[Column] Erwin Fisser: Rijk worden zonder te investeren in LEGO Star Wars
26-09-2016 11:07:00 | Hits: 4678 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

In Vrij Nederland stond een mooi interview met Sam Wilkin, econoom aan Oxford en auteur van het boek Wealth Secrets of the One Percent: A Modern Manual to Getting Marvelously, Obscenely Rich. De eerste les van dat boek is dan ook dat het bedenken van een fatsoenlijke titel nog best een specialisme is. De Nederlandse vertaler is beter bekend met de Buzzfeedregels voor goede titels en heeft als subtitel De 7 meest succesvolle verdienmodellen van de afgelopen 2000 jaar. Wie wil dat nou niet lezen?

De twee meest opvallende dingen die ik uit het VN-interview haalde, zijn de constatering dat miljardairs hun rijkdom niet aan hun persoonlijkheid te danken hebben en daarnaast het ontbreken van de strategie de beste zijn. Althans, beste in termen van de beste kwaliteit of het beste idee. Er zijn superrijken die de beste zijn, maar het is niet verstandig erop te gokken dat jij dat ook bent. Wil je superrijk worden, dan kun je je beter bedienen van trucjes, zoals een situatie creeëren waarin je veel risico's kunt nemen zonder voor de gevolgen te hoeven opdraaien (denk: bankencrisis), of door een monopoliepositie te creëren.

Dat laatste woord maakt het een beetje boosaardig. Creëren. Een monoplie creëren heeft de bijsmaak van je winstbelasting via Ierland laten lopen terwijl je daar nog geen receptionist in dienst hebt. Een monopolie kun je creëren zonder de wet te breken, maar het eenvoudige gegeven dat je je aan de wet houdt, betekent natuurlijik nog niet per se dat je niet met foute zaken bezig bent. Gecreëerde monopolies veroorzaken ongelijkheid. Denk aan internationale koffieketens die met geleend geld kleine onafhankelijke koffiezaakjes uit de markt drukken. Of een app die het mogelijk maakt dat je maar de helft voor een taxirit hoeft te betalen dan nodig zou zijn voor een fatsoenlijk salaris voor de chauffeur. Of tech-multinationals die iedere scheet meteen auteursrechtelijk beschermen en kleine ontwikkelaars een faillisement in procederen.

Zodra je geld overhebt, maar de buurman heeft nóg meer geld over, kun je dus twee dingen doen; ofwel alle LEGO Star Wars-dozen opkopen die je kunt vinden en deze opslaan in een loods, ofwel je geld gebruiken om een monopolie te creëren. Concurrentie is stom.

---

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland

 

www.soaaids.nl
www.twitter.com/fisserman

 

Lees ook:

23-08-2016 | Erwin Fisser: Wat Ehealth-appbouwers kunnen leren van Moxie Marlinspike
20-07-2016 | Erwin Fisser: Facebook is dood. Niet.

15-06-2016 | Erwin Fisser: Wetenschap en communicatie - Bessensap
23-05-2016 | Erwin Fisser: Hoe voorkom je dat Siri en Cortana je site kapot gaan maken?
25-04-2016 | Erwin Fisser: Souf
22-03-2016 | Erwin Fisser: De winnaars van de SAN Accent 2015
52-02-2016 | Erwin Fisser: Ga eens fiets met je omdenken
25-01-2016 | Erwin Fisser: Lies, damned lies and Big Data

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie