[Column] Erwin Fisser: Tata maakt je dommer
06-09-2021 10:20:32 | Hits: 5321 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Er is de laatste tijd veel te doen om luchtverontreiniging door Tata Steel (Hoogovens) in IJmuiden. En ook wel wat door de Formule 1 in Zandvoort, maar de organisatie daar doet er alles aan om andere rellen, van niet betalen van artiesten tot schandalige huizenmelkerij door organisatoren, nog groter te maken.

Er gebeurt daar eigenlijk wel iets interessants waar de milieubeweging zijn voordeel mee zou kunnen doen. Het is natuurlijk al heel erg lang duidelijk dat Tata Steel een gigantische milieuvervuiler is. En daar wordt al tientallen jaren helemaal niet aan gedaan. Maar nu gaat de discussie niet om milieu (lange termijn kosten), maar om gezondheid (korte(re) termijn kosten). Het probleem wordt daarnaast ook kleiner gemaakt, niet: we moeten de wereld beschermen tegen Tata, maar: we moeten omwonenden beschermen tegen Tata. En deze strategie van kortere termijn effecten voor een concreet gemaakte groep mensen, die zou wel eens wat op kunnen gaan leveren. Tenzij de claims onzin zijn, maar dat is dus niet zo. Ik hoorde laatst over twee erg leuke onderzoeken die een verband ontdekten tussen luchtverontreiniging en mentale prestaties.

Honkbalscheidsrechters

Als sinds vele decennia wordt precies in de gaten gehouden hoe het gesteld is met de luchtverontreiniging per gebied. Verschillende weerapps geven dat zelfs aan; is het vandaag wel/niet verstandig om buiten een ommetje te gaan maken? En zoals dat gaat met data: die gaan niet weg. Dus al die data over de afgelopen decennia zijn bewaard gebleven. En lagen rustig te wachten op een toepassing. Die toepassing kwam toen onderzoekers van de universiteit van Chicago met een interesse in luchtverontreiniging in combinatie met mentale prestaties deze data gingen leggen naast het aantal fouten dat honkbalscheidsrechters maken tijdens een wedstrijd. Want ook dát zijn data die goed bewaard lagen opgeslagen voor de eeuwigheid.

Waar de onderzoekers benieuwd naar waren; maken scheidsrechters nu meer fouten in wedstrijden als er tijdens die wedstrijd meer luchtverontreiniging was? Waarbij het goed is om te weten dat de mate van luchtverontreiniging per dag verschilt. Het is dus niet zo dat Chicago altijd meer vervuilde lucht heeft dan Dallas. En het gezochte verband blijkt dus inderdaad te bestaan. Honkbalscheidsrechters maken meer fouten als er meer luchtverontreiniging is. Is dit nu al voldoende onderzoek om Tata Steel te sluiten en de F1 af te gelasten? Nee, dat niet. Maar het is wél een mooi aansprekend verhaal om de slotconclusie goed te kunnen onthouden.

Breinspelletjes

Er bestaat nog een veel grotere databron van mentale prestaties. En die bron wordt dagelijks gevuld door onze smartphones; namelijk apps met breinspelletjes. Puzzeltjes waarmee je je denksnelheid, flexibiliteit en inzicht kan afzetten tegen die van duizenden andere spelers. Al deze prestaties worden, uiteraard, ergens opgeslagen. Normaliter zullen die liggen te wachten op adverteerders of buitenlandse, kwaadwillende mogendheden die graag betalen om jou te manipuleren, maar in dit geval werden deze data ook bekeken door onderzoekers. Zij gingen de geaggregeerde prestaties van honderdduizenden gebruikers van de brein-app Lumosity per regio en moment van spelen afzetten tegen de database met luchtverontreinigingsresultaten. En ook hier bleek er een verband. En ook geen lullig, zwak verband. Het verband was zelfs zo groot dat het een enorme invloed heeft op jouw prestaties diezelfde dag, het kan tijdens een CITO-toets het verschil maken tussen een vwo- of een havo-advies (een extra reden om deze resultaten met een enorme bak zout te nemen, mag dat CITO weg alsjeblieft?).

Weg met Tata?

Iedere wetenschapper die deze onderzoeken leest, zal vooral roepen: voor we dit zeker weten is er vervolg- en herhaalonderzoek nodig. Maar in de tussentijd blijft Tata verontreiniging uitstoten. En het is niet zo dat niets doen geen schadelijke gevolgen heeft. Elke dag dat kinderen, maar óók volwassenen, in die regio met verontreinigde lucht te maken hebben, zullen zij zich minder goed ontwikkelen en minder goede mentale prestaties leveren. En net zoals het sluiten van Tata economische schade toebrengt, zo kosten deze verminderde prestaties de BV Nederland ook geld. Iedere dag weer. Het is milieuactivisten niet gelukt om Tata te laten sluiten voor het milieu, maar misschien dat het argument van de portemonnee en het heilige schooladvies overtuigender is.

---

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.


Lees ook:

20-07-2021 | [Column] Erwin Fisser: Aanklooien, het gemis van productiviteitssoftware
24-06-2021 | [Column] Erwin Fisser: Olympische seks
18-05-2021 | [Column] Erwin Fisser: Een vrije democratie stelt vaccinatie verplicht
29-03-2021 | [Column] Erwin Fisser: Tegen de juiste boom blaffen
15-10-2020 | [Column] Erwin Fisser: Wat er mankeert aan alleen samen

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie