[Column] Frank Waals: Breken met wetten
20-02-2017 10:13:10 | Hits: 5484 | columnist: Frank Waals | Tags:

De maanden januari en februari van dit jaar staan in het teken van het definitief breken met ongeschreven regels en wetten. Premier Mark Rutte deed het bijvoorbeeld door voor het eerst in bijna zes jaar tijd weer te Twitteren via zijn persoonlijke account, waarin hij nog maar eens aangaf dat de kans dat de VVD na 15 maart met de PVV gaat regeren nul is. Verkiezingsbeloftes breken is de laatste jaren echter zijn kracht gebleken en Geert Wilders gaf in het tv-gesprek met Rick Nieman terecht aan dat miljoenen mensen, mochten deze aantallen straks daadwerkelijk op zijn partij gaan stemmen, dit niet volgzaam zullen accepteren. Democratisch kiezen blijft democratisch regeren, of dit nu met de PVV als grootste partij is of met de VVD, PVDA of Partij van de Dieren aan het roer. Veeg je dat gegeven van tafel, dan kun je de democratie net zo goed meteen afschaffen.

Hetzelfde geldt voor splinterpartijen als DENK en Art1kel1, die uiteraard mee mogen doen aan de verkiezingen, maar als kleine groeperingen die met hun standpunten enkel in herhaling vallen, buitensporig veel aandacht krijgen in de media. Een politieke partij moet op een breed vlak kunnen meepraten en beslissen over Nederlands beleid, maar Sylvana en consorten lijken zich enkel en alleen op hun stokpaartje racisme te willen richten. Waarom? Omdat het publicitair fantastisch werkt in krantenkoppen en nieuwsbulletins. Of, zoals Prem Radhakishun het in DWDD zei: "Het zijn figuren als Kuzu en Ozturk die er baat bij hebben om zwarten in dit land als ziek, zwak en misselijk af te schilderen omdat ze daarmee weer een beetje geld kunnen verdienen als Tweede Kamerlid." Het veranderen van het woord allochtoon staat bij DENK hoog op de agenda en ook gevestigde politici als SGP-leider Kees van der Staaij schuiven maar wat graag aan in talkshows om onderwerpen als het redden van je relatie te bespreken. Mooi en hartverwarmend om de liefde hoog in het vaandel te hebben staan maar er lijken me in zijn rol toch belangrijkere zaken om aan de kaak te stellen. Van der Staaij is Kamerlid, geen hoofdredacteur van Margriet.

Veelbesproken was deze maand ook de uitgelekte seksvideo van Patricia Paay, waar niet alleen zij, maar ook haar adviseur Peter R. De Vries veelvuldig over mochten komen praten op televisie. Eerst in RTL Boulevard, waar men er schande van sprak dat de video was doorgelinkt op de website van Geenstijl, maar waarover ze die bewuste middag voor de uitzending zelf ook over berichtten op hun website. Niet met de video, maar wel met een aankondiging waar deze te vinden was, slechts minuten nadat hij voor iedereen toegankelijk werd. Later zat De Vries aan tafel bij Eva Jinek. Jinek vroeg Paay waarom ze zich überhaupt had laten filmen en inderdaad, het staat je vrij om in je eigen huis op te nemen wat je wilt, maar daarmee maak je je wel chantabel. Zeker als bekende Nederlander. De Vries dook er echter direct bovenop voordat Paay goed en wel kon antwoorden door te stellen dat deze vraag niet relevant is. Dat was hij echter wel, al was het maar omdat hij te gast was in Jinek’s talkshow en niet bij zichzelf. Na afloop van de uitzending, met 1,4 miljoen de best bekeken ooit, laaide de kijkcijferoorlog met het momenteel slechtscorende RTL Late Night weer op. Online in nieuwsberichten dan. Ik heb me er altijd over verbaasd waarom dit soort nieuws interessant is voor niet-media-mensen. Dat zal ze toch worst zijn? De kijker zag gewoon een interessant gesprek en enkele weken daarvoor een vermakelijke uitzending met Jules Deelder die de boel opzettelijk verstoorde. Het hoorde niet en ook hij brak met alle ongeschreven talkshowwetten, maar juist daarom was het boeiende tv. Voor een keer dan. Hoeveel mensen dat dan vervolgens gezien hebben, doet er voor de kijker niet toe.

Er was deze maand meer stemmingmakerij in de media. Onder andere in het AD over Feyenoord, nota bene de krant uit dezelfde stad als de havenclub. Dirk Kuyt zou ontevreden zijn over zijn rol als bankzitter en Michiel Kramer oncollegiaal door niet op een zaterdagavondtraining te verschijnen. Het eventuele kampioenschap van Feyenoord zou er volgens de krant weleens mee in gevaar kunnen komen. Onzin. Dit lijken mij brandjes die prima intern te blussen zijn. Men maakt de zaak groter dan het is.

Fotograaf Burhab Ozbilici wint de World Press Photo of the Year 2017, nadat hij op 19 december jongstleden gewoon zijn werk bleef doen toen de 22 jaar oude Altintas tijdens een bijeenkomst in Turkije de Russische ambassadeur Karlov doodschoot. Ozbilici kon vluchten, deed het echter niet en werd daarmee op het randje van 2016 één van de helden van dat jaar. Over Rusland en veiligheid gesproken; Trump’s veiligheidsadviseur Michael Flynn stapte onlangs op nadat uitlekte dat hij al tijdens de verkiezingscampagne contact had met president Poetin en hem beloofde de sancties van Obama tegen het land te zullen terugdraaien. Hij loog hier echter over tegen vice-president Pence en kon vertrekken. De Trump administration is een zooitje en de president breekt zelf ook met zo’n beetje elke ongeschreven regel die hoort bij zijn functie, zoals het vergaderen met de Japanse premier Abe over raketlanceringen op een openbaar terras. Wie heeft het hier nog over The Situation Room? En natuurlijk mag The Donald een mening hebben over het besluit van winkelketen Nordstrom om te stoppen met de verkoop van Ivanka’s kledinglijn, maar hij moet ook als president zijn plaats kennen en zijn frustratie niet altijd willen uitspreken. Men heeft hem niet gekozen om bedrijven financieel gewin of verlies toe te brengen, maar dat gebeurt wel nu zijn woorden in persconferenties en op social media zwaarder wegen dan voorheen. Al werkt zijn algehele impopulariteit in dit geval toch positief voor het warenhuis. Na zijn tweet steeg het aantal webbezoeken met 28 peocent en ging de prijs op de beurs met 4,1 procent omhoog, maar alsnog, het feit dat miss alternative facts Kellyanne Conway als Trumps raadgever schaamteloos de kledinglijn promoot op nationale televisie, is zeer onbehoorlijk. Ze noemde het zelfs letterlijk een free commercial. Je zult het Mark Rutte niet zo snel horen zeggen.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals
Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:   

31-01-2017 | [Interview] Dj Dannic over zijn kledinglijn bij Van Gils
13-01-2017 | [Column] Frank Waals: Schouders ophalen

10-01-2017 | [Interview] Hajo Binsbergen, Warner Bros: 2017 cruciaal jaar voor Nederlandse film
01-12-2016 | [Column] Frank Waals: Het boetekleed
10-11-2016 | [Interview] Max Westerman over de Amerikaanse verkiezingen
09-11-2016 | [Column] Frank Waals: Make America great again

24-10-2016 | [Interview] Erik Mouthaan over zijn nieuwe thuis: New York City

20-10-2016 | [Interview] 3T over Michael en de media

12-10-2016 | [Column] Frank Waals: Randzaken worden hoofdzaken

29-09-2016 | [Interview] Over illegaal het Feyenoordstadion binnenkomen
28-09-2016 | [Interview] Anneke Schat over het maken van de Televizierring
12-09-2016 | [Column] Frank Waals: De hoogste bieder

10-08-2016 | [Column] Frank Waals: Je vraagt er toch zelf om?

14-07-2016 | [Column] Frank Waals: Debating the issues
14-06-2016 | [Column] Frank Waals: Beschoten campagnes
17-05-2016 | [Column] Frank Waals: Waarom de koning geen president kan zijn
15-04-2016 | [Column] Frank Waals: My fellow Americans
15-02-2016 | [Column] Frank Waals: De jacht op Super Tuesday
13-01-2016 | [Column] Frank Waals: De geheime wapens van twee zeventigers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie