[Column] Erwin Fisser: Red Bull beteugelen, 6 methodes die niet werken (en wat we wél moeten doen)
18-01-2018 12:12:00 | Hits: 3608 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Op de gemiddeld meest deprimerende dag, de derde maandag van het jaar, hoorde, zag en las ik verschillende plekken over een oproep van kinderartsen tot het verbieden van energy drinks. Van die drankjes waar je vleugels van krijgt, maar dan voornamelijk goedkope varianten van overwegend Duitse kruidenierketens. Wat mij voornamelijk opviel was dat elk gesprek of elke discussie hetzelfde was. En dat je in al die gesprekken energy drink kan vervangen door tabak of alcohol. Lees je mee?

1. Er is meer onderzoek nodig

Een schitterend argument, want niemand is ooit tegen meer onderzoek, maar dat weten kinderartsen ook wel. Er is blijkbaar voldoende oorzakelijk verband tussen energy drinks en gezondheidsklachten (van slapeloosheid tot hartkloppingen) dat zij stellen dat het beter is om te verbieden totdat de industrie aan kan tonen dat het wel veilige producten zijn.

2. Verbieden helpt niet

Met excuses aan de boeren, maar dit is boerenwijsheid. En ook onzin. Want verbieden helpt wel. Als je geen energy drinks meer kan kopen totdat je 18 bent, zullen er minder energy drinks verkocht worden. Met tabak heeft het geholpen, met alcohol heeft het geholpen. Het lost inderdaad niet het hele probleem op, maar wel een deel. Zelfs de uitvoering van een verbod hoeft weinig moeite te kosten nadat je het juridisch geregeld hebt. Gewoon bij de alcohol leggen en op dezelfde manier aanpakken.

3. De school moet dit oppakken

Ten eerste pakken veel scholen dit stuk maatschappelijk verantwoordelijkheid al op. Bijvoorbeeld door energy drinks op school te verbieden (zie je wel dat het werkt?). Daarnaast: alsof scholen al niet genoeg te doen hebben? De lesprogramma’s zitten al ramvol.

4. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders

Da’s ook een erg makkelijke manier om je van een discussie af te maken. Ouders hebben over het algemeen het beste met hun kind voor, maar je hebt nou eenmaal geen volledig controle over het gedrag van je kind. Gelukkig maar. Jongeren worden op heel veel manieren beïnvloed en we hebben een maatschappelijke verantwoordelijk tegenover die generatie, niet alleen de opvoeders.

5. De overheid moet meer informatie geven

Na vele tientallen jaren effectiviteitsonderzoek naar gezondsheidscommunicatie en gedragsbeïnvloeding kunnen we één ding met zekerheid zeggen: informatie heeft een zeer beperkte invloed op gedrag. Zeker wanneer je te maken hebt met schadelijkheid op de langere termijn en nog meer wanneer je je richt op jongeren.

6. Het beste instrument is zelfregulering

Ik denk even na of ik een case kan bedenken waar zelfregulering geholpen heeft… Nee, niets. Het is niet zo dat mensen die in de tabaks-, alcohol- of energy drink-industrie werken slechte mensen zijn, verre van dat. Maar het systeem waarin zij werken is er nu eenmaal niet op ingericht om op een adequete manier op dit soort vraagstukken te reageren. Dus laten we dit vooral oplossen zonder hen.

Wat dan wel?

In Nederland hebben we zogenaamde gezondheidsbevorderende instellingen die interventies en campagnes ontwikkelen om ongezond gedrag tegen te gaan. En zij hebben een heel mooi instrumentarium tot hun beschikking. Met soms een paar makkelijke oplossingen, zoals verbieden, en soms met heel complexe, zoals nudging. Laat hen dit probleem nou eens tackelen. Lijkt me een mooie uitdaging voor de huidige minister van Volksgezondheid om weer eens in deze clubs te investeren. Ik denk graag mee.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

18-12-2017 | [Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?
21-11-2017 | [Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel
16-05-2017 | [Column] Erwin Fisser: Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid
20-04-2017 | [Column] Erwin Fisser: Maar wat als ik nou onverstandig wil leven?
20-02-2017 | [Column] Erwin Fisser: Op weg naar een inlogloze wereld
19-12-2016 | [Column] Erwin Fisser: Menzis belooft de Efteling, de wereld krijgt Trump

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie