[Column] Erwin Fisser: Olympische seks 
24-06-2021 09:33:02 | Hits: 5333 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Het was maar een klein nieuwsberichtje in de NOS app: “Olympiërs krijgen geen condooms tijdens Spelen.” Het organiseren van de Olympische Spelen in Japan ligt, zoals bekend, erg gevoelig onder de bevolking daar, aangezien daar nog totaal geen sprake is van het Covid-optimisme zoals we hier in Nederland wel ervaren. 

Het grootste mondiale sportevenement is eigenlijk niet welkom, maar wordt uit angst voor internationaal gezichtsverlies getolereerd. Maar onder strenge voorwaarden. Alle sporters in een sociale bubbel en geen onderling contact buiten de wedstrijden om. En dus ook geen intercollegiale vrijpartijen. In elk geval niet buiten de wedstrijden om. En om deze regel nog eens symbolisch te benadrukken, meldt het Japanse Olympische comité dat er dit jaar geen gratis condooms worden verstrekt. 

Nu moet het belang van een symbool niet worden onderschat. Van witte vrijheidsduif tot zwart hakenkruis kunnen symbolen verbinden en motiveren. Net als ceremonies eigenlijk, en daar zijn ze bij de Olympische clubjes ook niet vies van. Hoe dan ook, het niet uitdelen van condooms moeten we dus vooral symbolisch zien. Want het is immers al jarenlang bekend, dat het voorhanden zijn van condoom niet leidt tot minder seks. Laat staan tot geen seks. Je kunt wel stellen dat de seks keihard doorgaat, alleen dan onbeschermd. En dat betekent dan weer dat deze symbolische daad er in de praktijk toe leidt dat de kans dat er infecties mondiaal verspreid gaan worden juist groter wordt, in plaats van kleiner.  

Nu is het natuurlijk zo dat Olympische sporters niet naar Tokyo gaan met het doel om seks te hebben. Maar daar wil ik dan weer tegenover stellen dat het ook al jarenlang bekend is, dat de eerste keer seks met een nieuwe partner ook meestal niet gepland is. Dat overkomt je. Daarom geldt al jarenlang het advies om condooms maar gewoon op zak te hebben. Ook al ben je helemaal niet van plan om seks te hebben. Maar je moet je lijf en je gezondheid serieus nemen. En daar hoort bij dat je goed voorbereid moet zijn op onverwachte situaties. Dat is iets wat topsporters aan moet spreken. 

Vroeger, want we praten inmiddels over alweer ruim tien jaar geleden, nam onze overheid de vrij veilig-voorlichting aan jongeren nog echt serieus. Jongeren die met feestbussen naar Rimini en Salou afreisden, kregen vlak voor de grens nog een foldertje en een gratis condoom van de GGD. In de bus zagen ze nog een voorlichtingsspot of konden later een app downloaden waarmee ze ook in het Spaans “Ik vind je leuk, maar heb alleen seks met een condoom” konden zeggen. Maar het belangrijkste waren toch wel de adviezen aan de ouders die in paniek bedachten dat ze nooit een goed gesprek over (veilige) seks met hun kind hadden gevoerd. Stop een doosje condooms in de reistas. Dat zet je kind niet aan tot het hebben van seks (echt niet), maar maakt de kans dat je kind met meer thuiskomt dan enkel mooie herinneringen een heel stuk kleiner. 

Dat advies zou ik nu eigenlijk aan NOC*NSF willen geven. Ik ga er gemakshalve vanuit dat zij met de Olympiërs ook nooit een goed gesprek over (veilige) seks hebben gehad. Stop bij onze Olympische sporters gewoon een doosje condooms in de tas. Daarmee zeg je niet dat ze seks moeten gaan hebben, maar wel dat ze hun lijf en gezondheid serieus moeten nemen. Uiteindelijk is meedoen belangrijker dan winnen. 

---

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.


Lees ook:

18-05-2021 | [Column] Erwin Fisser: Een vrije democratie stelt vaccinatie verplicht
29-03-2021 | [Column] Erwin Fisser: Tegen de juiste boom blaffen
15-10-2020 | [Column] Erwin Fisser: Wat er mankeert aan alleen samen
28-09-2020 | [Column] Erwin Fisser: Respect voor Famke
27-07-2020 | [Column] Erwin Fisser: Een jongerencampagne als oplossing voor alles


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie