[Column] Erwin Fisser: Wat Ehealth-appbouwers kunnen leren van Moxie Marlinspike
23-08-2016 10:35:00 | Hits: 5982 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Moxie Marlinspike, maker van de encryptiesoftware die onder andere door Whatsapp wordt gebruikt, volgde als keynotespreker op het RSA-congres een felle discussie over privacy. Een veelgehoord argument tegen encryptie is dat als veiligheidsdiensten niet alles van iedereen kunnen weten, dan gaan boeven die encryptie ook gebruiken. Dit was ten tijde van het meningsverschil tussen de FBI en Apple over het hacken van de iPhone 5c van terrorist Syed Farook.  
Moxie koos niet voor het defensief maar zei: Inderdaad, encryptie helpt om de wet te overtreden.  En ik vind ook dat het mogelijk moet zijn om de wet te kunnen overtreden. Anders werd bijvoorbeeld cannabis nergens gelegaliseerd en hadden homorechten niet bestaan. 

Er is toch niemand geïnteresseerd 

Als er wel één terrein is waar eHealthpropagandisten en inlichtingendiensten het over eens zijn, dan is het wel dat privacy ernstig overgewaardeerd wordt. Want hoe kunnen wij nu veilig zijn en gezond blijven als we niet toestaan dat zij alles over ons mogen weten waarvan zij vinden dat dat nodig is? En het kan ons, murw gebeukte burgers, ook niet zoveel meer schelen. Ik heb niks te verbergen, denken we, en maken ons niet druk. Of we denken dat er toch niemand geïnteresseerd is in onze bloeddruk gegevens en doen zo'n kekke Fitbit om de pols.

Privacy cadeau 

We willen leuke dingen en geen gedoe. En dat is nou net zo mooi aan de encryptie van Marlinspike. Hij had die professional grade exclusief voor zijn eigen chatservice Signal kunnen gebruiken als USP, maar hij koos ervoor om privacy te bieden aan die honderdenmiljoenen gebruikers van die andere dienst: Whatsapp. Dus kregen wij een flink stuk privacy zomaar weer cadeau, zonder gedoe. Van iemand die vind dat wetshandhaving moeilijk hoort te zijn. 

Houd het niet voor jezelf 

Ehealth-appbouwers en Moxie hebben iets waar zij over kunnen debatteren. Maar tegelijkertijd kunnen appontwikkelaars iets heel belangrijks van die ene strategische beslissing van Marlinspike leren. In plaats van je innovatie exclusief voor jezelf te willen houden, is het misschien wel verstandig om eens met een ander samen te werken. Marlinspike zag in dat zijn techniek weliswaar belangrijk was, voor gebruikers was het teveel gedoe om over te stappen. En in plaats van heel veel energie te stoppen in het naar hem toehalen van gebruikers, bracht het naar hen. Als je in een appwinkel zoekt naar gezondheidsapps vind je er honderden. De kwalitatief goede verzuipen tussen een enorm aanbod schimmige varianten. In het belang van de burger (of patient) zou het verstandig zijn als wat van die kwaliteitsapps de handen ineen zouden slaan. De betrouwbaarheid van de ene, combineren met de UX van de andere en het bereik van een derde. En dan graag met open standaarden werken zodat ook nummer vier z'n verbetering kan toevoegen. Misschien wil Moxie Marlinspike de patientgegevens dan wel veilig versleutelen. 

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland

 

www.soaaids.nl
www.twitter.com/fisserman

 

Lees van Erwin ook:

20-07-2016 | Erwin Fisser: Facebook is dood. Niet.
15-06-2016 | Erwin Fisser: Wetenschap en communicatie - Bessensap
23-05-2016 | Erwin Fisser: Hoe voorkom je dat Siri en Cortana je site kapot gaan maken?
25-04-2016 | Erwin Fisser: Souf
22-03-2016 | Erwin Fisser: De winnaars van de SAN Accent 2015
52-02-2016 | Erwin Fisser: Ga eens fiets met je omdenken
25-01-2016 | Erwin Fisser: Lies, damned lies and Big Data

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie