massagedrag nog steeds moet kunnen, want anderhalve meter afstand... Dat snapt natuurlijk niemand. Met z'n gezonde verstand.

Wie weet hebben ze wel gelijk ook, die universitaire types, maar ze wéten het niet. Er is immers nul onderzoek gedaan naar de duidelijkheid van de boodschap, noch naar de motivaties van de meute om toch en masse naar de kust te trekken. En dan toch zo stellig uit de hoek komen. Zeker wetenschappers zouden beter moeten weten (gedragswetenschappen zijn geen wetenschappen, zeggen ze bij de exacte studies dan). En tsja, de NOS belde en dan wil je ook als professor wel even een pittige mening hebben, anders kom je niet met je naam in het stukje. Ik denk tenminste dat het zo is gegaan, daar heb ik geen onderzoek naar gedaan verder.

En dan nog LinkedIn. Was ooit heel leuk, toen iedereen daar nog dingen deelde over zaken waar ze verstand van hadden. Althans, soort van. Maar ook daar is ineens iedereen de helft van de aanwezigen epidemioloog of viroloog. Terwijl dat statistisch toch niet echt kan. Want ook als je buurman een broer heeft die verpleegkundige is in een zorginstelling... Dan ben je géén epidemioloog. Of viroloog. Of anderszins deskundig.

Statistisch gezien heb ik meer verstand van wat wel en wat niet een goede aanpak is om de corona-epidemie in Nederland aan te pakken dan dat u dat heeft. Ik werk al anderhalf decennium in het veld van infectieziektebestrijding. Dat betekent dat als u verstandig bent, u meer waarde hecht aan mijn mening in deze kwestie dan aan die van uzelf. En mijn mening is dat we gewoon luisteren naar wat het RIVM adviseert en verder niets. Het mooie van het RIVM is namelijk, dat zij niet één mening hebben. Zij luisteren naar alle deskundigen. En op basis van al die meningen besluiten ze iets. En het RIVM luistert dus ook niet naar wat ik er nu eigenlijk van vind. Dat boeit ze totaal niet. En da's maar goed ook.

---

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.


Lees ook:

11-02-2020 | [Column] Erwin Fisser: De Belastingdienst
06-01-2020 | [Column] Erwin Fisser: Aquamini’s en de plasticsoep
29-11-2019 | [Column] Erwin Fisser: Buurman & Buurman innovatiemanagement
01-10-2019 | [Column] Erwin Fisser: Greta Thunberg, sletten, boze boeren, de overheid en ons falende brein
16-07-2019 | [Column] Erwin Fisser: De ellende van de eerste zijn

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie