[Column] Erwin Fisser: Minder Marokkanen en Jedi Youstoub
21-12-2015 11:34:00 | Hits: 5563 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Na rellen zoals onlangs nog in Geldermalsen zou je het bijna vergeten, maar Geert Wilders heeft ook goede dingen veroorzaakt. Een beetje zoals Darth Vader ook middels zijn kinderen uiteindelijk de val van Keizerrijk veroorzaakte. De Luke Skywalker van Darth Wilders heet misschien wel Youstoub. Met als grote verschil dat Youstoub eigenlijk Youssef heet en hij niet de zoon van Geert is. Maar de populariteit van YousToub, daar heeft Geert met zijn 'dubbele paspoorten' discussie wel aan bijgedragen. De ouders van Youssef komen namelijk uit Marokko. Op het hoogtepunt van die discussie een jaar of twee geleden, plaatste YousToub een foto op zijn Facebook pagina. Van zijn beide paspoorten. En die foto ging viraal. Wat YousToub tienduizenden extra Facebook vrienden opleverde. Genoeg om de boel wat serieuzer aan te pakken. En dus bleef YousToub met enige regelmaat foto's en video's maken. En die video's gaan dus eigenlijk helemaal niet over jatten, dealen, vechten en met brommers oude vrouwtjes de stuipen op het lijf jagen. Maar af en toe nog wel over Geert Wilders

YousToub heeft het over zaken die voor veel Marokkaanse jongeren herkenbaar zullen zijn. Over het gevoel dat je soms hebt, dat je er nergens helemaal bij hoort bijvoorbeeld. ‘Marokkaan in Nederland, kaaskop in Marokko’. Maar, gelukkig, ook over dingen die zo ongeveer iedere 20-jarige jongere in Nederland kent. Op tijd opstaan. Rond moeten komen van te weinig geld. Op de bon geslingerd worden omdat je, per ongeluk, door het rood reed. En dat dan niet op een suffe, prekerige manier. Maar op een manier waar hij ook ‘op straat’ respect mee afdwingt. Via Youstoub hoor je dingen als ‘zoek een baan’, ‘haal boodschappen voor je moeder’, ‘heb respect voor meisjes’ (en jongens) en ‘doe jezelf niet beter voor dan bent’.

Afgelopen week ontmoette ik YousToub in real life. Zoals dat hoort bij iemand die je daarvoor alleen van een scherm kende, was hij kleiner dan ik verwachtte. Zwarte trui en wat warrig haar, want de slaap had hem wat te lang ‘vastgehouden’ die ochtend. Maar wel diezelfde blik waar hij ongetwijfeld veel van zijn populariteit te danken heeft.  Youssef straalt uit: ‘ik heb respect voor jou, maar ook voor mezelf’.  Samen met mede-influencer Défano Holwijn (waar we ook nog veel meer gaan zien, online en op tv) deed Youstoub een live Ask me Anything op Sense.info. Een livestream over liefde en seks dus. En omdat het een ‘Ask me Anything’ format is kon het ook gaan over one night stands, seks buiten het huwelijk, anticonceptie en homo’s. In het voorgesprek vroeg ik hem of hij het oké zou vinden om die vragen te beantwoorden. En Youssef zei: “Wat kan mij het nou schelen wat iemand anders doet? Ik heb daar toch geen last van? Je moet gewoon een beetje respect hebben voor elkaar en anderen laten zijn wie ze zijn.” En dat dit geen loze woorden zijn om de klant tevreden te houden, bewijst hij dus wekelijks.

De problemen die Wilders aanhaakt, lossen we niet op door boze menigten ‘minder, minder!’ te laten scanderen. Die problemen lossen we op met Jedi-ridders als Youstoub. Niet met een lichtzwaard in hun hand, maar een smartphone.

Fijne feestdagen!

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland

 

www.soaaids.nl
www.twitter.com/fisserman

 

Lees van Erwin ook:

24-11-2015 | Erwin Fisser: Verdienen aan YouTubers, vijf plus één tips
28-10-2015 | Erwin Fisser: Mag ik even meekijken in uw slaapkamer?
24-08-2015 | Erwin Fisser: Vlogger David

 

  

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNieuws Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie