[Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?
18-12-2017 10:24:00 | Hits: 3815 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Ik ken John de Mol dus helemaal niet. En dat is een situatie waar wij allebei wel bij varen, dus laten we dat vooral zo houden. Maar in het kader van “de vijand van mijn vijand is mijn vriend” beschouw ik John als een vriend. Wij hebben namelijk samen de handschoen opgepakt. Tegen Google.

Ik was jarenlang niet slechts de bezitter van een Windows Phone, deze prachtige Lumia-device was zo ongeveer een onderdeel van mij geworden. Als een cyborg liep ik over Moeder Aarde, vergroeid met de prachtige technologische wereld die de nazaten van Bill G. met de Finse communicatiegoeroes van Nokia voor mij creëerden. Het was geen perfecte wereld, maar wel mijn wereld. Het maakte dat ik mij, waar ik ook was, verbonden kon voelen met mijn Windows-ecosysteem. Echter, als een prinses Leia (mijn identiteit laat ik niet beperken door zoiets futiels als gender) heb ik moeten toezien hoe Darth Android en Lord iPhone mijn Windows-Alderaan opbliezen
Sinds enige weken probeer ik te wennen aan een Androidtoestel en ik schrik me rot aan alle privacy-aanvallen tegen welke ik mij dien te verzetten. Een onophoudelijk stroom aan verzoeken om mijn locatie, bewegingsdate, toegang tot mijn camera en agenda komt op me af. Daar had ik vroeger nooit last van, waar je ook uit kunt concluderen dat de Windows Phone-gebruiker totaal oninteressant was voor adverteerders overigens, maar ik weiger. Alle waarschuwingen dat “deze app zo niet optimaal functioneert” negeer ik. Deze kleine Ewok houdt stand.

Spruitjeslucht

Nu mijn goede vriend John. John wil ook een strijd aangaan met Google. En met Facebook. En met eigenlijk alle buitenlandse partijen die "de Hollandse kaas van ons brood eten" (quote RTL Nieuws). Nu hangt om die kaas wel een spruitjeslucht. Blijkbaar hoopt John dat de zelfbenoemde beschermers van Sinterklaas en de bitterbal zich nu ook vol emotie voor zijn strijd in gaan zetten, want ook als de rest van de artikelen over zijn voornemen lees, lijkt het er meer op dat John een politieke kruistocht wil voeren dan een businessplan lanceren. Het is namelijk weer eens voornamelijk de schuld van de overheid. En van de publieke omroep. Want Talpa is het enige relevante echt Nederlandse mediabedrijf en als dat niet ruim baan én alle medewerking krijgt van Den Haag, dan… Ja wat dan eigenlijk? Je hoort Coolblue toch ook niet zeuren dat de overheid ze moet helpen om Amazon de baas te kunnen? Het grootste probleem van Talpa lijkt me eerder dat ze allerlei bestaande mediabedrijven bij elkaar lijken te voegen en hopen dat er dan ergens synergie ontstaat. Tegenover iedere Netflix staan duizend gefaalde initiatieven, dus een inzet op de breedte lijkt me kansrijker, dan Talpa helpen.

Hup Europa

Ik vermoed dat het zowel John als mij niet gaat lukken om die grote buitenlandse tech-bedrijven op de knieën te krijgen. Vreemd genoeg heb ik dan ineens wel vertrouwen in Europa, want hoeveel last ik er als professional ook van heb, als mens voel ik mij enorm gesteund door zoiets als de GDPR. Waar de Amerikanen nu nog het verste zijn en de Chinezen de kracht van de massaliteit meenemen, lijkt de EU zich ineens toe te leggen op de nieuwe verlichting. Het besef dat we terug moeten naar de mens, dat jouw data van jou zijn. Zelfs als je denkt dat het niet zo belangrijk is. Het is veel belangrijker dat ons medialandschap ten dienste staat van de mens, dan dat het Hollands is. Ik hoop alleen nog dat het Brussel lukt om de Windows Phone terug te brengen.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

21-11-2017 | [Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel
16-05-2017 | [Column] Erwin Fisser: Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid
20-04-2017 | [Column] Erwin Fisser: Maar wat als ik nou onverstandig wil leven?
20-02-2017 | [Column] Erwin Fisser: Op weg naar een inlogloze wereld
19-12-2016 | [Column] Erwin Fisser: Menzis belooft de Efteling, de wereld krijgt Trump
22-11-2016 | [Column] Erwin Fisser: Klaar met de waarheid

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie