[Column] Femke Leemeijer: Mensen en merken
23-08-2018 11:18:52 | Hits: 4536 | columnist: Femke Leemeijer | Tags:

Net terug van vakantie, was ik bezig met de gebruikelijke inhaalslag op het gebied van medianieuws. In dat kader kwam ik good old Harry Dekker van Unilever tegen. In een interview met deze site deed hij een leuke uitspraak over de basis van ons (marketing)vak: mensen en merken met elkaar verbinden.

Ik vind dat een prachtig vertrekpunt. In al zijn eenvoud zo veelzeggend, dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat dit in de praktijk toch regelmatig misgaat, ook in medialand. Het fijne aan dit basisprincipe is dat het positief is, hanteerbaar en concreet.

Bij positiviteit moest ik bijvoorbeeld denken aan TMG, waar ze in hun maag zitten met GeenStijl: te koop maar niemand wil het hebben. Dat begrijp je meteen als je het Dekkerprincipe erop loslaat. GeenStijl is niet positief, is juist een adept van het tegendeel. En dat is niet goed voor het moedermerk Telegraaf, waar ze er zelf overigens ook wat van kunnen.

Nou, zult u zeggen, lezers genoeg bij GS, laat staan bij de Telegraaf! Klopt, maar bereik is dus niet de enige factor. Als je voor de lange termijn gaat, en dat zouden alle marketeers moeten doen, dan kom je er niet met wat ik nu voor het gemak maar even goedkoop succes zal noemen: effectbejag ten koste van anderen, of dat nu merken of bedrijven of personen zijn.

Nee, werkelijke merkwaarde zit hem in een klantrelatie die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen, op constructieve oplossingen voor problemen die de klant ervaart en op integriteit. Het zou wat mij betreft een goed plan zijn als alle merkenbouwers in de Nederlandse mediabranche vanuit die principes zouden werken, mochten ze dat nog niet doen.

Gelukkig gebeurt dat vaak en veel: een merk als Libelle vind ik een prachtig voorbeeld, dat houdt het niet voor niets zo lang vol. Ik ken hun lijstje merkwaarden niet van buiten, maar ik gok dat waarden als positief, vertrouwen en praktisch er wel op zullen staan.

Ook een kleiner merk als Runner’s World, nu Hearst, voorheen WPG, is zo’n voorbeeld dat het vanuit het Dekkerprincipe al heel lang goed doet en, daar heb ik geen twijfel over, goed zal blijven doen.

Als het zo simpel is, waarom lukt het dan toch ook vaak niet? Waarom is het zo moeilijk om een goed merk van de grond te tillen en te onderhouden? Dat heeft vrees ik alles te maken met één, allesoverheersende boosdoener: de druk om rendement te realiseren. Duurzaam merken bouwen kost geld, bloed, zweet en tranen, en dat is er vaak niet, althans, niet voldoende. Een partij als Unilever heeft diepe zakken, maar zoals we weten moet men het in de mediawereld aan de ene kant met minder budget en aan de andere kant met lagere omzet/winstmarges doen. En toch mag dat geen argument zijn om goedkoop kortetermijnsucces te behalen, zie TMG met GeenStijl: ooit keert het zich tegen je.

---

Femke Leemeijer is zelfstandig marketingconsultant.

www.kantoorfiftyfour.nl
@FemkeLeemeijer

 

Lees ook:

15-06-2018: [Column] Femke Leemeijer: Nepnieuws
17-04-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Terug naar print
13-02-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Fun in het uitgeefvak
12-12-2017 | [Column] Femke Leemeijer: Oude en nieuwe media
16-10-2017 | [Column] Femke Leemeijer: Stoelendans
22-06-2017 | [Column] Femke Leemeijer: Het raadsel &C
01-05-2017 | [Column] Femke Leemeijer: Over Blendle en businessmodellen
14-02-2017 | [Column] Femke Leemeijer: De tering naar de nering zetten?
13-12-2016 | [Column] Femke Leemeijer: Subsidie uit pensioenpotten
27-10-2016 | [Column] Femke Leemeijer: De jeugd heeft de toekomst
24-08-2016 | [Column] Femke Leemeijer: Het effect van de trainerswissel
29-06-2016 | [Column] Femke Leemeijer: Vergeten of verwend?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie