[Column] Erwin Fisser: Op weg naar een inlogloze wereld
20-02-2017 09:42:00 | Hits: 4622 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Één van de dingen waar wij mensen, evolutietechnisch, goed in zouden moeten zijn, is het inschatten van iemands leeftijd. Zou je zeggen. Want om je voort te planten is het behoorlijk handig als je vaardig bent in het correct inschatten van de al dan niet vruchtbare leeftijd van je gewenste partner.

Maar zoals kassières in heel Nederland aan den lijve hebben ondervonden blijkt de realiteit anders. Mensen vinden het heel moeilijk om te zien hoe oud iemand is. Vandaar dat je, zolang als je niet ouder wordt ingeschat dan 25 jaar, je je moet legitimeren als je een fles wijn wilt afrekenen.

Een paar maanden geleden liep ik in de VS in een Microsoft-brandstore langs een scherm waarop mij werd gevraagd even stil te staan en dan zou het scherm mij vertellen hoe oud ik ben. Wetende hoe moeilijk dat is, vond ik dit wel een intrigerende oproep. Aangezien ik totaal geen haast had, ben ik er zelfs zes keer voor gaan staan. In slecht licht, een beetje schuin, lachend, gekke bekken trekkend. Gemiddeld genomen raadde Microsoft mijn leeftijd precies. Grootste afwijking was drie jaar. Vrij indrukwekkend, zelfs voor dit n=1-onderzoek dat je zelf online ook kunt testen

Leeftijd inschatten is namelijk nog een tandje complexer dan een gezicht herkennen. Door onderlinge afstanden tussen ogen, puntje van de neus, mondhoeken en kin te meten en vergelijken kun je daar vast al een heel eind mee komen. Toen mijn zoon laatst op de tablet zat te gamen, kwam hij de keuken ingestormd: “Papa, je hoeft niks te doen, je moet alleen even naar je camera te kijken”, zei hij en duwde het ding voor mijn neus. Nog net op tijd zag ik dat er een persoonsidentificatie nodig was om de aankoop van credits te bevestigen. Dus niet eens contactloos een pasje ergens in de buurt houden, of je vinger ergens opdrukken; gewoon doordat je zegt dat je iets wilt kopen en te kijken, kan er een bedrag van je rekening worden afgeschreven.

Onlangs kwam Schiphol met het nieuws dat ze gezichtsherkenning gaat testen bij het inchecken. Het is een stap op weg naar een luchthaven waar je geen paspoort of instapkaart meer nodig hebt. Doordat je gezicht door camera’s wordt herkend, kun je meteen doorlopen en waarschijnlijk kun je zonder te stoppen een broodje meepakken, want dat wordt dus automatisch van je rekening geschreven. Gouden tijden breken aan voor bedrijven die winst maken door impulsaankopen.

Met een enorm grote mate van betrouwbaarheid kun je nu al worden herkend. Je leeftijd en gemoedstoestand kunnen worden ingeschat met een onzekerheidsmarge die kleiner is dan wanneer een mens dat doet. Software geloof je op je blauwe ogen.

---

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland.

 

@fisserman

 

Lees ook:

19-12-2016 | [Column] Erwin Fisser: Menzis belooft de Efteling, de wereld krijgt Trump
22-11-2016 | [Column] Erwin Fisser: Klaar met de waarheid
24-10-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wat zijn vloggers nou eigenlijk?

26-09-2016 | [Column] Erwin Fisser: Rijk worden zonder te investeren in LEGO Star Wars

23-08-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wat Ehealth-appbouwers kunnen leren van Moxie Marlinspike

20-07-2016 | [Column] Erwin Fisser: Facebook is dood. Niet.

15-06-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wetenschap en communicatie - Bessensap
23-05-2016 | [Column] Erwin Fisser: Hoe voorkom je dat Siri en Cortana je site kapot gaan maken?
25-04-2016 | [Column] Erwin Fisser: Souf
22-03-2016 | [Column] Erwin Fisser: De winnaars van de SAN Accent 2015
52-02-2016 | [Column] Erwin Fisser: Ga eens fiets met je omdenken
25-01-2016 | [Column] Erwin Fisser: Lies, damned lies and Big Data

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie