[Column] Frank Volmer: FUN
02-07-2018 14:59:00 | Hits: 4417 | columnist: Frank Volmer | Tags:

Kortgeleden zat ik met een groepje jongvolwassenen bij Heilige Boontjes in Rotterdam te praten over muziek. Ik was nieuwsgierig naar welke radiozenders ze luisteren. "Radio?" zeiden ze, "Ik luister nooit naar de radio." "Maar je luistert toch wel naar muziek?" vroeg ik hen. "Natuurlijk. Naar FunX en Spotify." "FunX," zei ik "dat is toch radio?" "Neeee, dat zit op m’n telefoon", was het collectieve antwoord. Doorpratend hadden we het over de overstap van Domien van 3FM naar Qmusic en de transfer van Ekdom van NPO Radio 2 naar Radio 10, over Coen en Sander, Mattie en Wietze en over Sublime. Toen ze erachter kwamen dat ik min of meer verbonden ben aan de publieke omroep, wisten ze me ook goed uit te leggen wat er in hun ogen schort aan 3FM. Dat was allemaal best knap voor mensen die aangeven geen radio te luisteren.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik 3FM ook nauwelijks meer luisterde. Daar is het laatste jaar wel verandering in gekomen door het aanstekelijke enthousiasme van een aantal van mijn collega’s bij Ster die me blijven stalken met bands en dj’s die ik mis als ik 3FM oversla. En door een ontmoeting die ik in december met Thijs van Duijvenbode had. Thijs is een geweldige toetsenist, liedjesschrijver en producer die onder andere veel werk met Douwe Bob heeft gemaakt.

Hij legde mij haarfijn uit wat het belang is van 3FM voor de muziekindustrie. Hoeveel bands doorgebroken zijn na de eerste airtime die ze kregen bij 3FM. En datzelfde geldt voor FunX. Beide zenders hebben het lef te draaien wat elders nog geen kans krijgt. En ja, de dj’s en zendermanagers vliegen na voldoende draaiuren het nest uit. Giel, Paul Rabbering, Gerard Ekdom, Annemieke Schollaardt, Coen en Sander begonnen allen bij 3FM. Basyl de Groot, de drijvende kracht achter Radio 2, was jarenlang het kloppend hart van 3FM en nu is Sharid Alles van FunX bij 3FM aan het roer.

Sharid, die van FunX een veel groter succes heeft gemaakt dan cijfers aantonen. Een heel kort gesprekje bij Heilige Boontjes, die net als FunX in Rotterdam is gevestigd, leert je wat dat betreft veel meer dan je denkt. En dan drink je ook nog de lekkerste koffie in Rotterdam.

---

Frank Volmer is directeur bij Ster. Naast zijn professionele loopbaan is hij initiatiefnemer, adviseur en medebestuurslid van Stichting De Harde Leerschool en Heilige Boontjes.

www.ster.nl
@volmerfrank


Lees ook: 

14-06-2018 | [Interview] Frank Volmer over de eerste periode zonder bureau- en volumekortingen

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie