
[Column] Erwin Fisser: Tegen de juiste boom blaffen
Jahááááá, net als iedereen heb ik het inmiddels hé-le-maal gehad met die corona. Omdat ik te veel mensen om me heen heb gezien die er echt heel erg veel last van hebben of hebben gehad.
En ook vanwege dat wat wij inmiddels kennen als de coronamaatregelen. Maar ik heb dus geen moeite met die maatregelen op zichzelf. En ook vanuit communicatief oogpunt is het onderscheid tussen die dingen belangrijk.
Er zijn door het land heel veel protesten geweest tegen de coronamaatregelen. Zowel protesten op straat als protesten in de media, sociaal of anderszins en ook tussen mensen onderling. Denk aan schoolpleinen en tennislessen. De meeste protesterenden zijn geen virus-ontkenners, maar mensen die zeggen op te komen voor de vrijheid. Zij vergeten daarbij gemakshalve dat een grote vorm van vrijheid per definitie gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid. Want die verantwoordelijkheid wensen zij niet te dragen. Feestjes thuis, geen afstand houden, vooral geen mondkapje, geen handen wassen. En wel klagen over de terrassen die dicht zijn.
Jaap van Dissel maakte laatst bekend dat het RIVM heeft berekend dat wanneer iedereen zich aan de basismaatregels zou houden, het R-getal 0,8 zou zijn. En weet je wat dat betekent? Dat als iedereen zich aan de basisregels had gehouden, er nu vrijwel niemand nog corona op zou lopen. Dan waren de terrassen, winkels, musea en pretparken open. Dan konden we misschien zelfs wel naar een concert of ander evenement. Dat is niet het geval. We worden met zijn allen gevangengehouden door mensen die zich niet aan hun verantwoordelijkheid wensen te houden voor onze vrijheid. En deze mensen krijgen in de communicatie veel te veel aandacht.
Als je iemand namens ondernemers, horeca of cultuur aan het woord ziet over corona, dan hebben deze mensen het altijd over de maatregelen. Over hoe de overheid hun sector zou moeten openen omdat het bij hen veilig kan. En op de bekende corona-persconferenties gaan de vragen van de journalisten ook steevast over de effectiviteit van lockdownmaatregelen. Zo wordt de suggestie gewekt dat we de overheid kunnen aanrekenen dat er maatregelen zijn. En dat is onzin. Want als we ons gewoon netjes aan de basismaatregelen houden, dan vinden ook minister Hugo de Jonge, minister-president Mark Rutte, Jaap van Dissel, Diederik Gommers én Famke Louise dat die maatregelen opgeheven kunnen worden. Die mensen willen zelf ook graag weer naar het Rijksmuseum en de Efteling.
En ik snap dat het als lobbyist voor mkb of horeca makkelijker uit te leggen is wanneer je je protesten richt tegen een overheid. Maar als je als uitbater naar de overheid wijst, wijzen er drie vingers naar je gasten. Je kunt er als winkelier wel alles aan doen om het binnen je winkel veilig te maken, maar als je klanten er vervolgens alsnog een potje van maken, dan gaat het alsnog mis. Dus in plaats van met je klagen tégen de overheid te werken, zou het effectiever zijn om mét de overheid te werken. Want de regering kan er niet voor zorgen dat de maatregelen niet meer nodig zijn, dat moeten je gasten en klanten (en je collega-ondernemers die hun personeel tóch naar kantoren laten komen) zelf doen. De overheid is er niet schuldig aan dat het slecht gaat met jouw onderneming, de mensen die zich niet aan de eenvoudige basisregels houden maken dat noodzakelijk. Dus laten we met zijn allen dáár wat aan doen.
Voor de overheid geldt: hou op met de discussie met journalisten aangaan over wat de abstracte effecten zijn van diverse maatregelen. Vertel dat deze maatregelen nu eenmaal een gegeven zijn doordat wij met zijn allen geen afstand houden, niet thuisblijven bij klachten en onze handen niet wassen. En dat ondernemers niet bij de regering, maar bij de burgers hun beklag moeten doen. Amerikanen hebben een prachtige uitdrukking voor de verkeerde ergens op aanspreken: Barking up the wrong tree. Zolang wij Nederlanders niet onze verantwoordelijkheid wensen te dragen maar wel onze vrijheid bij de regering opeisen, blaffen we dus tegen de verkeerde boom.
---
Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.
Lees ook:
15-10-2020 | [Column] Erwin Fisser: Wat er mankeert aan alleen samen
28-09-2020 | [Column] Erwin Fisser: Respect voor Famke
27-07-2020 | [Column] Erwin Fisser: Een jongerencampagne als oplossing voor alles
25-06-2020 | [Column] Erwin Fisser: Beat it
11-05-2020 | [Column] Erwin Fisser: Als je elders koopt, ben je gewoon niet loyaal
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie